Lekovitost lincure

Lekovitost lincure

Gentiana lutea ili poznatija kao lincura, je biljka koja se u tradicionalnoj medicini u Evropi koristi već više od 2000 godina. Lincura se najčešće koristi kod probavnih smetnji, disfunkcije jetre i hroničnog umora, a među mnogim aktivnim jedinjenjima su gentiopicrozid i amarogentin.

Kao i druge gorke biljke i žuta lincura se koristi za promociju probavnog zdravlja jer pomaže u stimulaciji i detoksikaciji jetre, žučnog peska i drugih organa. Ostale pogodnosti uključuju borbu protiv upale, podršku nervnom sistemu, povećanje izdržljivosti i pomoć zdravlju srca.

Šta je lincura?

Lincura je gorka biljka iz porodice Gentianaceae, karakteristična za Alpe i himalajske planine. Dugo se koristi u biljnoj medicini, posebno u lečenju stomačnih tegoba, bolesti jetre i varenja. Danas se Gentiana Lutea uglavnom uzgajala u delovima Evrope, Kine i Severne Amerike.

Prema izvorima tradicionalne medicine evo gde sve lincura može da pomogne

Oštećenje jetre.

Loš apetit, proliv, gasovi, naduvenost, gorušica i problemi sa stomakom i probavom, kao što su mučnina.

Migrene.

Infekcije sinusa.

Menstrualni grčevi.

Hronični umor i slabost.

Ekcem.

Hipertenzija.

Pad imuniteta.

Psorijaza.

Gubitak kose.

Žutica.

Giht.

Hepatitis.

Kandida.

Alergije na hranu.

Žuta lincura se tradicionalno koristi kao “želudačni stimulans” zbog svog uticaja na pljuvačku, žuč i izlučivanje enzima. Postoje dokazi da ona može podstaći lučenje enzima u tankom crevu i povećati želudačnu sekreciju, što olakšava razgradnju hrane i apsorpciju hranljivih materija. 

Neke od prednosti za varenje

Leči mučninu, žgaravicu i dijareju.

Pomaže proizvodnju želudačnih sokova i lučenja žuči.

Podržava funkcije jetre i žučne kese.

Vekovima je bila poznata kao tonik jetre. Pomaže u lečenju gihta, žutice, dispepsije i dizenterije. Prema tradiciji, lincura je najefikasnija u poboljšanju probavnih simptoma kao što su gubitak apetita i mučnina.

Studija je pokazala da davanje pacijentima 600 miligrama ekstrakta lincure, dnevno, pomaže u ublažavanju simptoma kao što su bol u trbuhu, mučnina, žgaravica, nadimanje, zatvor, gubitak apetita i povraćanje.

Za detoks jetre lincura se koristi u kombinaciji sa drugim sredstvima za čišćenje jetre, poput korena maslačka i korena čička.

lekovitost lincure

Napomena

Lincura ponekad može oštetiti probavni sistem kod ljudi koji imaju problema sa želucem ili crevima. Snižava krvni pritisak i može uticati na šećer u krvi (glukozu), što potencijalno može dovesti do nesvestica. Ako uzimate lekove za kontrolu šećera u krvi i krvnog pritiska, preporučujemo da prvo razgovarate sa lekarom.

Mogući neželjeni efekti uključuju: mučninu, povraćanje, proliv, glavobolju, iritaciju kože i povećanu kiselost želuca. Ako osetite neželjene efekte, odmah prestanite da uzimate lincuru i obratite se svom lekaru ako se ne osećate bolje u roku od dan ili dva.

Pomaže u smanjenju upale i bola

Pokazano je da aktivna jedinjenja prisutna u lincuri moduliraju puteve bola u mozgu kako bi se borili protiv upale.

Takođe, može proširiti krvne sudove i pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi. Lincura se zato koristi ponekad i za lečenje migrena, menstrualnih bolova, bolova u stomaku, mišićnih grčeva i još mnogo toga.

Pored toga, pokazalo se da jedinjenje zvano eritritin ima sedativne i opuštajuće efekte na mišiće. Ovo jedinjenje može da pomogne da snizite visoki krvni pritisak i usporite ubrzani srčani ritam kao odgovor na bol ili stres.

Pomaže u lečenju rana i infekcija (uključujući infekcije sinusa)

Ako se lincura nanese na kožu leči razne rane i gljivične infekcije. Pokazano je da ubija štetne bakterije i poboljšava dotok krvi u rane ili oštećena tkiva. Niz studija je utvrdio da ima antimikrobna i antigljivična svojstva. Pokazalo se da se simptomi sinuzitisa poboljšavaju i da dolazi do jačanja imunog sistema.

Jedinjenja u lincuri takođe mogu pomoći u inhibiciji bakterija koje mogu izazvati druge infekcije, poput leptospira, Pseudomonas aeruginosa, Proteusbacillus vulgaris i Salmonella tiphi. Pored borbe protiv bakterija, pokazalo se i količina Candide albicans značajno smanjuje upotrebom lincure.

Podržava nervni sistem

Lincura pomaže centralnom nervnom sistemu da relaksira napetost u mišićima i deluje kao prirodno sredstvo za smirenje, a istovremeno pomaže u smanjenju umora. Studije na životinjama pokazale su da sekoiridoidna jedinjenja, uključujući gentiopicrozid, svertiamarin, povoljno utiču na gastrointestinalni i mišićni umor.

Često se lincura kombinuje sa sladićem, koji samo pojačava njeno dejstvo na nervni i sistem za varenje.


 

PREPORUČUJEMO: Dobri izvori cinka u hrani

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI