Problemi sa spavanjem i kako se rešiti nesanice

Problemi sa spavanjem i kako se rešiti nesanice

Za mnoge od nas problemi sa spavanjem predstavljaju hroničan problem, koji se neretko manifestuju nekim oblikom poremećajem sna. Spavanje je važan deo našeg dana i problem nesanice ne treba shvatati olako.

Zapravo, vreme sna je upravo ono kada se telo i um odmaraju, i pripremaju za sledeći dan koji ih čeka narednog jutra.

Jedan od najpoznatijih poremaćaja spavanja je upravo nesanica. Nesanicu karakteriše uobičajena nesposobnost tela da zaspi ili nemogućnost da spavate tokom dužeg vremenskog perioda. Sama po sebi nesanica se ne smatra bolešću, već je ona simptom. Razlozi zbog kojih dobijamo nesanicu mogu biti različiti, kao što su stres, previše konzumiranje kofeina i alkohola, ili same loše navike spavanja.

Šta je spavanje?

Spavanje je osnovna neophodnost našeg života. Ono je važno za naše zdravlje, isto tako kao što su vazduh, hrana i voda. Kada spavamo dobro, probudimo se osveženi, budni i spremni da se suočimi sa svakodnevnim izazovima. Kada se to ne desi, svaki deo našeg života može biti ugrožen. Naš posao, odnosi, produktivnost, zdravlje i sigurnost. Čak i oni koji nas okružuju, izloženi su riziku zbog našeg ponašanja. Definitivno, prekomerni gubitak sna ili poremećaj spavanja, ozbiljno utiče na našu produktivnost i kvalitet života.

Potrebe za spavanjem kod svake osobe su različite. Ako neko manje spava nego kada je bio mlađi, ali se tokom dana još uvek oseća odmorno i energično, možda takvoj osobi zbilja treba manje sna. Međutim, ako ste primetili da nedostatak sna utiče na vaše dnevne aktivnosti, da imate osećaj da biste trebali da udvostručite svoju energiju kako biste normalno funkcionisali, na takvo stanje već treba ozbiljno obratiti pažnju i preduzeti korake za poboljšanje sna.

Simptomi poremećaja spavanja

Nakon napornog dana, koji je polako iza nas, šta možemo očekivati i čemu se radovati kada dođemo kući? Osim što ćemo videti svoju porodicu i uzivati u večeri sa njima, ili gledati omiljenu seriju, jedna od najvažnijih stvari je uživanje u snu.

Zaista je frustrirajuće ako ne možemo zaspati, posle takvog dana koji nas je skoro samleo. Bacakamo se i okrećemo sa svake strane našeg kreveta. Misli nam lutaju i vraćaju se na svaki detalj koji ste uradili tokom dana. Tu tek nema spavanja, i počinje prava noćna mora da se uspavate. Razmišljate o ljudima koji lako mogu da utonu u san, čak sedeći na stolici, a vama nikako san na oči.

Ove nesanice mogu da traju noć ili dve. Ali vrlo često nesanica nas može mučiti mesecima, čak i godinama. Nesanica je tako mučna stvar za naš organizam, jer narušava pravilno funkcionisanje naših misli i vitalnih procesa. Posle takve neprospavane noći sledećeg dana, sigurno ćete imati ove simptome:

Umor i razdražljivost.

Osećaj letargičnosti ili pospanosti tokom celog dana.

Iznenada zaspite tokom dana.

Teško se koncentrišete tokom rada.

Često vam govore da izgledate umorno.

Pijete previše kafe kako bi pregurali dan.

Ukoliko imate ove simptome sa spavanjem, oni su klasičan primer da patite od stresa i anksioznosti.

nesanica

Stres i anksioznost

Anksioznost i stres su dve različite reči kada se upotrebljavaju sa opisivanje istog iskustva kao što je ubrzani rad srca, nelagodnost u stomaku ili vrtoglavica. Stres je obično odgovor na neku našu preteću situaciju, a anksioznost uglavnom proizlazi iz naše zabrinutosti. Anksioznost se obično posmatra kao kratkotrajna situacija i ona se završava kada prestane aktivirajuća situacija koja je izazvala ovaj osećaj, dok stres može da traje nedeljama, mesecima, pa čak i godinama.

Poteškoće sa spavanjem samo su jedan od mnogih znakova da vam je život pun stresa i anksioznosti. Međutim, postoje i mnogi drugi simptomi koji su povezani sa stresom i anksioznošću. Simptomi mogu da variraju od osobe do osobe.

Kada se dijagnostikuje anksioznost simptomi su poput poteškoće u koncetraciji, osećaj napetosti i straha, specifična opsednutost stresnim temama, čest osećaj plača bez očiglednog razloga i otežano gutanje.

Stres može dovesti do rizičnih poremećaja uma i tela. Uobičajeni simptomi stresa relativno su isti kao i kod anksioznosti. A to su napadi panike i ansioznosti, prejedanje, promene raspoloženja i razdražljivost, tuga ili depresija.

Anksioznost je neprijatan osećaj zabrinutosti ili straha, dok stres može doći iz bilo koje situacije ili misli, zbog koje se osećate frustrirano, nervozno ili ljuto.

Da biste se oslobodili anksioznosti i stresa, potrebno je izvršiti promene u sebi. Treba promeniti način na koji objašnjavate situaciju sami sebi. Gledajte događaje u svom životu kao izazove kojima možete upravljati. Budite uvereni i sigurni da se sa svakom situacijom u svom životu možete upravljati. Pozitivan pogled na život i motivacija da vam bude bolje i lakše smanjiće nivo vašeg stresa i anksioznosti. Morate se opustiti i odmarati.

Kako doći do zdravog i dobarog sna?

Držite se rasporeda spavanja

Svakog dana se trudite da legnete i da se budite u isto vreme. To važi i za vikende, jer ako spavamo duže, sigurno nećemo nadoknaditi manjak sna koji imamo u toku radne nedelje.

Ako ne možete da zaspite u prvih 20 minuta, obavezno ustanite. Ne pokušavajte da na silu zaspite. To će vam samo dodati dodatni stres i frustraciju i učiniće vas nervoznim i ljutim. Pokušajte da čitate neku knjigu, a ako vam i to ne pomogne, onda radite nešto dosadno dok vam se ne prispava.

Izbegavajte kofein i ostale stimulanse

Kofein je stimulans. Mnogi prave grešku i piju kafu posle 17 časova. To bi trebalo izbegavati, jer kofein može ometeti miran san. Za štetnost pušenja se uglavnom sve zna, ali je manje poznato da cigarete mogu poremetiti miran san. Nikotin je isto tako stimulans, koji može otežati uspavljivanje i uticati da kvalitet našeg sna.

Alkohol spada u istu grupu stimulansa, koji nam remeti san, a da ne pričamo o posledicama u toku noći. Imaćemo žeđ koju ćemo morati utoliti, i to tako što ćemo ustajati i po nekoliko puta u toku noći, ili ćemo se buditi zbog odlaska u toalet.

Dobri uslovi u spavaćoj sobi

Idealna temperatura spavaće sobe je od 18 do 22 stepana. Hladnoća ne dozvoljava da zaspite. Ukoliko ste i zimogrožljivi obucite toplu pidžamu i pamučne čarape. Leti, rashadite sobu, jer u suprotnom od velikih vrućina nećete moći da utonete u miran san. Spavaća soba mora da bude vaša oaza mira.

Znači tišina, bez televizije, radija, mobolnih telefona i svih električnih uređaja koji vam skreću pažnju tokom noći. Da li ste razmišljali o udobnosti vašeg kreveta i uvideli da se mora menjati. Dobar jastuk sa nekoliko kapi lavande koji će držati vrat i glavu u liniji sa karlicom, učiniće vaš san mnogo boljim.

Vežbanje

Vežbanje je zdravo i uvek je dobro vreme za vežbanje, ali se ne preporučuje pred spavanje. Ukoliko su teške vežbe, možemo se samo razbuditi. Joga se preporučuje, jer može ublažiti napetost i pomoći mišićima da se opuste pre spavanja. Meditirajte. Meditacija će vam takođe pomoći ako imate poteškoća sa spavanjem.

Prirodni preparati

Pokušajte sa prirodnim preparatima, jer priroda nam je pružila mnoge prirodne lekove za spavanje. Može vam pomoći čaj od kamilice, matičnjaka, valerijane ili kapi od valerijane. Upotreba valerijane kao sedativa je poznata više od 2000 godina. To je biljka poreklom iz Evrope i Azije. Ime joj potiče od latinske reči “valere”, što znači biti zdrav i jak. Smatra se da koren biljke sadrži aktivne sastojke, koji utiču na spavanje i uznemirenost.


 

PREPORUČUJEMO: Sedam načina da ispunite dan

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI