Nega kože oko očiju

Nega kože oko očiju

Oči kao i nega kože oko očiju su ono prvo što pri susretu primetimo. One su važna karakteristika vašeg lica i ujedno su najlepši i najosetljiviji deo ljudske anatomije.

Oči nam pomažu u našoj svakodnevnici da prenosimo važne poruke, da vladamo situacijom, a isto tako očima možemo da otkrijemo čitav niz emocija, od ljubavi do mržnje. Ponekad je dovoljan samo jedan pogled na osobu i vama će biti jasno sa kim imate posla. Izrazi očiju su usko povezani sa karakterom ličnosti. Bez obzira na boju očiju i na pogled koji šaljete svom sagovorniku, koji može da bude miran, tup, vragolast, zabrinut, očajan, veseo, jasan, svakako morate obratiti pažnju i na negu kože oko očiju.

Kako nastaju problemi sa kožom oko očiju

Verovali ili ne, vaš životni stil uzima danak na vaše oči. Navike u ishrani i spavanju, plus godine starosti, ostavljaju vidljiv uticaj na meka tkiva koja čuvaju vaše oči spolja. Ova tkiva nemaju masne žlezde, što ih čini najosetljivijim organom u ljudskom telu. Svakodnevno su vam oči izložene prašini, dimu i drugim negativnim elementima koje iritiraju i imaju štetne efekte na vašu kožu oko očiju. Moramo se potruditi da neke osnovne stvari u vezi nege, radimo kao rutinu.

Štetna dejstva sunčeve svetlosti

Dugo izlaganje suncu može prouzrokovati maksimalno oštećenje očiju. Apsorbiranje sunčeve svetlosti može biti zdravo za ostale delove tela, ali ne i za nežnu kožu oko očiju. Zaštitite oči od štetnih sunčevih zraka. Koristite sunčane naočare kada ste izloženi suncu. Obavezno uključite i kremu sa visokim UVB i UVA filterima, kako biste sprečili starenje izazvano slobodnim radikalima.

Nadutost oko očiju

Nadutost oko očiju je česta kod buđenja, ali može ostati tokom dana iz različitih razloga, uključujući umor, pušenje, pijenje alkohola, dijeta, pa čak i hormonalnih promena. Ako imate problema sa natečenim očima, pokušajte noću malo podići glavu na viši jastuk i piti puno vode tokom dana kako biste očistili krvni sistem.

Nemojte zaboraviti na kvalitet spavanja. Dužina sna i redovan odlazak na spavanje, učiniće mnogo da vam se podočnjaci smanjuju. Obezbedite uslove za kvalitetan san, uklonite iz spavaće sobe vaše mobilne telefone, televizor i kompujter, jer i sami znate koliko negativno utiču na spavanje. Još jedna napomena, nemojte očekivati da posle burne neprespavane noći izgledate kao manekenka sa naslovne strane novina. Zato uzmite stvar u svoje ruke i krenite u redovnu negu kože oko očiju.

Koristite Vtamin E

Morate zaštiti vašu kožu od isušivanja i preranog starenja, zato je neophodno da u svakodnevnu negu kože oko očiju uključite vitamin E. Koristite kreme, ulja ili ampule, gde je zastupljen vitanim E, koji vašoj koži obezbeđuje neophodnu vlažnost i štiti od UV zračenja. Upotreba ovih krema ili ulja učiniće da vaše oči izgube umoran izgled. Ove kreme imaju sigurne sastojke, veoma su efikasne, brzo se upijaju, imaju u sebi sastojke za smanjenje bora, i sve zajedno učiniće da vam oči opet izgledaju mladoliko.

nega kože oko očiju

Napomena

Za blistavu i lepu kožu oko očiju nije dovoljna samo pravilna nega, već i zdrav način života ima važnu ulogu. Zato prestanite da pušite, jer pušenje isušuje kožu. Zdrava ishrana ima ključnu ulogu u kvalitetu kože i od suštinskog je značaja. Voće, povrće, semenke, orašasti plodovi su bogati antioksidantima, koji poboljšavaju izgled vaše kože i sprečavaju bore.

Upotreba krema za negu kože oko očiju

Prirodno, kako starimo, koža koja okružuje oči razvija fine linije i dublje bore. To je zato što se osetljiva koža oko očiju veoma razlikuje od ostatka kože na vašem licu. Mnogo je tanja i u stvari ima vrlo malo žlezda ulja koje mogu da je prirodno navlaže. To znači da se suši brže i tanka je, i ako se ne tretira blago, može se istegnuti pa će tako nastati podočnjaci, bore i ostale nepravilnosti. Iz ovog razloga je važno pažljivo tretirati područje oko očiju.

Nikada nemojte oštro brisati ili trljati oči, umesto toga preporučuje se samo nežno tapkanje područja. Oči su nam prirodno osetljive i stoga moramo stalno da vodimo računa da ih očistimo od nečistoća. Kada koristite kreme oko područja oko očiju, pazite da ih ne nanosite direktno na oko i obavezno upotrebljavajte prirodne kreme bez hemikalija i aditiva. Istisnite malo kreme na prst, tako da samo nanesete kreme na kost ispod područja oko očiju. Krema će se sama probiti na kožu, ali ne i u same oči. Kada nanosite kremu, nežno je nanosite. Nežni pokreti prsta učiniće da se vrlo brzo upije. Potrebno je naneti samo malu količinu kreme oko očiju da biste dobili zadovoljavajuće rezultate, jer previše kreme može da iritira taj predeo koji upravo tretirate.


 

PREPORUČUJEMO: Jednostavni saveti za negu akni i zdravu kožu

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI