Ublažite bol u leđima

Ublažite bol u leđima

Leđa su zaista jedan od najfunkcionalnijih delova čovekovog tela. Svako od nas se mora oslanjati na svoja leđa kao na centralnu radnu snagu ljudskog tela, jer je to vrlo važno u gotovo svim telesnim pokretima i funkcijama.

Međutim, funkcionalna leđa, su isto tako i leđa su koja su podložna bolovima i povredama.

Bol u leđima može biti vrlo uznemirujući i onesposobljavajući kod većine ljudi. Osam od 10 odraslih osoba pati od bolova u leđima u nekom trenutku svog života. Bol u leđima je jedan od glavnih razloga zdravstvenih konsultacija odraslih sa lekarima i stručnjacima. Iako je bol u leđima vrlo česta bolest koju čovek lako može steći ili razviti, to je zapravo zdravstveno stanje koje se može lečiti. Postoji puno jednostavnih lekova protiv bolova u leđima koje možemo koristit u udobnosti svog doma. Takođe, pravilno održavanje zdravlja je neophodno da se izbegnu bolovi u leđima.

Bol u donjem delu leđa je čest problem koji dolazi sa starenjem. Sa godinama, koštana i mišićna struktura osobe gube elastičnost i snagu zbog čega su skloni povredama koje izazivaju bol u donjem delu leđa. Međutim, starost je samo jedan od mnogih verovatnih uzroka bolova u donjem delu leđa. 

Ostali razlozi uključuju, među ostalim, nepravilno držanje, prekomerna težina, stres i degenerativne bolesti. Ne treba zaboraviti da sadašnji stil života dosta uključuje sedenje za kompjuterom,i da se upravo ta populacija najviše žali na bolove u leđima bez obzira na godine.

Tretman za bol u donjem delu leđa može biti dugačak postupak, zavisno od uzroka, ali postoji nekoliko načina na koje osoba može lako i sigurno dobiti olakšanje bola u leđima.

Većina slučajeva bola u leđima uglavnom se poboljšava kada se leči jednostavnim, alternativnim lekovma. Međutim, ako se stanje ne pokaže poboljšanjem, tada je potrebno odmah konsultovati lekara.

Lečenje bola u doljem delu leđa može biti ponavljajuća stvar do potpunog oporavka. Mi ćemo vam predložiti neke sigurne i jednostavne tehnike ublažavanja bola u donjem delu leđa.

Upotrebite jastuke za grejanje za opuštanje mišića leđa

Primena toplotne terapije u trajanju od 20 do 30 minuta na donjem delu leđa može ublažiti bol koja je uzrokovana mišićnim grčevima i umorom. Redovno korišćenje grejnog jastuka i blagom masažom na donjem delu leđa može vam pružiti trenutno ublažavanje bola u tom delu. Ako nemate grejne jastučiće, kupanje u toploj vodi takođe može učiniti čuda za bol u donjem delu leđa.

Snaga toplote i hladnoće

Smatra se da je toplota i hladnoća među najboljim sredstvima za lečenje bolova u leđima. Vruća kupka i hladni oblog sigurno će umiriti bolna mišića leđa i upale. Većina ljudi radije koristi hladni tretman da bi smirila grčeve u leđnim mišićima. Kada spazmi nestanu, na bolna leđa se nanosi toplotni jastučić za otpuštanje zategnutih mišića.

Akupunktura kao stimulativni tretman

Akupunktura je danas postala popularni alternativni lek za brojna zdravstvena stanja. Ona je savršen komplementarni lek za jednostavna stanja bola u leđima. Ova vrsta lečenja za ublažavanje bolova u leđima može podstaći centralni nervni sistem tela da isprazni prirodne endorfine koji ublažavaju bol.

bol u ledjima

Jednostavne vežbe istezanja

Da li ste znali da je najjednostavniji oblik ublažavanja bolova u leđima istezanje. Bol u leđima se ublažava u ovoj jednostavnoj rutini, jer blago istezanje ispružuje leđa, čineći mišiće opuštenima. Istezanje sprečava da mišići postanu napeti. Elastičnost mišića i fleksibilnost kostiju u velikoj su meri smanjeni kako jedna osoba stari ili pati od povreda. Kao takve, čak i manje aktivnosti mogu izazvati bol u donjem delu leđa. Iako je istezanje pre izvođenja napornih aktivnosti poput sporta ili podizanja teških predmeta već standardno, važno je da pravite pauze tokom istezanja kod svakodnevnih aktivnosti poput vožnje i sedenja kako biste olakšali stres sa leđa.

Vežbajte odgovarajuće držanje za određene aktivnosti

Neadekvatno držanje može da optereti donji deo leđa što može vremenom da dovede do povreda. Dok stojite, držite kukove, ramena i uši u ravnoj liniji, dok povlačite stomak unutra. Ovaj položaj osigurava da vam se težina ravnomerno rasporedi kako ne biste opteretili mišiće leđa. Ako vam se čini da je komplikovano, varate se. To je samo stvar tehnike i navike. Zato uvek obraćajte pažnju na to dok stojite o svom položaju tela I bolova neće biti. Ako ste u situaciji da morate dugo da sedite zbog posla obavezno koristite stolicu s dobrom naslonom za leđa, jer je ona od suštinske važnosti za održavanje pravilnog držanja. Važno je da bokove držite malo niže od kolena provlačeći noge na niskoj stolici ili prilagodite visinu stolice.

Obavezan odmor za ublažavanje bolova u leđima

Kada neko oseti bol u donjem delu leđa, važno je da se odmara. Najbolji način da to učinite je ležanje na podu, a jastuci da budu ispod kolena. Ovo deluje tako što se oslobađa težina i pritiskak sa leđa. Iako ovo deluje kao privremeno olakšanje za bol u donjem delu leđa, odmor na ovaj način nekoliko dana može pomoći osobi da se oporavi od povređenih ili napregnutih leđa.

Spavanje na boku

Spavajte na boku, sa jastukom između kolena. Ovaj način spavanja doprinosi izvesno olakšanje i smanjenje bola u leđima. Ovo je najbolji polažaj za vaša leđa.

Bol u leđima ne mora biti toliko opterećenje ako se znaju jednostavne i sigurne tehnike za njegovo ublažavanje. Ali ako je bol u leđima hronična ili dugotrajna, najbolji način da se to rešite je da se konsultujete sa lekarom za lečenje i lekove.


 

PREPORUČUJEMO: Kako da udvostručite svoju energiju

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI