Koje povrće je bolje jesti sirovo, a koje kuvano?

Koje povrće je bolje jesti sirovo, a koje kuvano?

Povrće i voće sirovo ili kuvano sadrži puno hranljivih sastojaka i antioksidanata poput karotenoida, flavonoida i polifenola koji mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti, a mogu čak i pomoći vašem raspoloženju.

Antioksidanti pomažu vašem telu da suprotstavi šteti prouzrokovanu toksičnim nusproduktima koji se nazivaju slobodni radikali. Jedenje više voća i povrća povećava vaše nivoe vitamine C, vitamin A, vitamin B6, tiamina i niacina, minerala i vlakna.

Srećom, čuvanje većine voća i povrća uglavnom se ne gubi količina antioksidanata. U stvari, nivo antioksidanata može porasti i za nekoliko dana nakon što kupite povrće i voće. Međutim, kada počnete da vidite plesan to obično znači da su namirnice počele da gube antioksidante. Glavni izuzeci su brokoli, banana i kajskije, koje su osetljivije i počinju da gube svoje antioksidante u skladištu za nekoliko dana.

Evo kako treba da pripremite voće ili povrće kako biste pojačali nivo antioksidanasa i hranljivih sastojaka.

Paradajz

Kuvani je možda i bolji od sirovog.

Čuvajte paradajz na sobnoj temperaturi jer paradajz može izgubiti antioksidanse (i ukus) kada se čuva na nižim temperaturama.

Kuvajte paradajz da biste oslobodili veći nivo likopena i ukupnih antioksidanata. Možete ih kuvati do 30 minuta na 88 stepeni Celzijusa. Likopen se nalazi u crvenom voću i povrću poput lubenice, crvene paprike i papaje i povezan je sa nižim stopama raka. Sirovi paradajz ima manje ukupnih antioksidanata, ali ima više vitamina C.

Šargarepa

Kuvana može biti i bolji od sirove.

Skuvajte šargarepu da biste dobili više beta-karotena, antioksidansa koji se u vašem telu pretvara u vitamin A, što je dobro za vaše oči i imuni sistem.

Kuvanje šargarepe zadržava više antioksidanata od pečenja ili prženja.

sirovo povrće prednosti

 Brokoli

Brokoli čuvajte u ambalaži u frižideru na 4 stepena Celzijusa. Za razliku od većine povrća, brokoli brzo gubi antioksidante kada stoji, što se vidi kao žuta boja glavice. Umotajte brokoli u plastičnu foliju da duže zadrži antioksidante.

Ako jedete sirovi brokoli, dobićete više nivoe enzima nazvanog mirosinaza, koji stvara jedinjenja poput sulforafana, koji blokira rast ćelija raka i bori se protiv Helicobacter pilori, bakterije odgovorne za čir na želucu. Mirosinaza je osetljiva na toplotu i uništava se tokom kuvanja.

Sirov brokoli ima i strumogene materije i nije preporučljivo da ga jedu ljudi koji imaju poremećaj rada štitne žlezde.

Međutim, kuvani brokoli i karfiol, imaju više indola, za koji se smatra da štiti od raka. Brokoli na pari takođe ima potencijal za smanjenje holesterola više od sirovog.

Kuvanjem brokolija u trajanju od 9-15 minuta, gubi se do 60 procenata hranljivih materija, koje se ispuštaju u vodu. Prženjem gubi se najviše vitamina C i hranljivih sastojaka.

Karfiol

Sveži sirova karfiol ima 30 posto više proteina i mnogo različitih vrsta antioksidanata, poput kvercetina. Sirovi karfiol zadržava najviše antioksidanata u celini ali kuvanje karfiola povećava nivo indola.

Karfiol ne kuvajte u vodi jer se onda izgubi najviše antioksidanata. Vrela voda i blanširanje uzrokuju najgori gubitak minerala i antioksidativnih jedinjenja u karfiolu jer se mnogi hranjivi sastojci izlučuju u vodu.

Kelj

Kelj sadrži beta-karoten, vitamin C i polifenole. Kuvajući kelj značajno se snižava vitamin C i ukupni antioksidanti. Blanširani kelj je bolji nego kuvani u vodi jer se tako smanjuje gubitak antioksidanasa.

Patlidžan

Patlidžan roštiljajte da biste ga učinili mnogo bogatijim antioksidansima u poređenju sa sirovim ili kuvanim (a ima i mnogo bolji ukus). Ne zaboravite da solite kriške patlidžana pre kuvanja da biste se rešili suvišne vlage i gorčine.


 

PREPORUČUJEMO: Lekovitost limunove trave

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI