Kako kontrolisati svoju telesnu težinu

Kako kontrolisati svoju telesnu težinu

Redovna kontrola naše telesne težine nam pokazuje koliko smo svesni njenog uticaja na naše zdravlje. Ključ uspešnog gubitka kilograma i odlučnost da ih držimo pod kontrolom, pokazuje nam da smo naučili i usvojili nove navike za zdrav način života.

Skoro svako od nas u jednom trenutku je imao problem sa težinom. Verovatno smo bili na raznim dijetama, i izgubili mnogo kilograma, ali problem je u tome što smo ih vratili mnogo brže i usput dobili i neki kilogram više. Stalno smo u potrazi za nekim brzim rešenjem i čarobnim štapićem koji bi nam pomogao. Čarobni štapić ne postoji, to smo davno shvatili, ali rešenja ima. Moramo usvojiti neka pravila i njih se pridržavati.

Detoksikacija

Današnja ishrana je bogata materijama koje deluju kao otrov za naše telo. Tu mislimo na zasićene masti, šećer, aditive i hemikalije u hrani. Prvi korak u uspešnom programu mršavljenja je detoksikacija. Ovaj proces detoksikacije je proces čišćenja, koji izbacuje štetne materije iz krvotoka i tkiva u vašem telu. Postutak detoksikacije ima i dodatnu korist, jer uklanja i otrovne supstance koje možda godinama konzumiramo. Tako se razbija zavisnost od šećera, kofeina i konzervansa koji su deo naše ishrane.

Na raspolaganju su mnogi proizvodi koji vam mogu pomoći u fazi detoksikacije vašeg plana mršavljenja. Važno je napomenuti da treba pronaći organske i prirodne proizvode za detoksikaciju, koji ne sadrže neke potencionalne štetne materije koje se inače nalaze u mnogim proizvodima. Pažljivo pročitajte etikete i izaberite onaj proizvod koji sadrži vitamine, enzime i jonske minerale u tragovima.

Indeks telesne mase

Redovna kontrola težine podrazumeva da znamo indeks naše telesne mase. Indeks telesne mase se lako izračuna uz pomoć medicinskog kalkulatora, vaša težina u kilogramima deli se sa vašom visinom u kvadratnim metrima. Kada saznate svoj indeks telesne mase, imaćete odgovarajuće podatke šta vam je činiti. Bilo bi dobro da se se vaš indeks kreće od 18 do 25. Ukoliko je cifra veća, znači da morate malo da vežbate, promenite način ishrane i razmislite da smanjite unos masti.

Ako vam je BMI iznad 30, onda se smatra da ste gojazni i to treba rešiti. Brze dijete nikada nisu dobre i uvek vas pre ili kasnije vraćaju na predhodnu težinu. U ovakvim situacijama, morate biti svesni kako se momentalno hranite i koji su to proizvodi koji su na vašem jelovniku.

Počnite da vodite dnevnik o dnevnom unosu kalorija i dnevnik potrošenih kalorija. Prosečnom muškarcu je potrebno 2500 kalorija dnevno, a ženi oko 2000 kalorija.

Pokušajte da uravnotežite ishranu, i obavezno razmislite koliko konzumirate alkohola, jer i on sadrži dosta kalorija. Zamenite gazirana pića vodom, jer gazirana pića sadrže ogromne količine šećera. Ovo se ne odnosi na gaziranu vodu, koja inače može da ima i mnoge blagodeti po naš organizam. Unos vode bi trebao da bude 6 do 8 čaša dnevno, što izuzetno pomaže vašem organizmu i smanjuje nagon da jedete.

Izbegavajte prženu hranu i pogledajte alternativne načine spremanja iste hrane. Kontrolišite svoje navike kupovine i pokušajte unapred napraviti spisak za kupovinu, da ne bi padali u iskušenja kada prolazite pored torti i čokolada.

Organizujte sebi pet porcija voća i povća dnevno i napravite dobar plan za vežbanje.

kako kontrolisati telesnu težinu

Vežbanje

Vežbanje je podjednako važno kao i zdravlje, jer su vežbanje i zdravlje direktno povezani. Ako ne vodimo računa o svom telu, mi se jednostavno razbolimo. Pre nego što počnemo da se bavimo redovnom rekreacijom, moramo da imamo na umu nekoliko stvari.

Ako na poslu sedimo osam i više sati, ne možemo započeti neki teži oblik rekreacije. Moramo da počnemo sa vežbanjem polako i da malo po malo gradimo svoj nivo kondicije. Na početku vežbanja ne smemo pokušavati da uradimo nemoguće, jer ćemo vrlo brzo odustati.

Najbolje je krenuti sa šetnjama svaki dan. Hodanje je najbolja vežba, koja uključuje celo telo i nije vam potrebna posebna oprema za šetnju. Dobar par patika je dovoljan, ali nemojte da vas stare patike spreče da krenete u akciju.

Bilo bi sjajno kada biste mogli odmah da uradite neki teži trening i videti trenutne rezultate. Međutim, važno je biti realan u vezi nekoliko stvari. Prvo morate shvatiti da više nego verovatno nećete ili ne smete da započnete sa napornim vežbanjem, ako niste u dobroj formi i kondiciji. Zato započnite polako i ne očekujte da će uspeh doći preko noći. Do dobre kondicije potrebno je vreme i upornost.

Da bi sebi olakšali vežbanje, pokušajte da zamislite koliko ćete lepo izgledati kada se dovedete u formu. Možete da pronađete sliku nekoga ko ima isti tip tela i zalepite je tamo gde je možete gledati svaki put kada vežbate i ona će vam pomoći u vašoj borbi da tako lepo izgledate.

Često se dešava da kada pokušavate da dođete u formu puno vežbate i znojite se, čini vam se da nema uspeha. U stvari, uspeh dolazi polako, samo što ga još nismo videli. Tu moramo da pratimo dve stvari.

Prvo pratimo broj ponavljanja vežbi, i sigurno ćemo biti iznenađeni svojim napretkom za samo nekoliko nedelja. Drugo, pratimo vrstu vežbi koje praktikujemo, kako bismo utvrdili šta deluje za nas pozitivno, i ujedno isključili vežbe koje se nisu pokazale uspešne za nas.

Pre nego što započnete vežbanje, morate uraditi zagrejavanje. Učinite to tako da lagano istežete sve zglobove u telu. Svako istezanje ponovite nekoliko puta dok ne osetite kako se napetost smanjuje.

Koliko je važno zagrevanje za vežbanje, toliko je važno i istezanje. Kada završite sa treningom, odvojite pet do deset minuta za istezanje, kako bi se telo opustilo i ohladilo. Ovo je veoma važno za mišiće i zglobove, kao i za srce i pluća.

Aerobna vežba zapravo može biti korisna ljudima koji imaju dijabetes. Ova vežba povećava osetljivost na insulin i kada se kombinuje sa dobrom ishranom, može pomoći u obnavljanju normalnog metabolizma glukoze.

Napomena

Pre nego što započnete sa programom vežbanja, prvo morate da se obratite lekaru kako biste utvrdili da li postoje rizici za koronarnu bolest arterije i da li je kontrola glukoze u krvi odgovarajuća za vežbanje. Jednom kada počnete, biće vam bolje i videćete sve prednosti povezane sa vežbanjem.

Vežbanje kod kuće je dobra opcija za one osobe koje su dovoljno posvećene da to zaista i učine. Međutim, za većini nas koji žele da dođu u dobru formu, nadahnuće i ohrabrenje koje dobijamo u teretani je put ka uspehu. Iako teretana zahteva malo ulaganja, tamo dobijate najsavremeniju opremu, kvalifikovane trenere i zabavne časove u kojima možete uživati tokom vežbanja.

U teretani imaćete priliku da upoznate nove ljude, koji se trude i rade kao i vi na očuvanju svoga zdravlja. Ovakvi susreti pružiće vam potrebno ohrabrivanje i pomoći vam da ostanete motivisani.

Zaključak

Zapamtite da svaki dan kada imate višak kilograma, opterećujete sve mišiće kao i srčani mišić, i uvek imajte na umu rešenje o regulisanju kilaže, pa čak i one minimalne, kao vrlo važnom koraku, jer sebi dajete mogućnost da živite duže i da budete zdraviji.


 

PREPORUČUJEMO: Kako smanjiti želju za hranom

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI