Saveti za bolje zdravlje

Saveti za bolje zdravlje

Svi želimo dobro zdravlje, i radimo na tome koliko imamo mogućnosti i znanja. Moramo osnažiti sebe u toj akciji i biti istrajni, jer je to jedini način da svoj život držimo pod kontrolom.

Biti zdrav je najveći pokretač energije i samopouzdanja koji možete dati sebi, a naša svakodnevnica je užurbana, te nemamo vremena za mnoge stvari i često zaboravljamo brigu o našem zdravlju.

To je tako pogrešno, i toga smo svesni, ali zato sebi možemo napraviti mali plan i pridržavati se njega, kako bi sebi pomogli da budemo zdraviji.

Godišnji sistematski pregled

Prva stvar na važem spisku bi bio godišnji sistematski pregled. Na ovaj način možete dobiti tačnu procenu svog fizičkog stanja. Vaš lekar proceniće gde treba da usmerite svoju pažnju u vezi vašeg zdravlja. Takođe, medicinski kalkulator može biti vaš idealan saveznik kada je reč o praćenu mnogih parametara koji direktno utiču na vaše zdravlje.

Ove preventivne preglede trebalo bi svi da urade, pogotovo ako ste pušač, imate prekomernu težinu ili imate značajne zdravstvene probleme koji vas sprečavaju u obavljanju jednostavnih dnevnih zadataka.Upišite u svoj kalendar datum kada ste bili kod svog odabranog lekara, da bi imali evidenciju kada treba ići na sledeći sistematski pregled.

Pijte više vode

Napravite još jedan korak ka boljem zdravlju i pijte više vode. Mnogi od nas greše predpostavljajući da su uneli dovoljnu količinu vode iz raznih napitaka, kao što je kafa, sokovi i druga zaslađena osvežavajuća pića.

Ovo naravno nije tačno, jer dnevno treba uneti u naš organizam bar 8 čaša isključivo vode. Voda pomaže našem telu da metabolizuje skladištenje masti i pomoćiće da se naš organizam očisti od slobodnih radikala, koji su povezani sa karcinomom i drugim bolestima.

Kretanje

Vežbanje je još jedan efikasan način za održavanje optimalnog zdravlja, zato počnite sa vežbanjem koliko odmah. Nemojte se plašiti vežbanja i tražiti stalno izgovore zašto ih niste uključili do sada u vaš život. Vežbati, to ne znači da imate svakodnevnu obavezu odlaska u teretanu, ali je u vašem interesu da obavljate neki oblik aktivnosti tri puta nedeljno.

Fizičke vežbe se mogu izvoditi na najrazličitije načine da bi bile zabavne i zanimljive. Na primer, jednostavno hodanje je izuzetno efikasan oblik vežbanja. Šetnja je dobra, jer vam ne trebaju rekviziti, kao i predhodno iskustvo. Nemate potrebe za trenerom, jer vam za šetnju ne treba nadzor.

Odlazak u teretanu takođe ima niz prednosti. Imaćete pristup odličnoj opremi i možete očekivati veliku korist od fitnes znanja koje poseduje većina trenera.

bolje zdravlje

Obratite pažnju na ishranu

Pravilna ishrana igra značajnu ulogu za naše sveukupno zdravlje. Umesto da se loše osećate posle svakog obroka, jer imate osećaj prejedanja i nadutosti, razvijte naviku da jedete zdravu hranu, kako biste održavali dobro zdravlje, kondiciju i vitkost. Stalna želja za hranom može biti jaka i iscrpljujuća, ali postoje razni načini da se sa njom izborite.

Ako se vaša ishrana izbalansira, ostaćete vitki, umesto da se mučite sa raznim dijetama. Da sebe ne bi optuživali da ne jedete ispravno i da stalno krickate pogrešne namirnice, morate se mali edukovati oko plana dnevnog jelovnika. To nije teško, jer se izbalansirana ishrana dosta forsira na svim medijima, pa tako nema šanse da budete neobavešteni.

Kad imate moć nad svojom ishranom, onda ste na sigurnom putu da za svoje zdravlje činite mnoge blagodeti. Zapamtite, uspeh u balansiranoj ishrani se ogleda u njenoj jednostavnosti i praktičnosti. U ovoj oblasti svog života zaista možete izaći kao pobednik i postići spoljašnju lepotu, koja je odraz vaše pravilne ishrane.

Verujte u sebe

Morate verovati u sebe, i uložiti napor da okolina oko vas bude svesna vašeg samopouzdanja. Vaše samopouzdanje je pravi put da kroz život koračate, tačno tamo gde ste krenuli.

To znači da je ono što ste sami sebi zacrtali na prvom mestu i tu se ništa više ne može promeniti. Budite hrabri i pohvalite sami sebe kada ste zadovoljni svojim uspehom.

Proširite znanja

Ne postoji veći osećaj moći od onoga koji je obdaren znanjem. Pokušajte da pronađete oblasti koje vas interesuju i doživite nova saznanja. Počnite da učite i uplovićete u neki novi svet, koji će vam možda i otvoriti neka vrata na koja niste računali.

Da li je to istorija, umetnost, ekonomija ili tehnologija, to vi odlučite. Ništa vas ne sprečava da birate knjige ili da surfujete internetom i na taj način proširujete svoje znanje i održavate svoje mentalno zdravlje. Usmerite se na ono u čemu ste dobri i negujte svoje telente.

Unesite pozitivnu energiju u vaš život

Kada udišete, zamislite da udišete svu dobrotu ovog sveta. Ovo će omogućiti vašem mentalnom sistemu da se neguje i osvežava. Dok udišete vazduh na ovaj način, vaši emocionalni toksini se ispuštaju. Uživajte u tom novom osećaju moći koji osećate.

Udahnite i recite “Ja sam moćna”, izdahnite i recite “Lepa sam”. Ponovite ovo više puta i osetićete novi talas energije koji prolazi kroz vaše telo. Kada naučite da mislite pozitivno, mnoge stvari će dolaziti same od sebe. Zračiti pozitivnom energijom činiće da ste posebni, a vaša osećanja i misli neće biti opterećana depresivnim mislima.

Naučite da volite sebe

Naučite da volite sebe i život koji vodite. Ako smatrate da bi vam moglo biti bolje, krenite u akciju i to učinite. Na tom putu biće sigurno mnogo prepreka, ali to nije razlog za gubljenje onoga što već imate. Treba biti realan u tom previranju, jer ponekad činimo velike greške menjajući nešto, za čim realno nemamo potrebe. Što bi naš narod rekao, bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

Nemojte previše sebe da kritikujete što niste savršeni. Dajte sve od sebe, a ako ne postignete savršenstvo, prihvatite to, jer to ne znači sa ste doživeli neuspeh. Naučite sebe da volite takvi kakvi ste, i stalno radite da budete bolji. Budite ponosni na ono što znate o sebi i volite sebe zbog toga.

Budite mirni i sabrani

Kada bi uspevali da u svakoj situaciji budemo mirni i sabrani, polovina briga u našem životu bile bi odmah rešene. Stres i napetost su uzrok mnogih bolesti. Umor i razdražljivost takođe su proizvod stresa.

Nemojte nikada misliti da je ceo univerzum protiv vas. I drugi ljudi imaju svoje brige, preokupacije i ograničenja. Kada postanemo toga svesni, naše reakcije će biti smirenije. Nemojte se ponašati kao da ste centar sveta.

Mirnoća je stanje uma koja se može naučiti. Meditacija je odličan izbor da se rasteretite i “resetujete” od svakodnevnice. Za to nam je potrebno vreme i vežbe, a jednom kada to savladamo, bićemo zadovoljni i uspešni u životu. Miran duh znači i zdravo telo.


 

PREPORUČUJEMO: Hrana za zdravu kožu

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI