Meditacija za početnike

Meditacija za početnike

Ukoliko ste se pitali šta je meditacija, kako meditirati i koje su prednosti meditacije. Mi ćemo vam ovom prilikom dati odgovore na sva pitanja i predstaviti vam njene blagodeti za vaš organizam.

U današnjem užurbanom svetu, učenje meditacije može doneti osećaj smirenosti i unutrašnjeg zadovoljstva. Meditacija je ulaz u vaš unutrašnji svet, koja čini da imate poboljšanu svest o vašem sopstvenom postojanju i vašem odnosu prema kosmosu.

Bez obzira da li želita da odgovorite na vekovno pitanje “Ko sam ja i zašto sam ovde“ ili jednostavno želite da primenita jednostavne tehnike opuštanja, meditacija može biti pravi izbor za vas. Svako od nas ima mogućnost kreiranja sopstvenog načina razmišljanja. Da li je naš stav pozitivan ili negativan, to zavisi od nas samih. Mogućnost promene okoline, kruga prijatelja i stava je pod našom kontrolom, ali u današnjem užurbanom svetu sve je teže držati pod kontrolom svakodnevnicu i sve tegobe koja ona donosi.

Preuzmite kontrolu nad vašim mislima

Baš kao što kompjuter upija sirove podatke, po tom sistemu radi i naš um. Mnogi se osećaju kao da nemaju kontrolu nad sopstvenim umom, jer današnja kultura postaje sve negativnija. Okruženi smo negativnošću, koja može biti rezultat nekih naših loših iskustava, ili se nalazimo u negativnom okruženju, i vrlo je moguće da smo konstantno pod uticajem nekonstruktivnih ideja.

Naša svakodnevnica je postala takva da nam nameće više obaveza nego što realno možemo da uradimo u toku dana. Obaveze koje nas sustižu, dovode nas do stresa. U tim trenicima stalno smo pod pritiskom i reanlo skoro nikada nemamo vremena da obratimo pažnju na svoje fizičko zdravlje, mentalno i duhovno.

Ako uzmemo u obzir da se radi 8 do 10 sati dnevno, i tako 6 dana u nedelji neprekidno sa svim drugim obavezama, dokle ćemo dogurati? Kod kuće nas sigurno očekuje parter, deca, koji žele zasluženu pažnju i vreme da provedemo sa njima. Kako biti normalan i staložen kada nam iznad glave sigurno stoji dug na kreditnim karticama, zaostalo plaćanje poreza i ne daj bože još i neka hipoteku. U toj neprekidnoj jurnjavi pokušavate da držite sve pod konrtolom, da sve usrećite, a nikada nemate dovoljno vremena da brinete o sebi. Noću dobro ne spavate, srce vam puca od stresa i anksioznosti. Brinete se za svoj posao, svoj brak, decu, račune, zdravlje i čak za zdrav razum.

Vaše zdravlje u takvim okolnostima će biti ugroženo. Umor koji osećate, dovešće do toga da gubite na težini ili da je dobijate. Ledja od stresa su vam bolna. Čak i penjanje stepenicama za vas je veliki izazov, jer vas ostavlja bez daha i dovodi do vrtoglavice. Osećate se da se raspadate fizički, mentalno i duhovno.

Meditacija kao trening koji oslobađa od napetosti

Ako ste u međuvremenu uspeli na pronađete malo vremena i da vežbate u teretani, ili neki drugi vid fizičke aktivnosti za koji ste mislili da će vas osloboditi stresa, a dogodilo se da jednostavno niste mogli toga da se dugo držite, meditacija je prava stvar za vas.

Treninzi su dobri, jer nam na dnevnom nivou pruže kratkoročni oporavak. Ali nama treba rešenje našeg dugoročnog problema i to će nam meditacija zasigurno pružiti. Iako meditacija nije magično rešenje za sve nevolje u vašem životu, ona će učiniti da se osećate opuštenije, manje pod stresom, i bolje ćete se usredsrediti na ostale stvari koje treba da uradite da bi bili mentalno, fizički i duhovno zdravi. Izbaciće te negativnu energiju iz vašeg uma i bićete u stanju da sagledavate sve svoje situacije objektivno. Možete pronaći rešenja, pretvoriti negativnu situaciju u pozitivna iskustva i stvoriti sopstvenu pozitivnu misaonost. 

Kako meditirati

Za početak je dovoljno da dnevno odvojite 5 do 15 minuta za sebe. Ako znate da zatvorite oči i duboko udahnete, već znate kako da i meditirate. Za početnike ne mora biti mnogo složenije od ovoga.

Evo jednostavne tehnike koja će vam za nekoliko minuta dati rezultate. Udobno sedite, zatvorite oči i opustite celo telo. Duboko uzdahnite, a zatim duboko izdahnite kroz nos i oslobodite se napetosti iz svakog mišića. Pokušajte da osetite kako vam se opušta svaki deo tela, i obratite pažnju na delove tela koji mogu biti zategnuti, kao na primer vilica.

Ako još uvek imate negde napetost, ponovo udahnite i fokusirajte se naj taj deo koji nije opušten. Ovo će naučiti vaše telo i um da prepoznaje opuštanje. Vremenom ćete se lakše opustiti samo ako nekoliko puta ponovite upravo ovo opuštanje.

Udahnite kroz nos. Ovo je veoma važno, jer donosi više kiseonika uključivanjem vaše dijafragme. Da bi bili sigurni da ispravno radite, proverite na sledeći način. Udahnite na usta i primetićete da je vaše disanje plitko. Zatim udahnite na nos, i videćete da vam se stomak produžava. Vazduh se uvlači sve dublje u pluća.

Dopustite da vam disanje postane uravnoteženo i obratite pažnj na to. Istovremeno obratite pažnju i na dah dok vam prolazi kroz nos i izlazi napolje. Vaš um može da luta beskrajno, i sve što morate da radite jeste da neprekidno vraćate pažnju na dah.

To je to. Nastavite tako 5 do 15 minuta, ili do 100 udisaja. Nakon toga otvorite oči i sedite nekoliko sekundi. Sigurno ćete se osetiti opuštenije, a vaš um će se osvežiti. Kao rezultat toga bićete bolje pripremljeni za bilo kakve mentalne izazove.

meditacija za pocetnike

Ovladajte tehnikama meditacije

Postoje mnoge tehnike opuštanja koje meditacija uključuje. Možete meditirati sedeći, stojeći ili ležeći na podu. Naučiti meditirati nije teško. Možete naći programe koji vas mogu naučiti osnovama i pomoći vam da započnete, ukoliko ne želite sami da isprobate meditaciju. Ovi programi mogu vas voditi kroz svaki korak procesa meditacije i pružiti savete o odgovarajućem držanju i naučiti vas kako da stvorite idealnu osnovu za svoju meditacijsku seansu.

Iako postoje stotine uspostavljenih tehnika kako meditirati, od vas zavisi koju ćete koristiti. Izaberite onu tehniku koja najbolje odgovara vašoj ličnosti. Međutum, iako meditacija ima mnogo različitih kulturnih konteksta, postoje određeni opšti aspekti koji prevazilaze granice bilo koje kulture.

Prednosti meditacije i njeno značenje

Prema istočnjačkoj filozofiji, meditirati znači razmišljati o večnom ili, bolje rečeno, proširiti svoju svest sve dok ne budete jedno s kosmosom u celini. Transcendentalne emocije poput tuge, euforije ili čak ljubavi mogu izbledeti, ali univerzum je zauvek. Na kraju, uz praksu, učenje meditacije može vas dovesti do usavršavanje sa samim korenom i svrhom samog postojanja.

Čak i ako vas ne zanimaju metafizičke implikacije meditacije, meditacija ima nesporne zdravstvene koristi. Učenje meditaciji može imati pozitivne efekte na bolesti izazvane stresom kao što su srčane bolesti i visok krvni pritisak. U kombinaciji sa tradicionalnim zapadnjačkim pristupima medicini, meditacija može ciljati na uzroke koji stoje iza stanja zasnovanih na stresu.

Među dokumentovanim prednostima meditacije su manja anksioznost, smanjena depresija, smanjenje razdražljivosti i raspoloženja, bolja sposobnost učenja i pamćenja i veća kreativnost. To je samo za početak. Tada dolazi do sporijeg starenja (verovatno zbog većeg nivoa DHEA), osećaja vitalnosti i podmlađivanja, manje stresa (stvarno smanjenje nivoa kortizola i laktata), odmora (niži metabolizam i brzina otkucaja srca), nižeg krvnog pritiska i većeg nivoa kiseonika u krvi.

Zato krenite u svoju akciju i obezbedite sebi malo prostora za meditaciju. Akcija je nešto što velika većina ljudi nikada neće preduzeti. Ali to niste vi, jer ćete vi ostariti uspeh i toga ćete biti svesni. Naučite se da se odvojite od čopora kroz meditaciju.


 

PREPORUČUJEMO: Kako da udvostručite svoju energiju

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI