Kako sačuvati mladalački izgled kože

Kako sačuvati mladalački izgled kože

Sačuvati mladalački izgled kože, je san svake žene. Sa godinama naša koža se menja, ali preuzimanjem korektivnih mera na vreme, možemo zaustaviti svoju kožu od prevremenog starenja.

Starenje je prirodan proces koji se ne može sprečiti, ali ako na vreme shvatimo da zdrav način života i redovna nega kože postanu naša rutina, na pravom smo putu da izgedamo mlađe, zadovoljnije i pune samopouzdanja.

Prvi znaci starenja kože, pojavljuju se posle dvadesetpete godine. Kako godine idu, naša koža kao najveći organ polako pokazuje prve znake starosti, ali ako smo dovoljno svesni da se tome posvetimo i pružimo adektvatnu negu, nema razloga da svoje godine doživljavamo kao nešto zastrašujuće. Genetika će sigurno odraditi svoje i to je nešto na šta ne možemo uticati, ali sve druge stvari u vezi nege naše kože su u našim rukama.

Sunce

Sunce razgrađuje kolagen i elastin u koži. Zato naša koža gubi elastičnost i čvrstinu i pritom nastaju preuranjene bore. Sa porastom starosti, ukupna izloženost suncu raste i nastaju ne samo starosne pege i fleke već može doći do karcinoma kože.

Treba napomenuti da je izlaganje suncu dobro, pogotovo zbog vitamina D, ali mora postojati granica u tom izlaganju da ne došlo do oštećenja kože.

Poznato je da naša koža sve pamti, i da ne bi imali posledice u starosti zbog prekomernog izlaganja suncu, treba imati na umu uvek prevenciju. Morate koristiti kremu za sunčanje, koja se preporučuje sa upotrebom vrlo rano.

Znači, sa kremom za sunčanje početi još u detinstvu. Svakodnevna upotreba kreme sa zaštitnim faktorom SPF 15 se preporučuje. Morate pratiti koji je intezitet UV svetlosti, i prema tome koristiti odgovarajuće kreme, u rasponu od SPF 30 do 50.

Ako koristite šminku obavezno prvo stavite svoju kremu za sunčanje. Takođe, razmotrite prednosti organske kozmetike. Kada govorimo o letnjem periodu, kada je mnogo toplo, nemojte da vas zavara oblačno vreme. I tada koristite svoju kremu, i ponesite svoj omiljeni šešir ili kačket. Ako je moguće ostanite u hladu. Osim toga ne bi trebalo da se dugo izlažete suncu u periodu od 10 i 18 šasova.

Pušenje

Pušenje ima glavnu ulogu u starenju kože. Pušači brže formiraju bore od nepušača. To se događa, jer pušenje ometa snabdevanje ćelija krvlju, koja održava kožu mekom i daje joj zdrav izgled. Kada ste pušač, sigurno ce te doći u situaciju da vam nedostaje vitamin C, jer cigarete oduzimaju vašem organizmu vitamin C, koji je ključan u proizvodnji kolagena, ali i u održavanju zdrave kože.

Ako želite mladalački izgled vaše kože, kažite stop pušenju, jer ćete time poboljšati svoje zdravstveno stanje i ujedno izbeći žutu nijansu svoje kože. Koža pušača nikada ne deluje sveže.

Duvanski dim sadrži ugljen monoksid koji ne dozvoljava dovoljan unos kiseonika u vašu kožu, čime se smanjuje protok krvi a vaša koža postaje suva, bez sjaja i deluje beživotno. U svakom slučaju prestankom pušenja sva ova stanja vaše kože u određenoj meri se mogu zaustaviti, a na vama je da vašoj koži pružite odgovarajuću negu i zaštitu.

Spavanje i položaj za spavanje

Kvalitetan san je važan za izgled naše kože. Osam sati je dovoljno za naš odmor i regeneraciju kože. Koža se obnavlja dok spavamo. Ukoliko nemamo dovoljno sna, budimo se sa podočnjacima i natečenim kapcima. Određeni način spavanja može da našteti našoj koži. Dok spavate, nikada ne spavajte sa licem u jastuku. Linije spavanja formiraju se godinama u zavisnosti od položaja spavanja.

Ako spavate licem prema jastuku, mogu se pojaviti bore na čelu, ako spavate bočno a obrazi su vam naslonjeni na jastuk, bore će se u skladu sa tim pojaviti. Da biste izbegli stvaranje linije spavanja, često menjajte položaj spavanja. Bilo bi idealno kada bi mogli da spavate sa licem prema plafonu, ondosno na leđima, jer se tako neće formirati linije spavanja i bore.

Spavajte u prohladnoj sobi, jer topao vazduh isušuje kožu. Ako ste u mogućnosti koristite svilene jastučnice koje će dozvoliti vašoj koži da diše, i pritom ćete priuštiti svojoj koži odgovarajuću negu koja će vam pomoći u mladalačkom izgledu vaše kože.

nega kože

Voda

Svakog dana bi trebalo da unosimo 8 do 10 čaša vode. U toku dana naša koža gubi vodu i zato joj je potrebna ova količina da bi bila hidrirana. Voda se nalazi i u sirovom voću i povrću. Gazirana pića, mleko, kafa nisu voda, tu ne treba da bude zabune.

Bez dovoljne količine vode koža nam izgleda tamnije a bore su vidljivije. Pojava akni je jedan od pratilaca nedostatka vode, i vrlo često se pojavljuje crvenilo na našem licu. Za naš mladalački izgled, moramo da negujemo kožu i iznutra. Poznato je da kako starimo, naš osećaj žeđi se menja, i tu postoji stalna opasnost da podlegnemo dehidraciji. Ne smemo dozvoliti da koža gubi vlažnost i da se isušuje.

Jedna od posledica nedovoljnog unošenja vode jeste naduvenost i otečenost. Piti dovoljno vode znači da ćemo sve štetne materije izbaciti i da se one sigurno neće zadržavati u našem organizmu.

Alkohol

Smanjite konzumiranje alkohola. Na stranu što u alkoholu nema ništa zdravo, niti korisno za naš organizam, on takođe može dovesti do takozvanih pauk vena i popucanih kapilara, jer uzrokuje dehidraciju vaše kože. Alkohol uništava telesne rezerve vitamina C i utiče na stvaranje slobodnih radikala, koji su neprijatelji kože.

Pravilan režim ishrane

Mladalački izgled i lepota naše kože zavisi i od hrane koju koristimo. Antioksidanti su zaduženi za sprečavanje štetnog dejsta slobodnih radikala, a njih možete naći u voću i povrću. Sveža hrana uvek je bolji izbor hranljivih sastojaka i vitamina nego kuvana, a posebno pečena.

Brokoli, uvažen kao i super namirnica, pomaže u borbi protiv raznih bolesti i bogat je vitamino C, koji je odličan sastojak koji usporava starenje.

Paradajz, bogat je antioksidantima i vrlo je važan sastojak za sjajnu kožu, jer je bogat likopenom, koji štiti kožu od UV zraka i pomaže sintezu kolagena.

Pomorandža, puna je vitamina C, koji aminokiselinam pomaže da proizvede prolin, a to je supstanca od koje dalje zavisi proizvodnja kolagena, koji nam pomaže u održavanju zategnutosti kože i sprečava pojavu bora.

Borovnica, sprečava razgradnju kolagena usled štetnog dejstva UV zračenja, i sadrži gvožđe, kalijum i folnu kiselinu.

U vašu ishranu obavezno uključite integralne žitarice, jer su i one pune pune antioksidantima, a njh možete naći u ovasu, prosu i integralnom pirinču.

Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi i pistaći, bogati su vitaminom E i omega 3 masnim kiselinama koji su odlični za kožu i odlična preventiva za smanjenje bora.

Morska riba, jaja, govedina sadrže visok procenat cinka koji podstiče obnavljanje kože. Suva i ispucana koža ukazuje na nedostatak cinka.

Vaša dobra ishrana pokazaće pozitivne efekte na vašoj koži koja će izgledati mladoliko, sveže i blistavo. Dobra i balansirana ishrana obezbeđuje hranjive materije koje su potrebne da vaša koža postane fleksibilna, hidrirana i zdrava.

Pojačajte vežbanje

Vežbanjem se poboljšava cirkulacija i pritom se izbacuju toksini iz kože. Bolji protok krvi, obezbeđuje nam više kiseonika i hranljivih materija i samim tim koža može da proizvede više kolagena , a on zaustavlja pojavu bora. Vaš ten će postati svežiji ukoliko vežbate i samo 30 minuta dnevno.

Pokušajte da održavate svoju idealnu težinu, jer tokom godina koža gubi svoju elastičnost, pa postoji mogućnost da se previše opusti, ako često varirate u težini. Ukoliko niste sigurni koja vaša idealna težina, to možete veoma jednostavno saznati putem medicinskog kalkulatora koji će vam za rezultat vratiti niz korisnih parametara. Kako u cilju održavanja vaše idealne telesne težine, tako i vašeg zdravlja.


 

PREPORUČUJEMO: Pet načina da usporite proces starenja

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI