Pomoć kod urinarne infekcije

Pomoć kod urinarne infekcije

Infekcija mokraćnih puteva nastaje kada patogene bakterije uđu u uretru i prouzrokuju infekciju i upalu. Može biti pogođena sama uretra (uretritis), ali češće infekcija dopire do bešike (cistitis). Bubrezi takođe mogu biti uključeni (pijelonefritis), što ponekad dovodi do komplikacija stvaranja kamena i u ekstremnim slučajevima i sepse!

Bakterijski patogeni koji izazivaju smetnje obično potiču iz fekalne flore. Escherichia coli (E coli) su najčešći (oko 85%). Staphilococcus saprophiticus, Klebsiella, Proteus i Enterococcus takođe mogu izazvati infekciju.

Cistitis je uglavnom klinička dijagnoza, što znači da se postavlja na osnovu simptoma koje pacijent ispriča lekaru. Uobičajeni simptomi cistitisa su disurija – otežano, bolno mokrenje, učestalo mokrenje i urinarni urgencija. Međutim, infekcije mokraćnih puteva su često asimptomatske, posebno kod starijih osoba. Može se prijaviti i bol u suprapubičnoj regiji (ispod pupka), a mogu se javiti i hematurija (krv u urinu) i zamućen urin. Pacijenti sa pijelonefritisom obično imaju groznicu, mučninu praćenu povraćanjem i bol u predelu bubrega.

Ako počnete da osećate simptome infekcije urinarnog trakta, ne čekajte da posetite lekara pa da preuzmete nešto, učinite odmah sledeće korake.

Pijte puno vode

Čak i ako niste žedni. Ovo će pomoći ispiranju bakterija iz urinarnog sistema.

Izbegavajte kafu, alkohol ili kofein

Ovo važi sve dok infekcija ne nestane. Ova pića mogu iritirati vaš bešiku i mogu samo pogoršati stanje.

Pijte sok od brusnice bez šećera

Sok od brusnice može pomoći u borbi protiv infekcije, mada se efikasnost još uvek proučava.

Jedite borovnice

One mogu imati isti efekat kao brusnica, što sprečava da se bakterije zalepe na sluznicu mokraćnih puteva, što će ubrzati izlečenje.

Izbegavajte začinjenu hranu

To bi moglo iritirati vašu bešiku i podstaći često i urgentno mokrenje. Neka vaša hrana obiluje svežim povrćem i kvalitetnim proteinima iz krtog mesa i jaja.

urinarna infekcija

Jedite probiotike

To su jogurt, kefir i fermentisana hrana, poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca. Ova hrana sadrži “dobre” bakterije koje mogu pomoći u neutralisanju loših bakterija. Probajte origano ulje ili origano čaj kao prirodan antibiotik

Čaj od peršunovog lista i uve

Ovi čajeve je uvek korisno imati kada su urinarne infekcije u pitanju. Možete piti do 1 litar na dan, čajnu mešavinu ovih biljaka.

Izbegavajte puno kiselog voća

Kiselo voće poput narandže, limuna ili limete izbegavajte tokom infekcije. Mogu da iritiraju vašu bešiku, što će samo produžiti infekciju. Međutim, kada infekcija nestane, jedenje kiselog voća s vitaminom C može vam pomoći u sprečavanju budućih infekcija. Dodajte grejpfrut i jagode u ishranu, zajedno sa spanaćem i zelenim paprikama.

Tokom infekcije ali i posle, obavezno pijte puno vode, najmanje 12 šolja dnevno. Ovo će pomoći u sprečavanju budućih infekcija.

Zadržavanje urina pruža savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija. Zato, ako osećate kao da morate da ispraznite bešiku, uvek idite jer ako odlažete, oslobađanje od bakterija se usporava.

Pored zadržavanja urina, drugi uzroci infekcija bešike mogu biti i intimni odnos sa partnerom (uvek mokrenje pre i posle), bubrežni kamenci ili nedostatak estrogena.

Infekcije mokraćnih puteva su vrlo česte, pa znajući šta treba da jedete i pijete, može vam pomoći da se što pre otarasite tog neprijatnog osećaja.


 

PREPORUČUJEMO: Prednosti mediteranske ishrane

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI