Važna hrana za razvoj deteta

Važna hrana za razvoj deteta

U vreme kada dete intezivno raste, potrebno mu je obezbediti kvalitetnu i nutritivno bogatu hranu koja sadrži proteine, kalcijum, gvožđe, vitamine i minerale. Bez ovih važnih nutritivnih materija mogu trpeti ozbiljne zdravstvene i mentalne posledice! 

Mi ćemo vam predstaviti neke od najboljih namirnica koje dete treba da jede tokom svake nedelje kako bi mu obezbedili unos svih potrebnih vitamina i ostalih hranjivih sastojaka za pravilan rast i razvoj organizma.

Jagode

Jagode i borovnice bogate su vitaminom C, antioksidansima i fitokemikalijama. Oni štite zdrave ćelije od oštećenja, jačajući imunološki sistem.

Priprema: Koristite bobice kao prelive za domaći sladoled, jogurt, palačinke i žitarice. Dodajte borovnice u testo za palačinke kako biste napravili palačinke od borovnica.

Jaja

Sa jakim udelom proteina i vitamina, jaja su jedan od najbogatijih izvora holina, neophodnog hranljivog sastojka koji pomaže razvoju mozga.

Priprema: Skuvajte, pržite ili napravite omlet. Dodajte ih u supe, kaše, pirinač i rezance itd.

Kravlje mleko

Dobar je izvor kalcijuma i fosfora, koji su važni za izgradnju kostiju i mišića. Služite se punomasnim mlekom, bez obranih sorti. Detetu je potrebna dodatna energija da raste i razvija se.

Priprema: Za brz i jednostavan doručak poslužite mleko sa žitaricama ili pomešajte sa voćem da napravite smuti.

Maslac od kikirikija

Bogat mononezasićenim mastima, maslac kikirikija pruža deci energiju i proteine. Međutim, neke marke sadrže dodanu so, šećer, palmino ulje i delimično hidrogenizovane masti, koje smanjuju nutritivni kvalitet.

Žitarice od celog zrna

Vlakna u celim žitaricama održavaju probavno zdravlje i sprečavaju zatvor.

Dajte detetu integralne žitarice, tako što ćete za početak da ih mešate sa klasičnim, obrađenim žitaricama, da bi se navikli na ukus. Na primer, pomešajte beli i tamni pirinač, belo i intergralno brašno itd.

ishrana kod dece

Napomena

Kada je reč o ishrani kod dece, imajte u vidu da oni nisu odrasle osobe, te da njihov metabolizam funkcioniše potpuno drugačije od metabolizma kod zrelih osoba. Pre bilo kakvih restriktivnih promena u njihovoj ishrani, uvek je poželjno da se prvo konsultujete sa lekarom umesto da donosite samostalno odluke na rizik zdravlja deteta!

Meso

Pored opšte poznatog da je meso odličan izvor proteina, ako ste se pitali kako da unesete gvožđe putem hrane, meso je takođe i po tom pitanju vaš saputnik. Gvožđe je veoma važno za razvoj i funkcije mozga i podržava imuni sistem.

Priprema: Izaberite nežne komade mesa, mlevene ili isečene na manje komade. Pomiješajte mlevenu govedinu, piletinu ili ribu s jajima, prezlama ili pireom od krompira da biste napravili mesne ćufte ili pljeskavice.

Riba

Prepuna proteina riba pomaže u izgradnji zdravih mišića i kostiju. Masna riba poput lososa, tune i sardele takođe sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, koje podržavaju razvoj oka, mozga i živaca.

Sir

Bogat proteinima, kalcijumom, fosforom i vitaminom D, sir je odličan za zdrav rast kostiju.

Deca više vole blaži ukus mocarele i evropske sireve, poput edama ili ementala. Poslužite ih kao male kriške, kockice.

Brokoli

Prepuna je hranljivih sastojaka koji optimizuju razvoj očiju i sprečavaju oštećenje ćelija. Takođe obezbeđuje puno vlakna koja pospešuju varenje i sprečavaju zatvor.

Voće i povrće jakih boja

Tu spadaju šargarepa, bundeva, slatki krompir, paradajz i papaja, koji sadrže visoko nivo karotena i druge karotenoide koji se u organizmu pretvaraju u aktivni vitamin A. Vitamin A je neophodan za dobru kožu i vid, rast i obnavljanje telesnih tkiva.


 

PREPORUČUJEMO: Zdrave semenke koje treba da jedemo svaki dan

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI