Vodena dijeta – ili moderan naziv za post

Vodena dijeta – ili moderan naziv za post

Vodeni post je uobičajena praksa u mnogim kulturama, koje ga koriste za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje. Mnogi smatraju da je to prirodan način da se telo očisti i izleči. Post na vodi, takođe je poznat i kao čišćenje vodom jer je voda sve što ćete unositi preko dana.

Tokom vodenog posta unosite 0 kalorija. Vodena dijeta se zbog toga može smatrati najekstremijom niskokaloričnom dijetom. Ako uopšte možemo da koristimo reč dijeta jer zapravo nema unosa hrane. Vodenu dijetu mi mogli pre da posmatramo ako dobrovoljno suzdražavanje od hrane.

Pristup vodenoj dijeti

Oni koji su probali da se neko9liko dana suzdržavaju od hrane tvrde da dolazi do čišćenja i fizički, mentalno, a i emocionalno.

Vodena dijeta se sastoji od mineralne vode, himalajske soli koja je bogata mineralima i drugim tretmanima koji jačaju vaš imuni sistema (hidroterapija, fitoterapija itd.) i podstiču detoks organizma.

Voda je neophodna za život. Redovna hidratacija i unos vode važni su za održavanje moždanih i drugih telesnih funkcija. Program vodene dijete je osmišljen da poboljša nivo energije i fizičke performanse. Takođe, omogućava brz ulazak u metaboličku ketozu. Čim ste ušli u ketozu počinjete da sagorevate zalihe sala jer kao izvor goriva sada vam služe ketoni, a ne više glukoza.

Koristi posta na vodi

Poboljšava sastav i kondiciju tela.

Podržava gubitak masnoće i ketozu.

Snižava krvni pritisak.

Smanjuje šećer u krvi.

Promoviše veći osećaj zadovoljstva.

Pojačava vaš metabolizam.

Podstiče bolju osetljivost na insulin.

Promoviše zdravlje srca.

Usporava starenje i poboljšava dugovečnost.

Smanjuje upalu.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Smanjuje trigliceride u krvi.

Može da uspori starenje.

Povećava otpornost na oksidativni stres.

Poboljšava reciklažu ćelija.

Štiti mozak.

Podržava zdravi kolagen na koži.

Promoviše regulaciju rasta.

Smanjuje proizvodnju štetnih proteina.

Promoviše zdrav odgovor na stres.

dijeta na vodi

Napomena

Za početak, probajte da uvedete jedan dan u nedelji kada ćete piti samo vodu tokom dana. Preporuka je da unosite i male količine himalajske soli zbog važnih minerala koji sprečavaju da se osećate loše tokom dana posta.

Količina vode nije ograničena ali ipak, ne treba preterivati. Oko 3 litara vode na dan je sasvim dovoljno.

Ako nikada do sada niste bili na vodenoj dijeti možete za početak da probate sa lubenicama. Jedite ceo jedan dan lubenice, koliko god želite. Lubenica je oko 92% voda, a ostalo su minerali i vitamini (A, B6 i C) pa je ovo odličan način da probate kako je to biti ceo dan na vodi.

Za duži period posta na vodi, morate biti pod lekarskim nadzorom osoba koje znaju kako da vam pomognu. Ko ne zna šta tačno radi, a upusti se na duži period gladovanja, može trpeti ozbiljne zdravstvene posledice!


 

PREPORUČUJEMO: Citrus dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI