Limun dijeta –  recite masnim naslagama zbogom

Limun dijeta – recite masnim naslagama zbogom

Toliko se danas govori o korisnim svojstvima limunovog soka na zdravlje ali i vitku liniju, da moramo pogledati šta se to krije iza limun dijete!

Svi znamo da je limun zdrava namirnica ali često ne unosimo dovoljne količine. Ako dodamo i to, da se kod nas prodaje limun koji je ubran zelen, dolazimo do toga da je mnogima odbojan zbog jako kiselog ukusa. Limun koji se bere potpuno zreo možete pronaći u tropskim krajevima i ako imate priliku obavezno ga probajte i uživajte u divnoj aromi i nežnom ukusu.

Za limun se govori i kako alkalizuje telo, odnosno povećava pH organizma, što zaista nije tačno jer glavni i odgovorni za regulaciju pH organizma su naša pluća i bubrezi. Hrana samo u manjoj količini može da menja pH urina ali ne i pH krvi, kako neki sugerišu.

Limun je jednostavno bogat vitaminom C jakim antioksidansom pa otuda i njegove zdravstvene koristi ako se redovno konzumira u ishrani.

Limun i vitamin C

Vitamin C se dugo smatra jakim antioksidantom, anti-aterogenim i anti-kancerogenim supstratom. Međutim, neke od ovih tvrdnji su dovedene u pitanje poslednjih godina, a precizan efekat askorbinske kiseline ostaje još uvek nejasan.

Nutritvni sadržaj

Nacionalna baza podataka američkog Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) kaže da jedan sirovi limun, bez kore, težine oko 58 grama, sadrži 44,5 miligrama vitamina C.

Prema Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH), preporučeni dodatak ishrani (RDA) za žene u dobi od 19 godina i starije je 75 miligrama vitamina C dnevno, dok muškarci u dobi od 19 godina i stariji trebaju konzumirati 90 miligrama. Pušačima je potrebno 35 miligrama dnevno više od nepušača.

Jedan limun obezbeđuje:

17 kalorija

0.64 grama proteina

0.17 grama masti

5.41 grama ugljenih hidrata, uključujući 1.6 grama vlakana i 1.45 grama šećera

15 miligrama kalcijuma

0,5 miligrama gvožđa

7 miligrama magnezijuma

13 miligrama fosfora

116 miligrama kalijuma

2 miligrama natrijuma

0,05 miligrama cinka

9 mikrograma (mcg) folata

1 miligrama vitamina A

Pored toga, limuni sadrže male količine tiamina, riboflavina, vitamina B-6, pantotenske kiseline, bakra i mangana.

limun dijeta

Šta je limun dijeta?

Limun dijetu je razvio Stanlei Burroughs, četrdesetih godina prošlog veka, a ponovo je dobila na popularnosti 1976. godine u knjigama The Master Cleanser and Healing for the Age of Enlightenment.

Smatra se da ima blagotvorne učinke na organizam, uključujući i oslobađanje organizma od svih štetnih toksina, posebno u regionu kolona (debelog creva). Limun dijeta je prilično ekstremna forma programa za mršavljenje – to uvek treba imati u vidu kada su nam na pameti brze dijete, a limun dijeta je definitivno jedna od njih.

Desetodnevna dijeta “čišćenja” podrazumijeva upotrebu samo četiri sastojka: paprike, limunovog soka, javorovog sirupa i vode. Dijeta je vrlo stroga i ne dopušta konzumiranje čvrste hrane. Od Jareda Letoa koji je tvrdio da je izgubio preko 27 kilograma u periodu od 10 dana do Angeline Jolie, veruje se da limun dijeta daje brze rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Postoje tri faze dijete:

Faza 1

Uklonite sve nezdrave namirnice kao što su junk food i pržene grickalice iz vaše ishrane. Koristite  samo citrusno voće i limunadu. Od ugljenih hidrata, samo jedan tost je dozvoljen uz doručak. Nema čvrste hrane. Traje tri dana.

Faza 2 

Najteža faza limun dijete je druga faza i traje najduže. Tokom ove faze, samo detoks piće se pije tokom dana, šest puta dnevno. Traje deset dana.

Faza 3 

Treća faza je kada se čvrsta hrana ponovo uvodi u dnevnu ishranu. Počinje se sa malom količinom jogurta i samo šakom badema. Postepeno se prelazi na salatu od povrća i povrće. Traje tri dana.

Napomena

Uvek je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom ili dijetetičarem pre nego što počnete bilo kakav režim ishrane.

Kako napraviti specijalnu limunadu – detoks piće?

Centralno mesto u limun dijeti predstavlja specijalno piće za detoksikaciju koje se priprema uz pomoć sveže isceđenog limunovog soka, javorovog sirupa i kajenska paprika. Svi sastojci se pomešaju u određenim proporcijama sa vodom kako bi se pripremilo piće za detoksikaciju.

Limun je bogat vitaminom C, za koji je dokazano da ima antioksidativna svojstva. Takođe pomaže u varenju i promoviše gubitak težine. Prirodni javorov sirup je takođe bogat antioksidantima i ima nizak glikemijski indeks. Kajenska paprika je poznata po svojim svojstvima detoksikacije i može pomoći u gubitku težine.

Da li limun dijeta može dovesti do gubitka težine?

Pošto se na ovoj dijeti drastično smanjuje dnevni unos kalorija, to će u kratkom roku dovesti do gubitka težine. Tokom ove ishrane, ljudima je dozvoljeno da konzumiraju samo 600 kalorija, u poređenju sa uobičajenim preporučenim unosom kalorija od 1600 kalorija za žene i 2500 kalorija za muškarce.

Neželjeni efekti

Iako limun dijeta može dovesti do velikog gubitka težine u kratkom vremenskom periodu, možete imati niz neželjenih efekata. Samo neki od kratkoročnih nuspojava uključuju: mučninu, umor, vrtoglavicu izazvanu gladovanjem. Takođe, postoji rizik od drastičnog gubitka mišićne mase u dugom roku. Što se tiče fizičke aktivnost – zaboravite na bilo kakvo naprezanje jer ćete tako pojačati negativne efekte.


 

PREPORUČUJEMO: GM dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI