Počnimo sa vežbanjem

Počnimo sa vežbanjem

Sa svakom novom godinom dolazi i odlučnost da se počne sa vežbanjem. Možda ste čak i obećali da ćete dodati više vežbanja u toku svoga dana. Sada je pravo vreme da se preuzmu prvi koraci.

Ono što je najteže sada, je to što treba hrabro stati na vagu. I pored svih odricanja za vreme praznika, vaga ne laže. Opet u plusu. Moramo se vratiti na pravi put, i krenuti da ispunjavamo obećanje koje smo dali sebi.

Iako se možda osećate previše umorno i tromo za vežbanje, svejedno pokušajte. Bićete iznenađeni kada vidite kojom energijom raspolažete posle treninga. Vežbanje je odlično sredstvo i za oslobađanje stresa. Ne smete dozvoliti da vam vežbanje dosadi i postane dosadna rutina. U tom slučaju lako se odustaje. Potrudite se da vam trening čini zadovoljstvo. 

Ako ste se umorili od hodanja, pokušajte da vozite bicikl. Ako vam je dosadilo dizanje tegova, pokušajte da to izmenite sa kardiovaskularnim vežbama tokom cele nedelje. Možete krenuti na plivanje, ili povremeno idite na časove plesa. Učinite sve za sebe, samo nemojte odustajati.

Raspored vežbanja

Vežbati ne znači da morate provesti sate i sate u teretani. Morate imati raspored vežbanja, jer svi smo zauzeti. Često smo toliko zauzeti da nam se čini da nikada nemamo vremena za sebe. Jednom kada vaši treninzi postanu deo vaše dnevne rutine, vrlo lako imaćete ostvareni cilj.

Društvo za motivaciju

Možda vam je potrebno društvo za trening. Pozovite svoju drugaricu i biće vam lakše. Vežbanje sa prijateljima je dobro rešenje. Odaberite način koji vama najviše odgovara, i počnite da vežbate.

Izbegavajte prejedanje

Najmanje dva sata pre treninga ne bi trebalo ništa da jedete. Izbegavajte namirnice pune šećera i masne namirnice. Što se tiče tečnosti, bilo bi najbolje da pijete samo vodu, i to 1,5- 2 litre dnevno. Vodu treba piti pre, u vreme i posle treninga.

Ispravan početak treninga

Bez obzira na koje ste se treninge odlučili, važno je napomenuti da trening morate početi sa zagrevanjem. Pet minuta je dovoljno, da vam se telo pokrene.

Postavite sebi cilj

Postavite sebi jasan cilj, šta očekujete. Imati jasan cilj je kritičan korak u uspehu vežbanja i mršavljenja. Pratite svoj napredak, jer će vam to pomoći da vidite svoja poboljšanja. I to će vas motivisati da ispunite svoj krajni cilj.

počnimo sa vežbanjem

Upala mišića

Morate se paziti upala, jer ako se ujutru probudite i jedva izvučete svoje bolno telo iz kreveta, sigurno će te biti manje motivisani za vežbanje. Konstantni bolovi su siguran način da ugrozite svoj program vežbanja. Zato budite oprezni i sarađujte sa trenerom da ne biste bili pod veliki upalama.

Posle određenog vremena, kada vi smatrate de je vreme, povećejte broj ponavljanja određene vežbe. Nemojte se forsirati da radite malo više svaki put, već pokušajte da smanjite broj ponavljanja u setu, ali obavezno povećajte broj setova. Tako ćete se osećati manje umorno i dobijaćete snagu u mišićima.

Treba napomenuti da trening sa tegovima kod žena ima puno prednosti. Ojačaće mišiće, sagoreti masti i ubrzati metabolizam, a neće povećati masu. Žene ne proizvode dovoljno testosterona za izgradnju mišića, kao što je to kod muškaraca.

Obratiti pažnju koji deo tela želimo da forsiramo vežbanjem. Ako je vaš donji deo tela jači od gornjeg dela, pokušajte da radite na ovom području samo jednom nedeljno.

Sportska oprema

I na kraju još jedna mala stvar, koju možete učiniti da vam bude lakše. Pronađite nešto lepo što biste rado nosili kada trenirate. Sportska garderoba ne mora biti skupa, ali mora biti od kvalitetnih materijala. Jedna lepa torba i atraktivna oprema učiniće da jedva čekate vaš trening.

Znači, krenimo još danas sa vežbanjem, jer je važno da imamo zdravo telo i da se osećamo dobro.


 

PREPORUČUJEMO: Fitnes vodič za zaposlene mame

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI