Ovsena dijeta – koristi dijete sa ovsenom kašom

Ovsena dijeta – koristi dijete sa ovsenom kašom

Ovas nudi brojne nutritivne prednosti, koje ljudi koji izbegavaju gluten možda ne bi dobili negde drugde u svojoj ishrani. Ovas je celovito zrno, bogato vlaknima, a sadrži mnogo hranljivih sastojaka.

Ovas je bogat vlaknima. Vlakna pomažu zdravlje stomaka i creva, prečavajući lošu probavu i zatvor. Vlakna takođe podržavaju osećaj punoće, smanjujući želju za prejedanjem. Smanjuje se i unosa hrane i rizik od gojaznosti i mnogih bolesti koje mogu da je prate. Vlakna takođe mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi, pa su korisna kao dijabetesa i insulinske rezistancije.

Ovas ima sledeće minerale u svom sastavu:

191 % preporučenog dnevnog unosa mangana,

41 % fosfora,

34 % magnezijuma,

24 % bakra i

20 % cinka.

On takođe sadrži i 11 % RDI folata koji bi trudnice trebalo da konzumiraju da bi zaštitile svoje bebe od određenih poremećaja.

Ovas je bogat antioksidansima, sadrži grupu antioksidanata nazvanih aventhramidi, koji se nalaze gotovo isključivo u ovsu. Smanjuje ukupni i LDL holesterol (“loš” holesterol) koji može doprineti srčanim bolestima.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, jedna šolja kuvane ovsene kaše sadrži:

166 kalorija.

5,94 grama proteina.

4 grama dijetalnih vlakana.

3,56 grama masti.

dijeta sa ovsenom kasom

Zagovornici dijete sa ovsenom kašom opisali su nekoliko varijacija ove dijete ali većina varijanti se zasniva na istom principu. Dijeta sa ovsenom kašom podeljena je u faze:

Faza 1

Prva faza dijete sa ovsenom kašom obično uključuje jedenje kaše, tri obroka dnevno.

Ovas bi trebalo da bude ceo, a ne instant jer instant ovas često sadrži dodati šećer. Neki takođe uključuju voće u ovu fazu ali nije neophodno. Naravno, svako može malo da prilagodi svojim željama i ukusu dodatke kaši cimet, vanilu, suvo voće itd.

Faza 2

Druga faza ishrane uključuje jedenje ovsene kaše za tri obroka dnevno uz dodavanje polovine voćnog ili sirovog povrća svakom obroku.

Faza 3

Tokom treće faze, osoba može nastaviti redovnu, zdravu ishranu ali jedan obrok treba da uključuje i ovsenu kašu.

Svaka faza traje tri dana.

U kašu može dodati voće, orašaste plodove i prirodne arome da bi poboljšali njen ukus.

Pristalice ishrane opisuju to kao lak, jeftin i efikasan način gubitka kilograma. Međutim, mnogi rizici povezani su sa jedenjem samo jedne vrste hrane!

Potencijalne koristi

Zagovornici ishrane tvrde da ona sadrži vlakna, kalorije i vitamine koji su čoveku potrebni za održavanje energije tokom gubitka kilograma. Međutim, dijeta je opasno restriktivna.

Napomena

Ovsena kaša je dobra opcija za doručak, jer može pomoći čoveku da se oseća duže vreme sito i zadovoljno. Međutim, ne obezbeđuje hranjive sastojke koji su čoveku svakodnevno potrebni. Zbog toga je dijeta od ovsene kaše loša strategija za dugoročno mršavljenje.

Ovsena kaša je hranjiva kada osoba jede umereno. Prema Akademiji za ishranu i dijetetiku u Sjedinjenim Državama, ovas sadrži vrstu vlakana zvanih beta-glukan, koja može pomoći u smanjenju nivoa holesterola uz jačanje imunološkog sistema.


 

PREPORUČUJEMO: Brokoli dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI