Whey proteini

Whey proteini

Whey protein je mešavina proteina izolovanih iz surutke. Surutka je tečni deo mleka koji se odvaja tokom proizvodnje sira. Mleko zapravo sadrži dve glavne vrste proteina, za koje ste verovatno čuli ranije a to su kazein koji čini oko 80% mlečnih proteina i surutka ostalih 20%.

Tačnije, surutka se nalazi u vodenom delu mleka. Kada pravite sir, masni delovi mleka koaguliraju, a surutka se odvaja kao nus proizvod. To je ona zelenkasta tečnost koja se izdvaja na kiselom mleku.

Nakon odvajanja tokom proizvodnje sira, surutka prolazi kroz niz koraka tokom prerade da bi na kraju postala ono što mnogi u fitnesu piju kao aromatizovna protein prah – whey protein.

Generalno, porcija proteina surutke ima oko 20 do 27 grama visoko kvalitetnih proteina, što se obilato koristi u sportu, naročito kada su zahtevi za proteinima visoki.

Proteini su glavni građevinski blokovi ljudskog tela, koji se koriste za stvaranje organa, hormona, enzima, neurotransmitera, vezivnog tkiva i raznih drugih molekula.

Molekuli proteina su sastavljeni iz aminokiselina, koje su još manji molekuli povezani u određenom nizu. Dok određene aminokiseline prirodno proizvode ćelije našeg tela, koje se nazivaju ne esencijalnim aminokiselinama, druge se moraju unositi kroz hranu koju konzumiramo i nazivaju se esencijalne aminokiseline.

Visoko kvalitetni izvori proteina su oni koji pružaju svih devet esencijalnih aminokiselina i, da, whey proteini imaju sve ove važne animokiseline. Tu su i naročito važne aminokiseline razgranatog lanca ili BCAA leucin, izoleucin i valin.

Jaki naučni dokazi ukazuju da EAA,  posebno leucin i ostali BCAA promovišu anabolizam tkiva (tj. rast mišića) i regeneraciju tkiva.

Uz sve ovo, proteini surutke promovišu sintezu proteina i hipertrofiju, odnosno rasta mišića i poboljšavaju ne samo izgled već i mišićnu snagu.

Dakle, kao što je rečeno protein surutke isporučuje sve aminokiseline i gradivne blokove koji su potrebni za anabolizam (tj. rast mišića).

Zato postoji strategija koja često uključuje konzumiranje proteina surutke tokom treninga (tj. pre i/ili posle treninga) u nastojanju da se olakša i optimizuje popravak i izgradnja mišića. Na taj način poveća se dugoročno prilagođavanje mišićnih i funkcionalnih performansi. Ovaj efekat je takođe povezan sa BCAA leucinom, a brojna istraživanja sugerišu da leucin stimuliše sintezu proteina skeletnih mišića na molekularnom nivou.

whey protein ishrana

Važno je uzeti u obzir da postoji nekoliko glavnih vrsta proteina surutke koje ćete otkriti na tržištu, a njihova glavna razlika je u ukupnoj količini proteina i načinu na koji su prerađeni:

Koncentrat proteina surutke (VPC) otprilike 70 do 80% proteina. Obično sadrži malo laktoze i ima relativno malu količinu masti i ugljenih hidrata.

Izolat proteina surutke (VPI) obično ima 90% težine proteina, ponekad veće. VPI obično sadrži manje laktoze i masti u poređenju s koncentratom, s vrlo malim količinama ugljenih hidrata. Lako se vari i koristi se čak i brže od koncentrata proteina surutke.

Hidrolizat whey proteina (hidrolizovani protein surutke), ova vrsta proteina surutke se dalje razgrađuje tokom varenja i može se apsorbovati vrlo brzo.

Imajte na umu da se mnogi proizvodi od proteina surutke sastoje od više vrsta proteina surutke (kao što su koncentrat proteina surutke i izolat surutkinih proteina), a svaki proizvod će isporučiti različitu količinu svake vrste. Iz tog razloga, važno je proveriti oznaku pre nego što se odlučite za određeni proizvod.

Sveukupno, najbolji suplementi proteina iz surutke doneće vam oko 25 grama kompletnih proteina po porciji, minimalan sadržaj masti i ugljenih hidrata i imaće prijatan ukus!


 

PREPORUČUJEMO: Proteini, ugljeni hidrati i masti u ishrani

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI