Krompir dijeta – plan ishrane i saveti koje ne treba ignorisati

Krompir dijeta – plan ishrane i saveti koje ne treba ignorisati

Krompir dijeta vam može pomoći da izgubite nekoliko kilograma za samo nedelju dana ali kako to u stvarnom svetu funkcioniše i da li je bezbedno?

U daljem članku predstavićemo vam osnovna pravila ishrane tokom ove dijete i kako ga možete uklopiti u vaš zdrav životni plan.

Šta je krompir dijeta?

Kao što ime sugeriše, krompir dijeta podrazumeva jedenje ničega drugog sem krompira.

Smatra se da je to jedna od modernih dijeta koja nema mnogo osnova jer nije uravnotežena ishrana i ne pruža vam širok spektar hranljivih sastojaka i vitamina ali studije slučaja ukazuju da to može doneti rezultate u kratkom vremenskom periodu da se rešite viška kilograma.

Kako pratiti krompir dijetu?

Pravila su jednostavna. Možete slobodno koristiti bilje, začine i ulja kako biste začinili jelo od krompira, a krompiri mogu biti kuvani, pečeni ili u obliku pirea. Naravno, sve dok nije čips.

Količina krompira koju biste trebali jesti svakodnevno je od 1 do 2 kilograma.

Slatki krompir ili batat nije uključen u ovu dijetu.

Na ovoj dijeti teško da ćete imati snage za treniranje u teretani pa prilagodite fizičku aktivnost da bude lagana.

Možete dijetu pratiti na primer 3 dana u nedelji, a ostatak vremena jesti uobičajenu hranu.

dijeta sa krompirom

Napomena

Ako ste u iskušenju da je probate, pazite jer stručnjaci savetuju da se ovakve dijete ne smeju držati duže od sedam dana za redom.

Osnovno pravilo

Kada krompir termički obrađujete (preporuka je da kuvate ili pečete, a ne i da pržite u dubokom ulju) možete ga jesti tek kada odstoji u frižideru 24 sata. Možete konzumirati krompir potpuno hladan ili na sobnoj temperaturi. Zabranjeno je ponovo ga termički zagrevati jer rezistentni skrob koji nastaje u procesu hlađenja krompira, može da se razgradi i tako onda unosite previše običnog skroba.

Rezistentni skrob je onaj koji ne podleže procesu varenja u želucu i crevima i ne dovodi do skoka šećera i insulina u krvi. S druge strane odlična je hrana za dobre crevne bakterije pa služi kao probiotik i čuva normalnu crevnu floru.

Smatra se da je tajna u uspešnosti ove dijete upravo rezistntni skrob.

Rezultati krompir dijete

Iako je stručnjaci ne preporučuju na duže vreme, čini se da krompir dijeta funkcioniše u kratkom vremenskom periodu. Postoje svedočanstva ljudi koji su izgubili kilograme u kratkom vremenskom periodu koristeći krompir dijetu.


 

PREPORUČUJEMO: UN dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI