Mahunarke za dobro zdravlje žena

Mahunarke za dobro zdravlje žena

Mahunarke su jedna od najzdravijih namirnica zbog višestruke koristi u pogledu svojstava i svestranosti upotrebe u kuhinji. Dostupni u svako doba tokom godine, mogu se koristiti za pripremu bezbrojnih recepata, a odgovaraju vegetarijancima i veganima, kao i osobama koje žele da smršaju.

Naravno, tu su i poznati kolateralni efekti poput nadimanja za posebno osetljive osobe ali ovaj problem se može izbeći primenom posebnih saveta prilikom kuvanja i jedenja.

Iako su izuzetno korisne za sve, za mahunarke je ustanovljeno da su gotovo neophodne za zdravlje žena i za to postoji naučni razlog.

Mahunarke su izvanredni izvori prirodnih fitoestrogena. Ovo su nesteroidna jedinjenja koja se vezuju za estrogene receptore i imitiraju ili moduliraju njihovo delovanje.

Estrogeni su primarni ženski polni hormoni, koji su odgovorni za razvoj ženskih sekundarnih polnih karakteristika ili karakteri koji žene razlikuju od muškaraca, poput grudi i širih kukova. Takođe igraju važnu ulogu u ovulaciji, menstrualnom ciklusu i tokom trudnoće.

Fitoestrogeni u osnovi pomažu regulisanje proizvodnje estrogena u određenim oblastima ženskog organizma. Zbog toga, oni deluju na regulaciju estrogena interakcijom sa estrogenim receptorima i inaktiviranjem enzima, koji utiču na metabolizam i biosintezu estrogena.

I poslednje, ali ne najmanje bitno, fitoestrogeni vrše antioksidativno delovanje, moduliraju biosintezu hormona štitnjače i čak igraju ulogu u fazama ćelijskog ciklusa. Kao rezultat toga, oni mogu imati pozitivan uticaj čak i na imuni i kardiovaskularni sistem, kao i na plodnost.

Osim mahunarki, fitoestrogeni se nalaze i u žitaricama, soji, orasima i semenju. Zato se preporučuje ženama da jedu visok sadržaj fitoestrogena, kako mladim devojčicama, tako i odraslim kada deluju kao bitni regulatori niza hormonskih problema, naročito tokom menopauze.

mahunarke

Koje su sve to poželjne mahunarke u ishrani?

Crni pasulj je srednja, ovalna mahuna sa crnom kožom. Ima blago slatkast ukus i često se koristi u čorbama ili se poslužuje uz pirinač. Često se viđa u meksičkim i latinoameričkim jelima.

Garbanzo pasulj je srednje krupni, okrugli pasulj bež boje. Imaju orašasti ukus i čvrstu teksturu. Garbanzo pasulj koristi se u salatama, indijskim jelima i popularnim jelima sa Bliskog Istoka i Sredozemlja kao što su hummus i falafel.

Zeleni grašak je sitne veličine i okruglog oblika, slatkog i skrobnog ukusa. Zeleni grašak se često koristi u jelima od testenine, supama i salatama.

Meksički crveni grašak je krupna mahuna sa jakim ukusom i mekom teksturom. Koristi se u salatama, čiliju, kreolskim jelima i tradicionalnom pirinču i pasulju.

Sočivo je seme kružnog oblika. Postoji pet vrsta sočiva: crno, braon, crveno, zeleno i žuto. Često se koristi u indijskim jelima, prilozima, supama i gulašima.

Limunski pasulj je zelene ili krem boje, sa krompirastim ukusom. Može se koristiti u supama i salatama.

Mornarski pasulj je mali, beli, ovalni pasulj blagog ukusa i praškaste teksture. Često se koristi za pravljenje supa i gulaša.

Kikiriki, iako se obično smatra orahom, zapravo je deo porodice mahunarki. Oni su srednje veličine i ovalnog oblika, orašastog ukusa.

Pinto pasulj je srednji, ovalni pasulj sa mrljama bež i braon boje. Kada se kuva, potpuno postaje smeđi i koristi se za pravljenje meksičkih tradicionalnih jela.

Uvrstite mahunarke u svoju nedeljni meni i imaćete višestruke koristi za svoje zdravlje.


 

PREPORUČUJEMO: Lekovitost limunove trave

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI