Zašto je dobro jesti morske alge

Zašto je dobro jesti morske alge

Morske alge su opšti pojam za razne vrste algi i morskih biljaka koje se razmnožavaju i rastu u rekama, morima i okeanima. Većina morskih algi je srednje veličine i dostupne su u više boja poput crvene, braon i zelene.

Mikroskopske morske alge poput fitoplanktona rastu kao viseće u vodi, dok džinovske alge, su jedne od najvećih biljaka na svetu, masivno rastu i stoje kao podvodno drveće sa korenima u podnožju mora. Alge služe kao temelj za većinu lanaca hrane i pružaju dom mnogim morskim stvorenjima. Pored toga, morske alge poseduju antimikrobna i protivupalna svojstva za koja se od davnina verovalo da pružaju zdravstvene beneficije i ljudima.

Morske alge sadrže veliki broj komponenti koje promovišu zdravlje u poređenju sa većinom ostalih biljnih i životinjskih namirnica dostupnih na kopnu. Alge su bogat izvor esencijalnih minerala poput magnezijuma, kalcijuma, bakra, kalijuma, selena, cinka, joda i gvožđa. Takođe, imaju veoma malo masti.

Riznica su antioksidanata, fitonutrijenata i vlakana koji su potrebni organizmu. Vitamini prisutni u morskim algama su vitamin A, B, C, E i vitamin K. Sadrže i omega-3 masne kiseline i sve vitalne aminokiseline potrebne organizmu.

Koje su različite vrste morskih algi?

Naučnici su svrstali alge u različite kategorije na osnovu njihovih pigmenata, ćelijske strukture i drugih osobina. Grupe morskih algi koje se obično konzumiraju uključuju:

Zelene alge poput morske salate ili ulve i morskog grožđa.

Smeđe alge kao što su kombu, arame, alge i vakame (morske alge za miso supe).

Crvene alge kao što su dulse, laver i nori (suši morske alge).

Plavo-zelene alge kao što su spirulina i hlorela.

Kako kuvati i jesti morske alge

Ako živite u blizini azijskog tržišta ili kineske četvrti, možda ćete moći pronaći sveže morske alge. Inače, možete naći mnoge vrste sušenih morskih algi u supermarketu ili na Amazonu.

Osušene morske trave treba natopiti u vrućoj vodi i dobro ih isprati pre upotrebe. Neke deblje i čvršće morske trave kao što su kombu, mogu biti narezane na tanke listiće ili prokuvane.

Morske alge su vrlo svestrane i dobre u ishrani

Postoji podosta načina za pripremu morskih algi, u zavisnosti od vrste i podneblja, a mi ćemo predstaviti nekoliko različitih načina da ih konzumirate.

Nori i dulse

Mogu da se jedu pravo iz kesice. Uvek proverite etikete i pazite na neke brendove snari nori koji ipak sadrže puno MSG-a. Preporuka jeste da potražite proveren brend koji koristi morske alge iz Koreje i koji sadrži čiste sastojke.

Salate od morskih algi

Većina morskih algi može se dodati u salati sa sirćetom, susamovim uljem, đumbirom i belim lukom.

Supe sa morskim algama

Morske alge su ukusan dodatak supama i čorbama. Probajte da dodate samo malo, pa postepeno povećavajte količinu algi ako vam se dopada ukus.

Pahuljice morske trave mogu se posipati po salatama, pirinču, čorbama ili bilo kojim drugim jelima.

morske alge u ishrani

Koje su sve prednosti morskih algi?

Vitamini i minerali

Morske alge imaju puno hranljivih sastojaka, mnogo više od bilo kog povrća na kopnu. Izvor su mikrohranjivih sastojaka, uključujući folat, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen. Što je još važnije, morske alge su sjajan izvor joda.

DHA i EPA omega-3 masne kiseline

Za razliku od kopnenih biljaka, morske alge sadrže omega-3 masne kiseline DHA i EPA (lako iskoristljive), pa ulje morske trave može biti pouzdan izvor omega-3 za vegetarijance.

Morske alge za bolje varenje

Iako je poznato da su mahunarke jedna od najzdravijih namirnica, sa druge strane one mogu izazvatii stomačne smetnje mnogim ljudima. Ovo se lako može popraviti dodavanjem kombu, posebne vrste morske trave, tokom kuvanja.

Antioksidanti

Morske alge sadrže mnogo antioksidanata. Kao deo zdrave ishrane, morske alge mogu pomoći u zaštiti od oksidativnih stresova i sprečiti hronične bolesti poput raka i probavnih tegoba.

Vlakna i prebiotici

Sve biljke sadrže vlakna ali morske alge imaju i druge vrste ugljenih hidrata za koje nam nedostaju probavni enzimi. Tu se ubrajaju karagenan, fukan, galactan i mnogi drugi. Ovi ugljeni hidrati tada postaju hrana dobrim crevnim bakterijama (prebiotici) i povoljno utiču na celo zdravlje organizma.


 

PREPORUČUJEMO: Šta treba da znate o crvenom mesu

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI