Zašto je artičoka dobra za naše zdravlje

Zašto je artičoka dobra za naše zdravlje

Artičoka je svestrana namirnica i mada je neki smatraju povrćem, ona su u stvari sorta čička. U prehrambene svrhe, ona se prevashodno konzumira zbog jačanja snage imunološkog sistema, snižavanja holesterola i zaštite od bolesti poput ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara.

Artičoke su takođe dugo poznate po svojoj osobini da detoksikuju telo i poboljšavaju zdravlje jetre. Takođe, pomažu kod loše probave, zatvora, sindroma iritabilnog creva (IBS) i proliva, smanjuju krvni pritisak, eliminišu mamurluk i podstiču mokrenje.

Šta su artičoke?

Artičoke su jestive biljke, u svom prirodnom obliku poznate kao kardon, a njihova naučna klasifikacija je Cinara cardunculus. Oni su poreklom iz mediteranske regije, zbog čega igraju tako veliku ulogu u njihovoj kuhinji. Artičoke se mogu naći širom Evrope, zemalja Bliskog Istoka i Amerike ali se ređe se susreću u azijskim zemljama.

Jestivi deo artičoke je pupoljak unutar cvetne glave pre nego što u potpunosti procveta. Vreme je ključno za gajenje jer postaju gotovo nejestivi nakon što cvet potpuno procveta. Jedan od najtraženijih delova artičoke je “srce”, koji je baza iz koje izviru drugi pupoljci. Često se smatra delikatesom ili barem najukusnijim delom biljke i uglavnom je skuplji.

Nutritivna tablica (sirove artičoke, veličina porcije 100 grama)

Voda 84,94 grama.

Energija 47 kalorija.

Protein 3,27 grama.

Ukupni lipidi 0,15 grama masti.

Ugljeni hidrati 10,51 grama.

Vlakna, ukupna 5,4 grama.

Šećeri, ukupno 0,99 grama.

Kalcijum 44 miligrama.

Gvožđe 1,28 miligrama.

Magnezijum 60 miligrama.

Fosfor 90 miligrama.

Kalijum 370 miligrama.

Natrijum 94 miligrama.

Cink 0,49 miligrama.

Vitamin C 11.7 miligrama.

Tiamin 0,07 miligrama.

Riboflavin 0,07 miligrama.

Niacin 1,05 miligrama.

Vitamin B-6 0,12 miligrama.

Folat 68 ugnjenih hidrata.

Vitamin B-12  0 ugljenih hidrata.

Vitamin A, RAE 1 ugljenih hidrata.

Vitamin A, IU [IU] 13

Vitamin E (alfa-tokoferol) 0,19 miligrama.

Vitamin D (D2 + D3) 0 ugljenih hidrata.

Vitamin D [IU] 0

Vitamin K (filokinon) 14,8 ugljenih hidrata.

Masne kiseline, ukupno zasićene 0,04 grama.

Masne kiseline, ukupno mono nezasićene 0,01 grama.

Holesterol 0 miligrama.

Hranjiva vrednost artičoka

Artičoke imaju malo zasićenih masti i holesterola, a istovremeno su bogat izvor vlakana, vitamina i minerala. Sadrže vitamine koji uključuju vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, folat, vitamin B-6, B-12, A, E, D i vitamin K. Takođe obezbeđuju minerale kao što su kalcijum, gvožđe, cink, natrijum, kalijum, mangan, fosfor i cink.

articoka biljka

Koje su to sve prednosti artičoka za naše zdravlje?

Antikancerogeni potencijal

Artičoke imaju najveći nivo antioksidansa od svih povrća, pokazalo je istraživanje urađeno u USDA, a od 1000 biljaka artičoke su zauzele sedmo mesto po sadržaju antioksidanata.

Studija iz 2018. godine objavljena u časopisu Lipids in Health and Disease, sugeriše da su ekstrakti napravljeni od lišća artičoka veoma korisni u inhibiranju proliferacije ćelija raka.

Artičoke su arsenal oružja protiv raka jer su bogate polifenolima. Ekstrakti artičoka predstavljaju obećavajući prehrambeni alat u prevenciji raka kao i u terapiji. To je spomenuto u studiji koju je sproveo Regina Elena National Institute of Cancer, Italija.

Smanjuju holesterol

Otkriveno je da određeni sastojci u listovima artičoka smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) i povećavaju nivo dobrog holesterola (HDL ili omega-3 masne kiseline). Holesterol je vrsta masti koja se nakuplja u arterijama kardiovaskularnog sistema, blokira protok krvi, povećava krvni pritisak i može dovesti do potencijalno fatalnih srčanih udara i šloga.

Reguliše krvni pritisak

Artičoke su bogati izvori kalijuma, esencijalnog minerala koji ima uticaj na brojne organe u celom telu. Kalijum pomaže da se neutrališu efekti viška natrijuma, koji je ozloglašen za povećanje krvnog pritiska. Artičoke, prema tome, deluju kao vazodilatator i posebno su korisne onima koji već uzimaju lek za hipertenziju da bi sprečili efekte nedostatka kalijuma. Dijabetičari se takođe ohrabruju da jedu artičoke da bi sprečili komplikacije povezane sa krvnim pritiskom. Smanjenje krvnog pritiska može smanjiti šanse za srčani udar i koronarne srčane bolesti.

Poboljšano zdravlje jetre

Artičoke su se vekovima koristile kao tonik jetre ali tačan mehanizam njihovog uticaja nikada nije u potpunosti shvaćen. Pokazalo se da dva antioksidansa koja se nalaze u artičokama, cijanarinu i silimarinu poboljšavaju celokupno zdravlje jetre smanjujući prisustvo toksina i olakšavajući njihovu eliminaciju iz jetre i organizma.

Povećana gustina minerala u kostima

Artičoke su jedna od najboljih namirnica na tržištu za sticanje vitamina i minerala poput magnezijuma, fosfora i mangana. Ovi minerali su ključni za povećanje zdravlja i gustine kostiju, smanjujući tako šanse za stanja poput osteoporoze.

Poboljšana funkcija mozga

Artičoka kao vazodilatator, omogućava da više kiseonika dođe do mozga, za povišenu kognitivnu funkciju. Fosfor, esencijalni mineral koji se nalazi u artičokama, nalazi se u ćelijama mozga. Nedostaci fosfora povezani su sa ozbiljnim padom kognitivnih sposobnosti, pa ako želite da očuvate zdrav mozak ubacite artičoku u svoju ishranu.


 

PREPORUČUJEMO: Kefir dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI