Pet načina da usporite proces starenja

Pet načina da usporite proces starenja

Opšte je poznato da se puno para troši na kozmetičke proizvode koji obećavaju da ćete usporiti starenje, ukloniti bore, uspeti sa beljenjem starosnih fleka, uklanjanjem svraba, perutanja ili crvenila. Ali najjednostavniji i najjeftiniji način da očuvate zdravu i mladalačku kožu je da se zaštitite od sunca.

Sunčeva svetlost je glavni uzrok bora, suvoće i staračkih pega. Vaša koža se menja sa godinama. Na primer, manje se znojite što dovodi do povećane suvoće. Starija koža postaje tanja i gubi masnoću, pa izgleda manje gipka i glatka. Temeljnije strukture, posebno vene i kosti postaju istaknutiji. Vašoj koži trebaće duže vremena da se oporavi, ukoliko dođe do oštećenja.

Ove promene mogu se ublažiti, ako se vodi računa kada se izlažemo suncu. Iako ništa ne može u potpunosti da poništi oštećenje od sunca, koža se ponekad može obnoviti. Dakle, nikada nije kasno da se zaštitite od štetnih rezultata sunca.

Nosite zaštitnu odeću

Šešir sa širokim obodom štiti vam vrat, uši, oči i glavu. Potražite sunčane naočare sa etiketom na kojoj piše da naočare blokiraju 99 do 100 odsto sunčevih zraka. Nosite lagane košulje sa dugim rukavima i duge pantalone ili duge suknje kada ste na suncu.

Često pregledajte svoju kožu

Potražite promene u veličini, obliku, boji mladeža. Ako pronađete bilo kakve promene koje vas zabrinjavaju, potražite lekara.

Izbegavajte upotrebu solarijuma

Nemojte koristiti sunčeve lampe i krevete za sunčanje, kao ni tablete za sunčanje i šminku za sunčanje. Tablete za tamnjenje imaju dodatak u boji koji vašu kožu pretvara u narandžastu nakon što ih uzmete. FDA je odobrila ovaj dodatak u boji za bojenje hrane, ali ne i za tamnjenje kože. Velika količina aditiva u boji u tabletama za tamnjenje može biti štetna. Proizvodi za šminkanje nisu losioni za sunčanje i neće zaštititi vašu kožu od sunca.

usporiti starenje

Koristite kremu za sunčanje

Sredstva za zaštitu od sunca se razlikuju prema faktoru zaštite od sunca (SPF), a kreće se od 2 do 30 ili više. Veći broj znači i dužu zaštitu. Kupujte proizvode sa SPF brojem od 15 do 30 ili više. Potražite i proizvode čija etiketa kaže: širok spektar (što znači da štite od obe vrste štetnih sunčevih zraka (UVA i UVB)) i otporan na vodu (što znači da ostaju na vašoj koži što duže, čak i ako se puno kupate ili znojite). Po potrebi nanesete losion ponovo.

Izbegavajte sunce između 10 i 17 časova

Ovo je vreme kada su sunčevi UV zraci najjači. Nemojte da vas zavarava oblačno nebo. Štetni zraci prolaze kroz oblake. UV zračenje takođe može proći kroz vodu, tako da niste sigurni ni kada ste u vodi.

Ako primenimo ovih pet upustava, koža će nam biti zahvalna, a rezultati sigurno neće izostati.


 

PREPORUČUJEMO: Akne ili bubuljice

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI