Prednosti mediteranske ishrane

Prednosti mediteranske ishrane

Mediteranska ishrana postoji vekovima, ali ako ne živite u zemljama gde je ova ishrana uobičajena, poput Grčke, Italije, Španije, možda nećete shvatiti mnoge prednosti tog mediteranskog stila.

Mediteranska ishrana podstiče zdravo mršavljenje i pomaže u smanjenu rizika od mnogih bolesti opasnih po život. Osnovno pravilo kod mediteranske ishrane je kombinovanje namirnica. Ona sadrži nizak procenat proteina i zasićenih masti, a akcenat je na svežem voću i povrću, žitaricama od celog zrna i mahunarkama.

Maslinovo ulje je glavni izvor masti, dok se jaja, riba i crveno meso preporučuju dva puta nedeljno. Od začina se koristi bosiljak, ruzmarin, origano, peršun, menta, a dodavanjem limuna i belog luka jela dobijaju poseban šmek. Dozvoljena je čaša crnog vina posle večere kao i čaj i kafa. Ove namirnice čine osnovu plana ishrane i obezbeđuju vitamine i minerale, vlakna i antioksidanate koji deluju zajedno i štite od hroničnih i teških bolesti. Primenom mediteraske ishrane učinićemo benefit za naše telo i zato bi trebalo da se pridržavamo tih načela.

Štiti naše srce

Ukusni dijetalni recepti koji su dostupni tokom mediteranske ishrane napravljeni su tako da promovišu očuvanje srca. Mediteranska ishrana sastoji se od zdravih doza maslinovog ulja, voća i povrća i masne ribe. Treba napomenuti da maslinovo ulje mora da bude ekstra devičansko. Maslinovo ulje se sastoji od mononezasićenih masnih kiselina, od kojih je najvažnija oleinska kiselina. Oleinska kiselina je izuzetno zdrava za srce na mnoge načine. Sve ovo pomaže u snižavanju holesterola i održavanju protoka krvi u srcu na normalnom nivou, čime se izuzetno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Preventivno protiv raka

Previše toksina u organizmu može izazvati neke vrste raka, poput raka dojke. Korišćenjem zdravih namirnica koje se promovišu u mediteranskoj ishrani, poput voća i povrća, smanjiće količinu toksina u organizmu jer su ove namirnice prirodni antioksidanti.

Reguliše krvni pritisak

Zdrava hrana u mediteranskoj ishrani takođe može delovati na snižavanje i regulisanje krvnog pritiska. Nivo holesterola u krvi može se vratiti u normalu kada jedete manje masne hrane i soli, te više zdravih vitamina i minerala. Postupci kuvanja u mediteranskoj ishrani obično uključuju pečenje ili roštilj, a ne prženje, pa se u hrani tokom pripreme zadržava više hranjivih sastojaka, a potrošnja masti je znatno manja. Mediteranska kuhinja u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću daje rezultate kod smanjenja pritiska.

Zdravo mršavljenje

Jedna od ključnih prednosti mediteranske ishrane je brzo mršavljenje. To nije rezultat dijetalnih tableta ili dijeta gladovanja, već su to zdrave porcije kontrolisane ishrane. Stope gubitka težine će se razlikovati, dok su neki uspeli da izgube u proseku 10 kilograma mesečno. Ukusni dijetalni recepti kada sledite mediteransku dijetu pomažu da se ubrza proces mršavljenja bez lišavanja potrebnih vitamina i hranljivih sastojaka.

Sam gubitak kilograma može ponuditi mnoge zdravstvene koristi, i tako vas naučiti da vam ovaj našin ishrane bude i stil života. Obroci su mali, uvek sa nekom salatom koja obavezno sadrži maslinovo ulje. Pored ribe i nemasnih mesa, orašastih plodova, začina, jogurta, možete uključiti i lagani desert. Zabranjena su gazirana pića i proizvodi od belog brašna. Preporuka je da se tokom mediteranske dijete uključi i fizička aktivnost. Dovoljno je 30 minuta dnevno fiziške aktivnosti. Pritom nemojte zaboraviti da pijete što više vode.

mediteranska ishrana

Sprečite nastanak kamena u žučnoj kesi

Oni koji su postali žrtva kamena u žuči znaju koliko to može da bude bolno. Mediteranska ishrana bogata je orasima, biljnim uljem i ribom. Iako kamen u žuči nije uvek povezan sa hranom, konzumiranje ove hrane može pomoći da se smanji rizik od te pojave.

Zabranjene namirnice u mediteranskoj ishrani

Meso, svinjetina, piletina sa kožicom, mesne prerađevine.

Beli hleb.

Piće, gazirani i zaslađeni sokovi, i alkohol osim vina.

Slatkiši.

Trans masti, suncekretovo ulje i margarin.

Brza hrana.

Pozitivan stav i okupljanje porodice

Ovo su samo neke od prednosti mediteranske ishrane. Ljudi na Mediteranu imaju pozitivan stav prema porodici i prijateljima. Porodični ručkovi za njih nisu bauk, već zadovoljsto. Zajedničko spremanje obroka i ručavanje čine ih zadovoljnim i na taj način se oslobađaju stresa. Svoje obroke jedu polako, uživajući u svakom zalogaju, pa zato i ne čudi da dosta duže žive.


 

PREPORUČUJEMO: Mahunarke za dobro zdravlje žena

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI