Zašto je važno da znamo nešto o glikemijskom indeksu

Zašto je važno da znamo nešto o glikemijskom indeksu

Glikemijski indeks (GI) je broj koji vam daje predstavu o tome koliko brzo vaše telo pretvara ugljene hidrate u glukozu. Dve namirnice sa istom količinom ugljenih hidrata mogu imati različit broj glikemijskog indeksa. Što je broj manji, hrana manje utiče na šećer u krvi.

Neke namirnice mogu ubrzati rast nivoa šećera u krvi, kao što su ugljeni hidrati poput rafinisanih šećera i hleba. Kada ova hrana dospe u creva lako se pretvara u glukozu, odnosno šećer koji telo koristi za energiju.

Međutim, ako unosite puno jednostavnih ugljenih hidrata, teško ćete kontrolisati šećer u krvi, čak i sa lekovima za dijabetes i insulinom.

Glikemijski indeks

55 ili manje = nizak GI  (dobro)

56 – 69 = srednji

70 ili više = visoko (loše)

Hrana koja je prirodna i nije prošla industrijsku obradu ima niži glikemijski indeks od rafinisane i prerađene hrane. Takođe, važno je naglasiti da se Gi može promeniti u jednoj namirnici u zavisnosti od toga kako je pripremate za obrok.

Priprema

Masnoća, vlakna i kiselina (poput limunovog soka ili sirćeta) snižavaju glikemijski indeks. S’ druge strane, što duže kuvate skrob kao testeninu, krompir i slično, glikemijski indeks raste. Stajanjem i hlađenjem skorbne hrane, snižava se količina skroba koji se pretvara u glukozu jer je stvara rezistentni skrob koji je otporan na varenje i koji manje utiče na šećer u krvi.

Dakle, bolje je jesti hladnu testeninu, krompir, bajat hleb jer se tako smanjuje količina iskoristljivog skroba.

Glikemijski indeks voća poput banana raste kako one sazrevaju. Dakle, važna je i zrelost ploda.

Neka hrana sa niskim GI, kao što je integralna hrana, voće, povrće i pasulj je hrana koju bi trebalo da jedemo kao deo zdrave, uravnotežene ishrane.

Međutim, korišćenje glikemijskog indeksa za odlučivanje da li je hrana ili kombinacija namirnica zdrava može biti pogrešno.

Hrana sa visokim GI nije nužno nezdrava i nisu sve namirnice sa niskim GI zdrave. Na primer, lubenica i beli luk su hrana visokog GI, dok čokoladni kolač ima nižu vrednost GI.

Takođe, hrana koja sadrži masnoću i proteine usporava apsorpciju ugljenih hidrata, snižavajući njihov GI. Na primer, kriške krompira pečena u ulju imaju niži GI od krompira koji se kuva bez masti. Ako jedete samo hranu sa niskim GI, vaša ishrana može biti neuravnotežena i bogata masnocćama.

glikemijski index

Napomena

Poželjno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što promenite način ishrane, naročito ako imate neku hroničnu bolest i terapiju.

Može li hrana sa niskim GI pomoći da smršam?

Hrana sa niskim GI, zbog koje vam nivo šećera u krvi polako raste, može vam pomoći da se duže osećate sito. Ovo bi moglo da vam pomogne u kontroli apetita i moglo bi biti korisno ako pokušavate da smršate.

Međutim, kao što je već pomenuto, nisu sve namirnice sa niskim GI zdrave. Stoga, oslanjanje samo na GI nije pouzdan način odlučivanja je li hrana ili kombinacija hrane zdrava.

Da li glikemijski indeks može pomoći ljudima koji imaju dijabetes?

Ako imate dijabetes, korisno je razumeti glikemijski indeks jer konzumiranje hrane sa niskim GI, može pomoći u kontroli glukoze u krvi.

Međutim, moraju se uzeti u obzir i drugi faktori. Istraživanje je pokazalo da količina ugljenih hidrata koju pojedete, a ne njegova GI ocena, ima najveći uticaj na nivo glukoze u krvi nakon obroka! Takođe je važno jesti zdravu, uravnoteženu ishranu koja sadrži malo masti, šećera i soli ali i mnogo povrća, smeneki, umereno slatkog voća itd.


 

PREPORUČUJEMO: Kefir dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI