Veganstvo kao način života

Veganstvo kao način života

Da li ste razmišljali o tome da postanete vegan? Ukoliko jeste, ovo je pravo mesto za vas jer ćemo predstaviti sve prednosti koje veganstvo ima kako za naše opšte zdravlje, tako i za životnu sredinu.

Možda želite da krenete veganskom rutom iz zdravstvenih razloga ili da spasite životinje ili možda samo da budete draži prema našoj planeti uopšte. Kakav god da je razlog, svi smo svedoci da je veganstvo u poslednje vreme postalo veoma u trendu.

Zdravstvene prednosti veganstva

Zdravstvene prednosti veganstva sada su široko priznate i teško ih je osporiti. Sledbenici veganskog načina života tvrde da smanjuje umor, smanjuje želju za prejedanjem, pomaže u održavanju zdrave težine i štiti od mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Veganstvo i nega kože

Starenje je rastuća briga za većinu nas, neka se suoči sa tim da bismo svi voleli da zauvek ostanemo mladi ili da bar tako izgledamo. Veganski način života moglo bi vam pomoći u prevenciji starenja kao i podmlađivanju vaše kože.

Da bismo održali zdravo telo, moramo da imamo oko 60% vode ali nažalost, kako postajemo stariji gubimo sposobnost da ostanemo hidrirani. Zbog toga počinjemo da primećujemo bore i suvu kožu na našim telima, posebno ispod očiju.

Konzumiranjem puno voća i povrća koji sadrže obilje vode, pomoći će vašem telu da bude hidrirano. Zato vegani obično imaju glatku, zdraviju i mlađu kožu, bez mrlja, akni i bora.

Održavanje zdrave telesne težine

Izbacivanjem životinjskih proizvoda eliminisaće se holesterol i mnogi štetni izvori zasićenih masti iz ishrane, drastično smanjujući rizik od srčanih bolesti, doprinoseći zdravom BMI-ju (telesnoj težini).

Istraživači su otkrili da je veganstvo jedna od najboljih dijeta za kontrolu vaše težine. Kada izbacite životinjske proizvode, ne konzumirate veliku količinu zasićenih masti iz mlečnih i mesnih proizvoda, već umesto toga birate niskokalorične, namirnice sa većim unosom vlakana.

Odabirom da izbegavate prerađenu hranu u korist više voća, povrća i biljnih proteina, povećaćete unos vlakana i hranljivih sastojaka, što će povoljno uticati na gubitak viška kilograma.

Prevencija bolesti

Crveno meso, iako snažan izvor proteina, sada je povezano sa mnogim medicinskim problemima, uključujući povećan rizik od raka, koronarne srčane bolesti i dijabetesa tipa 2. Jedenje biljne hrane pokazalo se da značajno smanjuje rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka.

Bolesti koje se mogu sprečiti veganstvom

Kardiovaskularne bolesti.

Problemi sa holesterolom.

Visok krvni pritisak.

Dijabetes tipa 2.

Karcinom prostate.

Kancer debelog creva.

Karcinom dojke.

Artritis.

Osteoporoza i još mnogo toga…

veganstvo ishrana

Koristi za životnu sredinu

Klimatske promene su jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo na našoj planeti. Veganska dijeta može drastično uticati na tu stopu klimatskih promena ali to je najmanje važan razlog za ljude koji biraju ovakav stil života.

Veganstvo i zagađenje vazduha

Životinjska poljoprivreda značajno doprinosi gasovima sa efektom staklene bašte, doprinoseći više nego svi automobili, avioni, vozovi i drugi vidovi transporta.

Takve fabrike ispuštaju puno metana i azot-oksida i ove emisije su u velikoj meri povezane sa klimatskim promenama. Svaki put kada sečemo šumu ili divlji prostor da gradimo drugu farmu, dobre gasove zamenjujemo štetnim.

Veganstvo i dobrobit životinja

Najpoznatiji razlog izbora veganske ishrane je dobrobit životinja. Sve životinje su živa bića i sposobna su da osećaju bol i širok spektar emocija, uključujući strah, tugu i usamljenost. Mnogi ljudi se odluče za vegansku ishranu iz ovih razloga.

Životni vek prosečne krave odgajane za klanje je između 18 i 24 meseca. Mlečna krava živi malo duže od ovoga ali je konstantno oplođena. Obe vrste krava obično nikad ne vide svetlost dana.

Isto važi i za piliće koji se uzgajaju u pretrpanim kavezima jedina svetlost za koju oni znaju je sijalica. Ako osećate unutrašnji poriv da pređete u veganstvo onda učinite to, tako je jednostavno.


 

PREPORUČUJEMO: Kefir dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI