Lubenica dijeta – činjenica ili fikcija

Lubenica dijeta – činjenica ili fikcija

Lubenica dijeta vam može pomoći da izgubite na težini, smanjite zapaljenje i očistite vaše telo od toksina – ili je bar to ono što vam se pojavljuje na internetu, a pitanje je da li u to treba da poverujete!

Kao i druge ekstremne dijete lubenica dijeta daje velika obećanja. Mi ćemo se potruditi da razgonetnemo sve činjenice i fiksacije o istoj kroz tekst u ovom članku.

Kako lubenica dijeta deluje

Postoji nekoliko verzija lubenica dijete. Najpopularnija je ona metoda koja predstavlja vrstu čišćenja – detoksa. Takva vrsta lubenica dijete uključuje relativno kratak (ali strog) period lišavanja klasične ishrane, nakon čega sledi povratak na vašu redovnu ishranu.

Tokom prve faze, ne jede se ništa osim lubenice. Ova faza obično traje tri dana. Svakog dana možete konzumirati koliko god lubenice želite. Opet, specifičnosti ove dijete variraju u zavisnosti od izvora.

Posle toga, neki ljudi se vraćaju svojoj normalnoj ishrani. Drugi postepeno dodaju drugu hranu u svoju ishranu. Na primer, u jednoj varijanti, možete imati dva lagana obroka dnevno i jesti lubenicu kao užinu.

Šta kažu stručnjaci

Prema savetniku za ishranu Jessici Marcus, MS, RD, CDN, ove vrste dijeta privlače ljude jer daju obećanja o brzom gubitku kilograma, a zahtevaju samo kratku posvećenost.

”Za razliku od dijeta za promenu načina života, brze dijete obećavaju rezultate i za kratko vreme ostvarljiv cilj”, kaže ona. “Verovatnije je da ćemo se rado podvrgnuti ovakvim dijetama ako znamo da je to samo za nekoliko dana. Lubenica dijeta je privlačna jer to znači da ćemo jesti nešto što volimo ceo dan”.

Za većinu ljudi, lubenica je dobra za zdravlje jer pored nutritivne koristi, ona obezbeđuje i dosta vode.

“Lubenica dijeta je zapravo više sredstvo detoksa koje se oslanja na činjenicu da je lubenica preko 90 posto voda”, objašnjava Marcus. „Dakle, lubenica je izvor malo kalorija i nekih vitamina i minerala. Hidrira, osvežava i može vam pomoći da se osećate sito, bar privremeno”.

dijeta sa lubenicom

Napomena

Ovakva restriktivna ishrana ostavlja ljude bez ikakvih proteinskih i masnih izvora, što je veoma loše po vaše zdravlje.

Zato se lubenica dijeta ne preporučuje: deci, trudnicama ili osobama koje imaju zdravstveno stanje koje zahteva posebnu ishranu (kao što je dijabetes), ili osobe sa lošim imunološkim funkcijama. Kao i sve brze dijete i lubenica dijeta daje samo privremene rezultate!

Zdravstvene prednosti lubenice

Jedna šoljica lubenice bogata je hranljivim sastojcima ima samo 46 kalorija. Sadrži i sledeće vitamine:

Vitamin A, koji je neophodan za zdrav vid.

Vitamin B-1, koji pomaže vašem telu da pretvori hranu u energiju.

Vitamin B-6, koji je potreban vašem telu za stvaranje crvenih krvnih zrnaca (RBC).

Vitamin C, koji je od vitalnog značaja za rast i oporavak tkiva.

Lubenica je takođe dobar izvor likopena. Ovaj antioksidant ima niz pogodnosti i može pomoći u zaštiti od bolesti srca, raka i drugih stanja.

Lubenica takođe sadrži više citrulina od bilo koje druge hrane. Aminokiselina citrulin je značajna po svojoj ulozi u vazodilataciji i pravilnom protoku krvi. Citrulin je zapravo dobio ime od latinskog termina za lubenicu – Citrullus lanatus.


 

PREPORUČUJEMO: Dijeta 8 sati

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI