Važnost ribe u ishrani

Važnost ribe u ishrani

Riba nije samo izvor proteina i zdravih masti već jedinstven izvor esencijalnih hranljivih materija, uključujući omega-3 masne kiseline dugog lanca, jod, vitamin D i kalcijum.

Višestruke prednosti masne ribe sa visokim sadržajem omega-3 jasno pokazuju da je morska hrana nezamenljivi deo zdrave ishrane. 

Važni vitamini i minerali

Selen pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema i funkcije štitnjače, kao i održavanje normalnog zdravlja kose i noktiju, dok jod doprinosi normalnom rastu dece, i kognitivnim funkcijama mozga i štitne žlezde.

Vitamin D je takozvani ”vitamin sunčevog zračenja”, jer se stvara u koži u prisustvu sunčeve svetlosti u određeno doba godine. Međutim, nedostatak vitamina D je sve više prepoznato pitanje u Evropi. Kako vitamin D ima mnogo važnih uloga u organizmu, uključujući održavanje mišićne funkcije, funkcionisanje imunog sistema i zdravih kostiju i zuba, dobra je ideja konzumirati prehrambene izvore vitamina D kako biste nadogradili nivoe u svom telu.

Odličan izvor proteina

Riba je sjajan izvor proteina. Količina varira od vrste ali u proseku riba daje oko 19,5 grama proteina na 100 grama. Koliko nam je proteina potrebno zavisi od pojedinca jer potrebe zavise od pola i telesne težine, kao i još nekih drugih varirajućih faktora.

Proteini podstiču rast mišića i pomažu u održavanju mišićne mase i zdravih kostiju. Naročito je važno da deca konzumiraju dovoljno proteina, koliko im je potrebno za normalan rast i razvoj njihovih kostiju.

Izvor omega 3

Prehrambeni profil ribe, tačnije količina nutritvnih materija zavisi od vrste. Na primer, omega 3 se nalazi u vrstama riba kao što su losos, skuše, sardele itd.

Omega tri masne kiseline su hranjivi sastojak koji bi trebalo da unosite u ishranu svaki dan jer naša tela ne mogu sama da naprave ove važne masti. Omega 3 su antiinflamatorna jedinjenja koja pomažu da se smanji ili spreči upala u telu, na taj način doprinoseći ukupnom zdravlju organizma i dugovečnosti.

riba u ishrani

Sve veći broj dokaza ukazuje da omega-3 masne kiseline pružaju brojne zdravstvene koristi, kao što:

Pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja igrajući ulogu u regulaciji zgrušavanja krvi i sužavanju krvnih sudova.

Važni su za prenatalni i postnatalni neurološki razvoj deteta.

Mogu smanjiti upalu tkiva i ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.

Mogu imati korisnu ulogu u srčanoj aritmiji (nepravilan rad srca), smanjujući depresiju i zaustavljajući mentalni pad kod starijih ljudi.

Omega-3 koji se nalaze u ribama (EPA i DHA) pružaju najveće zdravstvene koristi. Ribe koje sadrže visok sadržaj omega-3 su još i:

Divlji losos sa Aljaske.

Atlantska skuša.

Sardine.

Inćuni.

Uzgajana pastrmka.

Tuna iz Sjedinjenih Država i Kanade.

Osim što jedete ribu, još jedan način konzumiranja omega-3 masnih kiselina je uzimanje dodataka kupljenih u prodavnici. Riblja ulja potiču od ribe koja je ulovljena kao hrana za ljude, i od sitnih riba uhvaćenih za hranu za životinje, poput peruanskih inćuna.

Napomena

Dodaci omega-3 masnih kiselina kupljeni u prodavnici mogu biti kontaminanti sa PCB-om koji se nakuplja u ribljem ulju kao i u ribama, zato obavezno kupujte kapsule koje su napravljene od prečišćenog ribljeg ulja!


 

PREPORUČUJEMO: Seme konoplje kao dar prirode

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI