Korisni efekti ulja semena bundeve

Korisni efekti ulja semena bundeve

Ulje semenki bundeve je narandžasto-crveno ulje koje se prodaje za kuvanje i kao dodatak zdravoj ishrani. Zdravstvenih benefita ima mnogo prilikom konzumiranja, kako u kuhinji, tako i kao dodatak ishrani, a mi ćemo vam predstaviti neke od njih.

Istraživanja sugerišu da ulje semenki bundeve može sprečiti i preokrenuti gubitak kose, ublažiti simptome menopauze, poboljšati zdravlje prostate i srca i lečiti previše aktivnu mokraćnu bešiku.

Studije dokazuju da semenke bundeve snižavaju holesterol, ublažavaju simptome benigne hiperplazije prostate (BPH) kod muškaraca, smanjuju valunge i glavobolje povezane sa menopauzom i promovišu rast kose.

Snižava holesterol

Ulje semenki bundeve sadrži fitosterole koji su strukturno slični holesterolu u telu. Fitosteroli se takmiče sa holesterolom za apsorpciju u probavnom sistemu, što može blokirati apsorpciju holesterola i sniziti nivo holesterola, navodi se u Cleveland Clinic.

Gubitak kose

Studija objavljena u Dopunskoj i alternativnoj medicini zasnovanoj na dokazima, utvrdila je da kada su muškarci uzimali 400 miligrama ulja bundevinog semena dnevno (u obliku kapsula) tokom 24 nedelje, primetili su porast rasta kose.

Oni koji su uzimali ulje od semenki bundeve videli su porast kose za 40 procenata, dok su muškarci koji su uzimali placebo imali povećan broj za 10 procenata.

Olakšanje simptoma menopauze

Pilot-studija sprovedena na 35 žena u menopauzi, otkrila je da su one koje su uzimale ulje semenki bundeve (pre nego ulje pšeničnih klica) imale su porast HDL holesterola, smanjenje dijastolnog krvnog pritiska i manje simptoma menopauze kao što su: vrućica, glavobolja i bolovi u zglobovima. Autori studije su sugerisali da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili njihovi rezultati.

Zdravlje mokraćnog trakta

Istraživanje je povezalo ulje semenki bundeve za poboljšanje zdravlja prostate i oslobađanje od previše aktivne bešike.

Studija objavljena u časopisu Journal of Traditional and Complementar Medicine otkrila je da su, učesnici studije 12 nedelja konzumirali ulje semenke bundeve kao ekstrakt, posetili olakšanje od simptoma previše aktivne mokraćne bešike.

Studija koja je upoređivala ulje semenki bundeve sa palminim uljem u lečenju dobroćudne hiperplazije prostate (BPH) pokazala je da su oba ulja pojedinačno efikasna u poboljšanju maksimalne brzine mokraćnog protoka. U kombinaciji sa semenkama bundeve snižen je nivo antigena specifičnog za prostatu (PSA).

ulje semenke bundeve

Moguće lečenje metaboličkih bolesti

Studija objavljena u Journal of Science of Food and Agriculture, ispitala je upotrebu ulja semenki bundeve na metaboličkoj bolesti kod pacova. Naučnici su otkrili da ulje semenki bundeve može biti od koristi u prevenciji ili lečenju poremećaja metabolizma, kod pacova koji su hranjeni dijetom sa visokim unosom masti. Međutim, studije o glodarima ne pružaju jake dokaze da će ljudi doživeti istu korist.

Mogući neželjeni efekti

Baza podataka prirodne medicine terapijskog centra, izveštava da je ulje semenki bundeve verovatno sigurno, kada se konzumira oralno i na odgovarajući način.

Ženama koje su trudne ili doje se savetuje da izbegavaju upotrebu proizvoda u količinama većim od onih koje se nalaze u hrani jer nema dovoljno dokaza koji bi podržali njegovu bezbednost.

Doziranje

Kao dodatak, ulje semenke bundeve prodaje se u dozama u rasponu od 100 miligrama do 2000 miligrama.

Ulje semenki bundeve dostupno je i kao ulje za kuvanje koje se može koristiti u raznim receptima, uključujući preliv za salatu, marinade itd.

Tipična doza ulja semenki bundeve je 2 kašike na dan. Većina masti u ulju semenki bundeve su polinezasićene masti, tačnije omega-3 i omega-6 masne kiseline. Istraživanja su pokazala da ove esencijalne masne kiseline mogu pomoći snižavanju LDL (lošeg) holesterola i sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Takođe ćete dobiti malu količinu nezasićenih masti koje se smatraju dobrim mastima jer mogu pomoći u povećanju nivoa HDL ili “dobrog” holesterola.


 

PREPORUČUJEMO: Pomoć kod urinarne infekcije

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI