Opadanje kose kod žena

Opadanje kose kod žena

Opadanje kose je čest problem kod žena. Mnoge žene suačavaju se sa problemom opadanja kose, a kod nekih dolazi i do potpunog gubitka kose, odnosno ćelavosti.

Uzrok opadanja kose može biti bilo koji, ali vrlo često kod žena prouzrokuje pad samopouzdanja. Nisu retki slučajevi da se žene osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, a ponekad padaju čak i u depresiju. Kosa žene je vrlo važno sredstvo koje je čini zadovoljnom, lepom i ona je ukras svake od njh. Problemi sa opadanjem kose za mnoge žene nisu samo biološka prepreka, već i problem sa samopoštovanjem.

Normalno je da dnevno izgubimo oko 100 dlaka. Ukoliko primetimo da je opadanje veće, vreme je da obratimo pažnju i da pronađemo uzroke. U mnogim slučajevima žensko opadanje kose je samo privremana pojava, pa je pronalaženje problema za opadanje kose relativno jednostavno.

Osnovni uzrok opadanja kose kod žena ne mora da bude genetski, ali je povezan sa nekoliko drugih metaboličkih problema kao što su trudnoća, stres, hemoterapija, dijeta, nedostatak hormona, stres zbog operacije, ili neka ozbiljna infekcija. Gubitak kose kod žena zbog gore navedenih faktora je obično privremen, pa ako se suočite sa gubitkom kose i istovremeno prolazite kroz bilo koju od gore navedenih trauma, nemojte paničiti. Budite strpljivi, preuzmite mere predostrožnosti, hranite se zdravo. Neka vam ishrana bude bogata proteinima, vitaminima i mineralima. I na kraju ovog procesa, vaša kosa će ponovo rasti i biti zdrava kao pre.

Stres i opadanje kose

Fizički i emocionalni stres mogu prouzrokovati opadanje kose, ali to se obično dešava tek posle izvesnog vremena. Jednom kada se nivo stresa vrati na normalan nivo, opadanje kose će prestati. Zato je važno naći način da smanjenjite stres i povećate svoju energiju, kako se ne bi našli u situaciji da razmišljate o opadanju kose.

Lekovi

Određeni lekovi takođe mogu izazvati opadanje kose. Najčešći uzrok koji dovodi do gubitka kose je hemoterapija. Ona napada ćelije kose, uzrokujući gubitak kose s a temena.

Određeni lekovi koji se koriste u terapiji za dijabetis, lupus, takođe su uzroci gubitka kose. Treba napomenuti da i neki dodaci ishrani mogu naneti štetu vašoj kosi. Ovi problemi sa opadanjem kose u većini slučaja prestaju, kada se određena terapija završi.

Opadanje kose u trudnoća

Opadanje kose posle trudnoće je privremeno, i prema svim pokazateljima nakon 6 do 9 meseci prestaje. Kada je žena trudna, stvara se velika količina estrogena, zbog čega fokuli dlake prelaze u fazu rasta. Povećani nivo estrogena sprečava opadanje kose tokom trudnoće. Kosa raste kao iz vode, međutim čim se žena porodi, polako se vraća hormonalni balans. Sada se događa obrnuta stvar, folikuli dlake prelaze u fazu gubitka kose. Kada se hormoni budu smirili, zaustaviće se i opadanje kose. Iako se ništa ne može učiniti za sprečavanje opadanje kose u ovom periodu, može se koristiti neki tonik, ulje za kosu koji će pomoći da se kosa regeneriše.

opadanje kose kod žena

Opadanje kose u menopauzi

Tanka dlaka i opadanje kose česta su pojava u menopauzi. U menopauzi dolazi do smanjenja hormona estrogena, što čini da kosa postaje tanja, da ne raste kao pre, ili da pojačano opada. Kada žena uđe u svoje osamdesete, vrlo često se dešava da se folikul potpuno smanjio i tada prestaje rast kose.

Tokom menopauze metabolizam se usporava, pa je vrlo važno promeniti režim ishrane. Ishranu treba obogatiti proteinima životinjskog porekla, kao i svežim voćem i povrćem. Vitamini su obavezni, pogotovo vitamin B, A,i E. Takođe je važno da u ishranu uključite mono zasićena ulja, kao što je susamovo i maslinovo ulje.

Dijete

Jedan od faktora opadanja kose je i dijeta kojoj smo se podvrgli. Kosi su potrebni hranjivi sastojci da bi rasla. Ono što jedemo ne može da utiče samo na zdravu i sjajnu kosu, već i na gubitak kose. Glavni problem u dijetama je taj, što se ne unosi dovoljna količina proteina. Dnevni unos proteina je 46 grama, to bi trebalo stalni imati na umu. Najveći izvori proteina su riba, meso i jaja. Tokom dijete povećati unos cinka, koji se može naći u spanaću i brokoliju, a od voća u smokvi i avokadu. Prestankom dijete, odnosno kada završite proces mršavljenja, prestaje i vaš problem opadanja kose, koji je u ovom slučaju bio samo privremen.

Agresivno tretiranje kose

Često farbanje kose, može uzrokovati opadanje kose. Kosi treba vremena da se oporavi od jednog farbanja, ukoliko se to ne desi, dolazi do oštećenja, postaje krhka i opada. Grubo i dugotrajno četkanje može mehanički oštetiti koren i dovesti do opadanja. Čvrsto vezivanje kose kao što su pletenica i rep spadaju u agresivni tretman. Feniranje i peglanje kose treba prorediti. Najbolje je sušiti kosu prirodnim putem, a ako koristite fen udaljite ga od glave. Šampon za kosu mora biti bez sulfata, parabena i silikona. Uvek koristiti šampone sa prirodnim sastojcima, kao i po mogućstvu organsku kozmetiku, od kojih su protiv opadanja kose najbolji, kopriva,hajdučka trava i rastavić.

Jednom kada shvatite šta se događa sa vašom kosom, nađite adekvatno rešenje za opadanje kose. Promenom životnih navika i korišćenjem odgovarajućih proizvoda za kosu dovešće do sigurnih rezultata, gde ćete opet uživati u svojo kosi.


 

PREPORUČUJEMO: Blistav osmeh i zdravi zubi

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI