Zeleno povrće za lepotu i zdravlje

Zeleno povrće za lepotu i zdravlje

Hrana za lepotu i zdravlje je uvek aktuelna tema, a zeleno povrće vaš saborac na dobrom putu ka tom cilju. Zeleno povrće je neverovatna hrana, a evo i zašto.

Ukoliko ste se pitali kako da preduzmete kontrolu nad svojojm telesnom težinom ili ste u potrazi za namirnicama koje će učiniti vašu kožu mladalačkom i čistom, na pravom ste mestu. Zeleno povrće ne samo da je dobar izbor prilikom skidanja viška kilograma i očuvanja mladalačkog izgleda vaše kože, već ima i mnoge druge blagodeti o kojima se vrlo malo zna.

Kontrola težine

Listnasto zelje ima izuzetno malo kalorija, a istovremeno je visoko hranjivo. Neka oni budu osnova vašeg ručka i večere, pa kontrola težine može biti laka.

Zelenilo je među povrćem koje možete jesti u neograničenim količinama i dalje gubiti kilograme. Tri šolje većine vrsta zeleniša sadrži manje od 100 kalorija.

Naravno, ne možete dodavati visokokalorične sastojke poput putera i kremastih preliva ali možete zelenilo u tanjiru začiniti biljem i začinima, limunom i prelivima za salatu sa malo kalorija.

Ako pokušavate da smršate ali ne možete da savladate kontrolu porcija, razmislite o tome da udovoljite svojoj potrebi za žvakanjem i gutanjem, ogromnim porcijama zelenila kao važnim delom svojih obroka.

Mladalačka koža

Listnasto zelenilo poput kelja, spanaća i zelene salate sadrži antioksidanse koji pomažu u obnavljanju i popravljanju vaše kože.

Zelenilo takođe sadrži folat, vitalni nutrijent za obnavljanje DNK i lutein, koji uravnotežuje lipide u koži, povećavajući hidrataciju i elastičnost. Lutein takođe štiti od oštećenja od sunca koje kožu čine starijom.

Čista koža

Hrana sa visokom glikemijskim indeksom je ona koja sadrži rafinisane žitarice i šećere koji uzrokuju porast nivoa glukoze u krvi, koji vaš organizam pokušava sniziti stvarajući više insulina i muških hormona.

Ovi hormoni uzrokuju da lojne žlezde proizvode više ulja, zauzvrat, blokirajući pore. Previše sebuma u porama uzrokuje prekomerno širenje bakterija koje izazivaju akne (propionibacterium acnes).

Prelazak na dijetu sa malo šećera, koja uključuje lisnato zelje, pokazalo se efikasnim u rešavanju problematične kože.

Listnasto zelje sadrži i mnogo vlakana, koja pomažu u kontroli šećera u krvi.

hrana za lepotu i zdravlje

Lepota

Da, lisnato zelje (i drugo povrće jakih boja) mogu učiniti da sijate. Po članku iz LA Timesa – studija urađena na Univerzitetu St. Andrevs u Škotskoj, želela je da otkrije koliko voća i povrća čovek mora da pojede, a da to može biti otkriveno u koži. Prema članku, naučnici su odavno znali da se pigmenti koji povrću daju boju, “karotenoidi”, nakupljaju u koži i daju joj lepu boju i sjaj. Dakle, konzumiranjem zeleniša usporavate proces starenja kože.

Jedite puno lisnatog zelenila (kao i drugo povrće i voće jakih boja) i možda ćete dobiti više komplimenata nego što ste to nekada imali.

Bolja funkcija mozga

Tamno lisnato zelenilo može zaštititi od pada kognitivnih funkcija i da generalno poboljšava moždanu aktivnost kod starijih odraslih osoba. To se pripisuje visokom sadržaju folata u zelenilu. Dosadašnje studije su zaključile da dijeta sa visokim sadržajem folata, protektivno deluje na očuvanje kognitivnih funkcija u starijoj populaciji.

Listnasto zeleno povrće je prepuno važnih i moćnih hranljivih materija, koje su ključne za dobro zdravlje.

Srećom, mnogo lisnatog zelenila može se naći tokom cele godine i lako se može ugraditi u vaše obroke na raznolike načine. Da biste iskoristili brojne impresivne zdravstvene koristi lisnatog zelenila, obavezno ga uključite u svoju svakodnevnu ishranu.


 

PREPORUČUJEMO: Pametan izbor namirnica

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI