Zdrave semenke koje treba da jedemo svaki dan

Zdrave semenke koje treba da jedemo svaki dan

O raznim semenima i njihovim prednostima vrlo malo znamo. Mnogo je semenki koje su izuzetno hranljive i koje treba da imamo svakodnevno u ishrani jer imaju značajnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja.

Lanene semenke

Lanene semenke stekle su ogromnu popularnost zbog svojih zdravstvenih zaštitnih svojstava koja uključuju prevenciju raka, poboljšanje nivoa holesterola, kontrolu šećera u krvi i druge.

Ovo seme postalo je dobar izvor vegetarijanskog izvora omega 3 masnih kiselina i vlakana. Pored toga, ova semenka je napunjena vitaminima i hranljivim materijama koji vam pomažu u poboljšanju ukupnog zdravlja. S obzirom na njegove brojne zdravstvene koristi, one bi trebale biti definitivno uključenje u vašu isheanu. Možete ih konzumirati i kao sveže mlevene ili u obliku suplemenata.

Čija semenke

čija semenke se smatraju jednim od najzdravijih semenki na planeti. 100 grama čija semenki sadrži oko 485 kalorija, 31 gramu masti i 42 grama ugljenih hidrata.

Ova super semenka su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a sadrži i polifenole, koji su neophodni antioksidanti. Ove semenke pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, sprečavaju dijabetes, poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnih sistema, pojačavaju energiju i metabolizam.

Možete ih uključiti u ishranu u obliku pudinga, muffina, namaza, salate ili ga jednostavno pomešati u vodi ili bilo kom mlečnom proizvodu koji želite.

Seme bundeve

Semenke bundeve bogate su hranjivim sastojcima i pružaju mnoge zdravstvene koristi uključujući kontrolu dijabetesa, povećanje gubitka težine, bolju probavu, sprečavanje nesanice itd. Dobar su izvor polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) i antioksidanata koji pomažu u regulisanju nivoa holesterola u organizmu. Ova semenka se možete uključiti u salate, povrće ili ih jednostavno pecite i jedite kao ukusnu grickalicu.

Semenke susama

I semenke susama pune su hranjivih sastojaka što ih čini obaveznim u vašem redovnom planu ishrane. Ovo seme sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti jetre od oštećenja i služe kao dobar izvor kalcijuma. Semenke susama pomažu u bržem rastu kose, poboljšanju zdravlja kože, utiču na bolju probavu, doprinose koštanom zdravlju itd.

semenke za zdravlje

Suncokret

Semenke suncokreta imaju visoku hranjivu vrednost i sve više dobijaju na popularnosti kao međuobrok. To je zbog toga što ova semenka ispunjava i pruža niz blagodati, uključujući promociju zdrave kože, borbu protiv raka, borbu protiv gubitka gustine kostiju, uravnoteženje nivoa šećera u krvi itd.

Ove semenke su veoma ukusne i sadrže veliku količinu vlakana, proteina, vitamina B1, vitamina E, magnezijuma, selena i bakra.

Semenke komorača

Semenke komorača su izuzetno popularne jer su poznate kao osveživač usta koji pomaže u borbi protiv lošeg zadaha. Ovo seme sadrži antioksidante kao što su kaempferol i kvercetin koji pomažu u zaštiti tela od neuroloških bolesti, infekcija, starenja i raka. Semenke komorača su takođe skladište esencijalnih minerala poput magnezijuma, bakra, cinka, gvožđa, selena, kalcijuma, mangana i kalijuma. Jednostavno možete jesti ove semenke ili ih pomešati sa pićem ili ih uključiti u svoje obroke.

Seme bundeve

Osim što dodaju ukus u vašu hranu, ove semenke takođe pruža telu mnoštvo blagodeti, uključujući sprečavanje raka debelog creva, pospešivanje rasta kose, kontrolu refluksa kiseline i drugo. Ova semena sprečavaju gubitak kose i prerane sede. Sadrži i antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala i čine vašu kožu zdravom. Seme povećava zalihe mleka kod doilja.

Seme konoplje

Seme konoplje se smatra važnim za vegane. Ova semenka sadrži sve aminokiseline koje trebaju telu, a sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Porcija semena konoplje sadrži čak 30 grama proteina. Možete dodati semenke konoplje u obliku konopljinog praha ili ulja.

Seme maka

Semenke maka su dobar izvor dijetalnih vlakana i minerala poput gvožđa, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana, cinka i magnezijuma. Ova semenka sadrži oko 4% gvožđa, fosfora i kalcijuma koji se preporučuju za dnevni unos. Obično se koristi u pripremi muffina, peciva i hleba.


 

PREPORUČUJEMO: Lekovitost lincure

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI