Volumetriks dijeta – šta je volumetriks dijeta i kako radi

Volumetriks dijeta – šta je volumetriks dijeta i kako radi

Volumetriks dijeta vas poziva da jedete puno niskokalorične hrane koja ima veliku zapreminu. Videli ste barem jednu fotografiju na internetu koja upoređuje zapreminsku kaloriju u dve različite namirnice? Upravo je to osnova ove dijete!

Na primer, ogromna gomila brokolija pored malenog kolačića. Pomoću ovog principa kreirajte plan ishrane za mršavljenje i dobili ste volumetrijsku dijetu. Osnovna pretpostavka je da kada pojedete tanjir brokolija sigurno ćete se osećati sito duže vreme, nego da pojedete mali kolač.

Šta je volumetrijska ili volumetriks dijeta?

Volumetriks je plan ishrane koji je kreirala dr Barbara Rolls. Objavila je tri vodiča, Volumetrijski plan za kontrolu telesne težine (2005), Volumetrijski plan ishrane (2007) i Konačni vodič kroz volumetriks (2013), u kojima su saveti, spisak hrane i recepti.

Zlatno pravilo volumetrijske ishrane je da bi trebalo da jedete veće porcije niskokalorične hrane, poput povrća i voća, i da budete suzdržani kada je reč o visokokaloričnoj hrani, poput mleka i mesa. Rolls navodi kao “čarobni sastojak” za snižavanje kalorične gustine obroka – vodu. Dodavanje vode obroku dodaje gustinu (ili zapreminu) bez kalorija, pa se promoviše veći unos supa i smutija, kao i hrana koja sadrži velike količine vode (krastavci i lubenica).

Koja su pravila volumetrijske ishrane?

Rolls preporučuje da uz svaki obrok jedete niskokalorično voće i povrće, jedete puno salata i supa, a ograničavate grickalice, deserte i drugu hranu koja ima puno masnoća.

Ona deli hranu u četiri kategorije prema gustini kalorija.

Kategorija 1 

Tu se nalaze niskokalorične namirnice poput voća i povrća bez skroba, za koje kaže da možete slobodno jesti.

Kategorija 2 

Uključuje celovite žitarice, nemasne proteine i mlečne proizvode sa malo masti koje trebate jesti u “razumnim količinama”.

Kategorija 3 

Tu spadaju hleb i masnije meso i mlečni proizvodi sa više masti koje treba jesti u manjim obrocima.

Namirnice sa najvećom gustinom kalorija su u kategoriji 4, one treba da budu ograničene najviše od svih: deserti, pečeni orasi i meso sa visokim sadržajem masti.

volumenska dijeta

Koje su prednosti i nedostaci volumetrijske ishrane?

Velika prednost volumetrijske ishrane je ta što su namirnice koje možete obilno jesti neke od najzdravijih. “Fokusiranje na voće i povrće znači da ćete dobiti vitamine, minerale i biljna jedinjenja koja su potrebna vašem telu i umu”, kaže dr Samantha Cassetti.  Volumetrijska dijeta može biti efikasan način za podsticanje gubitka kilograma bez osećaja gladi, kaže Cassetti.

S druge strane, dijeta podstiče i smanjivanje visokokalorične hrane. “Ograničavanje zdravih masti nije idealno”, kaže ona. “Hrana poput orašastih plodova, orahovog maslaca i avokada možda nema nisku gustinu energije (kalorije) ali oni jela čine ukusnim i zadovoljavajućim. Plus, po mom iskustvu, uravnoteženi obroci koji sadrže zdrave masti pomažu ljudima da ostanu duže siti“.

Pored toga, zdrave masti sadrže jedinjenja koja pomažu u smanjenju upale, što bi moglo pomoći kod gubitka kilograma, kaže ona. Pored toga, istraživanje gotovo pola miliona ljudi otkrilo je da dijeta bilo koje vrste koja ograničava čitave grupe hrane (u ovom slučaju zdrave masti) može zapravo dovesti do kraćeg životnog veka.

Uživanje u dijeti zasnovanoj na hrani koja je prirodno bogata vodom i niskom gustinom energije odlična je strategija za zadovoljenje gladi i  smanjenje unosa kalorija. Volumetrijski plan će vas naučiti kako da napravite bolji izbor hrane i smanjite kalorije bez uskraćivanja.

Uvek imajte na umu, kada menjate plan ishrane, da se prvo posavetujete sa izabranim lekarom, naročito ako već imate neke zdravstvene probleme!


 

PREPORUČUJEMO: Vodena dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI