Lekovitost limunove trave

Lekovitost limunove trave

Cimbopogon citratus, odnosno limunska trava je biljka koja pripada porodici Poaceae. Koristi se zbog svog posebnog ukusa limuna i arome citrusa. To je visoka, višegodišnja trava rodom iz Indije i tropskih regiona Azije i može narasti i do 3 metra visine.

Rod Cimbopogon obuhvata 55 vrsta trava, od kojih se dve nazivaju limunska trava. To su Cimbopogon citratus, koji je čuven u kulinarskoj upotrebi i Cimbopogon flekuosus, koji se koristi u proizvodnji mirisa zbog dugog roka trajanja.

Limunska trava obično se pije kao čaj napravljen prelivanjem ključale vode preko svežih ili osušenih listova. To je jedna od najčešće korišćenih biljaka u tradicionalnoj medicini Južne Amerike. Korišćena je kao antispazmodik, antiemetik, antipiretik i analgetik, kao i za lečenje nervnog sistema i gastrointestinalnih poremećaja.

U Indiji se najčešće koristi kao antitusik, antireumatik i antiseptik. U kineskoj medicini, limunska trava koristi se u lečenju glavobolje, stomačnih bolova, bolova u trbuhu i reumatskih bolova. Limunska trava važan je deo i kuhinje jugoistočne Azije. U parfemskoj industriji često se koristi i eterično ulje limunove trave.

Zdravstvene koristi limunske trave su brojne i uključuju olakšanje od nesanice, stomačnih tegoba, respiratornih poremećaja, groznice, bola i infekcija. Antioksidativno delovanje biljke održava dobar imuni sistem i štiti od bakterija. Čak pomaže u održavanju optimalnog nivoa holesterola, upravlja i  dijabetesom tipa 2 i promoviše zdravlje kože. Rasprostranjeno se koristi u aromaterapiji kao eterično ulje jer pomaže u borbi protiv umora i anksioznosti.

Nutritivna tablica

Veličina porcije 100 grama.

Voda 70,58 grama.

Energija 99 kalorija.

Protein 1,82 grama.

Ukupni lipidi (masti) 0,49 grama.

Ugljeni hidrati  25,31 masta.

Kalcijum 65 miligrama.

Gvožđe 8,17 miligrama.

Magnezijum 60 miligrama.

Fosfor 101 miligrama.

Kalijum  723 miligrama.

Natrijum 6 miligrama.

Cink  2,23 miligrama.

Vitamin C  2,6 miligrama.

Tiamin 0,07 miligrama.

Riboflavin 0,14 miligrama.

Niacin 1,1 miligram.

Vitamin B-6 0,08 miligrama.

Folat, DFE 75 ugljenih hidrata.

Vitamin A, IU 6.

Masne kiseline 0,12 grama.

Dakle, limunska trava sadrži antioksidante, flavonoide i fenolna jedinjenja kao što su luteolin, glikozidi, kvercetin, kaempferol, elemicin, katehol, hlorogena kiselina i kofeinska kiselina, koji pomažu u pružanju impresivnog spektra lekovitih efekata. Glavna komponenta ove mirisne biljke je citral koji ima antifungalna i antimikrobna svojstva.

Limunska trava je aromatično skladište esencijalnih hranljivih materija koje pružaju niz zdravstvenih koristi. USDA nacionalna baza podataka hranljivih sastojaka pokazuje da je izvor esencijalnih vitamina i minerala poput vitamina A, B vitamina, folata i vitamina C, kalijuma, magnezijuma, fosfora, mangana, cinka i gvožđa, koji su potrebni za zdravu funkciju tela.

limunska trava lekovitost

Prednosti limunske trave

Snižava holesterol

Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu Food and Chemical otkrilo je da limunska trava poseduje antihiperlipidemične i antihiperholesterolemičke osobine koje podržavaju zdrav nivo holesterola.  Jedna studija na životinjama takođe je pokazala da redovna konzumacija može da pomogne u održavanju zdravih nivoa triglicerida i smanjenju LDL ili lošeg holesterola. Ovo može pomoći u sprečavanju nakupljanja lipida u krvnim sudovima i pospešiti nesmetan protok krvi u arterijama, sprečavajući na taj način razne srčane poremećaje, poput ateroskleroze.

Detoksifikuje telo

Prema studiji na životinjama iz 2003. godine, limunska trava može pomoći u čišćenju i ispiranju štetnih toksičnih otpadaka iz tela, kao rezultat svojih diuretičkih svojstava. Detoksikacija pomaže u regulaciji različitih organa u telu, uključujući jetru i bubrege, a istovremeno pomaže u snižavanju nivoa mokraćne kiseline. Diuretski efekat biljke pomaže u povećanju količine i učestalosti mokrenja, što pomaže u održavanju probavnog zdravlja i detoksikaciji tela.

Antikancerogeni potencijal

Limunska trava može biti efikasna u sprečavanju rasta ćelija raka bez uticaja na zdrave ćelije u telu. Istraživanje sprovedeno za procenu antikancerogene aktivnosti limunske trave pokazalo je obećavajuće ishode u prevenciji raka kože. To je uglavnom posledica prisustva hemijskog jedinjenja zvanog citral.

Istraživanje sprovedeno o efektima citrala na ćelije raka pokazuje njegovu efikasnost u inhibiranju rasta ćelija raka jetre tokom početne faze i sprečava dalji rast ćelija raka. Druga studija pruža potkrepljujuće dokaze o antiproliferativnom efektu citrala u ometanju rasta ćelija raka dojke i indukciji apoptoze (programirana ćelijska smrt).

Bori se protiv Staphilococcus aureus

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Microbiologi pokazalo je da esencijalno ulje limunske trave ima anti-biofilm efekat i ima blagotvorno dejstvo protiv infekcije izazvane Staphilococcus aureusom.

Ublažava nesanicu

Čaj od limunske trave smatra se korisnim za smirivanje mišića i živaca koji mogu pomoći u promociji sna. Istraživanje je pokazalo da biljni čaj ima sedativna i hipnotička svojstva, što može pomoći u povećanju trajanja sna.

Respiratorni poremećaji

Limunska trava se široko koristi u aiurvedskoj medicini zbog lekovitih efekata kod lečenja kašlja i prehlade. Uporedo sa ostalim korisnim komponentama, sadržaj vitamina C koji se nalazi u njemu može pomoći u oslobađanju od začepljenja nosa, gripa i drugih respiratornih poremećaja kao što je bronhijalna astma.

Smanjuje bolove

Limunska trava može ublažiti bol i nelagodu prouzrokovanu glavoboljom i migrenama zbog svojih analgetskih svojstava. Fitonutrijenti koji su prisutni u njoj poboljšavaju cirkulaciju krvi i pomažu u ublažavanju grčeva, mišićnih grčeva, uganuća i bolova u leđima. Takođe je dragocena u lečenju sportskih rana, uključujući dislokacije, unutrašnje povrede i modrice.

Nervni sistem

Limunska trava se smatra tonikom za nervni sistem. Podstiče um i pomaže u borbi protiv konvulzija, nervoze, vrtoglavice i raznih neuronskih poremećaja. Koristi se u terapijskim kupkama, koje pomažu u smirivanju živaca i ublažavanju simptoma anksioznosti i umora izazvanih stresom.

ZATVORI