Zlatna pravila zdrave ishrane

Zlatna pravila zdrave ishrane

Ukoliko se pitate da li zdrava ishrana ima neka zlatna pravila, odgovor je pozitivan! I to ne da postoji samo jedno već nekoliko pravila kojih bi se trebali pridržavati.

Pre svega uvek treba da imate u vidu da treba da jedete uglavnom biljke, povrće, voće, orašaste plodove, semenke i mahunarke. Ovo je verovatno najvažnije pravilo. Većina naše hrane trebalo bi da se sastoji od biljaka, povrća, voća, orašastih plodova, semenki i mahunarki. Oko 75% tanjira kada bi bilo popunjeno ovim namirnicama bilo bi idealno.

Jedite pravu hranu, ne prerađenu

Najbolje je jesti hranu u njenom prirodnom stanju. Zaboravite hranu koja se prerađuje u fabrici ili pravi u laboratorijama. Neki primeri prerađene hrane su čips od krompira, beli hleb, žitarice, konzervirano povrće, konzervirano meso, konzervirano voće, bombone, beli šećer, soda, sportska pića, margarin, zapakovani kolačići, smrznute večere, prerađeno meso poput hot-dogova, supe iz kesice, voćnih sokova, kečap, itd. Prerađena hrana uveliko je modifikovana i sadrži puno sastojaka koji ne postoje prirodno.

Jedite raznovrsnu hranu

Svaka vrsta prehrambenih sastojaka koji postoji u prirodi ima svoju hranljivi sastav. Kada jedemo različite vrste hrane, verovatnije je da ćemo dobiti sve potrebne hranjive sastojke, kako bismo bili zdravi.

Jedite meso i ribu umereno, kao dodataka povrću

Meso i riba, treba da budu samo pratioci povrća, a ne “glavne zvezde” obroka. Na primer, umesto da jedete džinovski odrezak, promešajte malo govedine sa puno povrća. Umesto da pojedete kilogram piletine, napravite supu koja se sastoji uglavnom od povrća, pri čemu je piletina kao ukusan dodatak.

Jedite životinjske namirnice iz slobodnog uzgoja

Kad jedete meso, pokušajte osigurati da se životinja hrani prirodnom ishranom. Na primer, krave treba da jedu travu (ne soju ili kukuruz) i treba da budu slobodno puštene na ispaši. Pilići bi se trebali prirodno da se hrane po polju, a ne da žive u pretrpanim kavezima.

Prestanite sa jelom čim malo osetite da ste siti

Zdravije je prestati jesti dok još uvek imate neki prostor u stomaku. S’ druge strane ne zaboravite da je potrebno neko vreme da stomak pošalje signal mozgu da ste puni.

zdrava ishrana pravila

Jedite za trpezarijskim stolom, a ne u svom automobilu ili sa nogu

Uvek pokušajte da jedete za trpezarijskim stolom. Jednostavno sednite za sto i fokusirate se na obrok. Manje je verovatno da ćete onda jesti nesvesno.

Izbegavajte hranu koja se unapred pakuje i prodaje u konzervi, kutiji ili plastičnoj posudi

Zdrava hrana gotovo nikada ne dolazi u upakovanoj kutiji, limenci ili plastičnoj ambalaži. Zdrave namirnice koje se ne prerađuju uglavnom se čuvaju u delu prodavnice koje je obeleženo kao “pijaca”.

Jedite hranu koja ima kratak rok trajanja i koja će se pokvariti

Zdrava hrana ne sadrži gomilu hemikalija koje je čuvaju i omogućavaju joj da stoji na polici godinu dana. Ako dotična hrana traje mesecima, za vas je to verovatno nezdravo.

Pijte vodu i zaboravite sve ostalo

Voda je najzdravije piće na planeti, to svi znaju. Ako želite da popijete aromatično piće, napravite limunadu od svežih limuna ili pijte čaj ili vodu začinjenu svežim voćem i povrćem.

Ako jedete desert, jedite hranu koja je prirodno slatka

Mnogi od nas vole slatko. Desert jedite štedljivo i ubacite prirodnu slatku hranu kao što su: borovnice, banane, med, mango, itd.


 

PREPORUČUJEMO: Istine i zablude o gaziranoj vodi

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI