Makrobiotička ishrana

Makrobiotička ishrana

Makrobiotička ishrana ima svoje korene u tradicionalnoj japanskoj hrani, koja je na zapadu stekla popularnost krajem 20. veka, počevši od oko 1960-ih. Dostigla je vrhunac popularnosti 1980-ih i ostaje okosnica mnogih drugih dijeta koje su se počele pojavljivati od tada.

Makrobiotička dijeta naglašava da treba da jedete vrlo malo životinjskih proizvoda bilo koje vrste. Budući da dopušta malu količinu ribe, to tehnički nije vegetarijanska ili veganska dijeta, kao što to neki misle.

Jednostavno rečeno, makrobiotička ishrana uključuje uglavnom neobrađenu vegansku hranu, poput integralnih žitarica (naročito pirinač), nešto voća i puno povrća, pasulja i mahunarki, poput sočiva i graška i povremeno konzumiranje ribe.

Dakle, izbegava se meso, mlečni proizvodi, šećer i rafinisana ulja. Ima ljudi koji slede makrobiotičke principe takođe ali se odlučuju za eliminaciju svih životinjskih proizvoda, a tada zapravo slede vegansku makrobiotičku dijetu.

Ako sledite tradicionalne makrobiotičke principe i jedete uglavnom cele žitarice i povrće i jedete ribu samo jednom nedeljno, sigurno će vam trebati mnoštvo veganskih recepata.

Možda najizrazitija karakteristika makrobiotičke ishrane je njen naglasak na konzumiranju azijskog povrća. Daikon, morske alge, kao i fermentisana hrana kao što su japanski miso i natto (fermentirana soja), kiseli krastavci i fermentisan kiseli kupus.

Ovaj način ishrane eliminiše: prerađenu hranu poput kafe, alkohola, bilo koje vrste šećera, voćnih sokova, belog pirinča i belog brašna, kao i svih aditiva i konzervansa u hrani.

makrobioticka ishrana namirnice

Napomena

Svakako je korisno da se pre prelaska na makrobiotiku konsultujete sa svojim izabranim lekarom, naročito ako bolujete od hroničnih bolesti kao što su visok pritisak, dijabetes, gojaznost itd.

Zašto slediti makrobiotičku dijetu?

Pomalo kao veganstvo, makrobiotska dijeta je više filozofija nego dijeta, odnosno manje specifična ishrana, a više način života.

Filozofija koja stoji iza makrobiotičke ishrane zasniva se na kineskim taoističkim konceptima jin-a i jang-a, odnosno da u fizičkom i duhovnom svetu postoje komplementarne sile koje bi trebale biti uravnotežene. Strogi poštovaoci makrobiotičke ishrane pokušavaju da uravnoteže jin i jang kvalitete različitih vrsta hrane i sastojaka.

Zagovornici navode dugu listu prednosti i razloga da slede makrobiotičke principe, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih i hroničnih bolesti. Neke od ovih prednosti su, međutim, posledica opšteg smanjenja potrošnje životinjskih proizvoda i prerađene hrane.

Da li je makrobiotička dijeta zdrava?

Da li je zdravo smanjiti količinu šećera, prerađene hrane i životinjskih proizvoda koje jedete i umesto toga jedete hranu koja je uglavnom sastavljena iz celih žitarica, pasulja, mahunarki i povrća? Apsolutno.

Ako ste navikli da jedete puno mlečnih, mesnih i prerađenih namirnica, verovatno ćete primetiti veliku razliku prelaskom na dijetu koja se zasniva na uglavnom celim namirnicama na bazi biljaka. Nije nužno da poznajete jing i jang principe hrane.


 

PREPORUČUJEMO: Šta treba da znate pre nego što postanete vegan

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI