Kako da udvostručite svoju energiju

Kako da udvostručite svoju energiju

Da li konstantno osećate umor? Umorni ste od svog umora? Znajte da niste sami. Malo je ljudskih kvaliteta koje su više tražene od energije.

Energija određuje našu sposobnost da uživamo u životu, da se družimo sa prijateljima, da dovršavamo poslovne projekte, da zaštitimo svoje porodice, da efikasno oblikujemo svoje telo i još mnogo toga.

Postoje konkretni predlozi, šta učiniti da se podigne nivo energije, a na nama je da odlučimo u kom pravcu ćemo se kretati i zadobiti nivo energije s kojim smo zadovoljni.

Fitnes

Postoji mnogo različitih stvari koje doprinose kvalitetu koja se naziva fitnes, ali neke od njih su specifične za energetski nivo.

Kardiovaskularni fitnes

Dobra mera je trčanje koje već posle pet minuta podiže energiju na visok nivo. Umesto da vežbate dvadeset minuta tri puta nedeljno, ako želite brzu snažnu promenu , pokušajte četrdeset minuta četiri puta nedeljno. Aktivno vežbanje povećava lučenje seratonina, koji je hormon sreće koji pozitivno deluje na naš mozak i koji celom našem organizmu šalje poruke da su baterije pune.

Indeks telesne mase

Višak telesne težine je poput mokrog cementa prikovanog za leđa. Taj višak nam pojede energiju i stalno smo umorni i skljoknuti. Da bi došli do nekog uspeha, moramo shvatiti da pod hitno regulišemo gubitak masti. A to znači da mora doći do promene odnosa potrošenih kalorija i sagorelih kalorija. Za to je potrebna dugotrajna disciplina. Gubitak masti mora biti pod kontrolom, jer ako ste na dijeti a ne vežbate, metabolizam vam se može usporiti. A ako vežbate, ali ne jedete razumno, nemojte ni tada očekivati rezultate. Treba napomenuti da kilogram masti ima 3500 kalorija, a sat vremena trčanja sagoreva oko 350 kalorija. Zato pametno vodite borbu u regulisanju gubitka masti.

Fleksibilnost

Fleksibilnost je merenje napetosti u telu, i često je zanemarena. Ukočeno telo je kao automobil bez kočnica. Taj gas ustvari je vaša energija koju nosite kao nepotrebnu napetost. Znači istezanje je neophodno da bi svoje telo doveli u balans.

Snaga

Verovatno znate, da je snaga više u umu nego u telu. To je pitanje koncetracije i kontrolisanog uzbuđenja čak i više nego što je veličina mišića koji su uključeni. Na fiziološkom nivou, pitanje je procenta vaših mišićnih vlakana koje možete da aktivirate u datom trenutku. Trening sa tegovima, odličan je način za povećavanje snage, što fizicke zadatke čini mnogo lakšim i samim tim se osećate manje umornim.

konstantan umor

Kontrola unosa hrane

Ovo je kritični faktor, ovo nije dijeta. Moramo da znamo da svaki plan naše ishrane mora da ima dugoročnu korist i mora predstavljati promenu životnog stila. Jedite šest malih obroka dvevno, koji će vam pomoći da izbegnete pad energije koja prati pad šećera u krvi. Jedite namirnice bogate belančevinama. Nikada nemojte jesti iz emocionalnih razloga. Svakog dana unosite vitamine, magnezijum obavezno, jer je on uključen u proces pretvaranja šećera u energiju. Uključite ribu, voće i povrće kao i integralne žitarice, jer su i one pune vitamina.

Pijte više vode

Pijte više vode, jer je voda najbolje piće za podizanje energije. Voda ubrzava vaš metabolizam, izbacuje toksine iz vašeg organizma, i na taj način povećava nivo vaše energije. Ukoliko ne pijete dovoljno vode bićete dehidrirani što znači da vam nivo energije pada.

Spavajte dovoljno

Da li spavate dovoljno? Ljudskom telu potrebno je 7do 9 sati sna noću. Ako spavate više ili manje od ovoga, možda ćete imati stresne reakcije i kao rezultat ovoga možete ugroziti svoje zdravlje.Treba znati da dobar san odmara duh i telo. Zato sebi obezbedite dobre uslove za spokojnu noć. Izbegavajte pušenje, alkohol, kofein pre spavanja. Poslednji obrok bi trebao da bude dva sata pre spavanja. Pokušajte da zaspite pre ponoći. Nije slučajno rečeno da svaki sat spavanja pre ponoći, vredi dva sata posle. Morate saznati koji je vaš idealan obrazac spavanja i pridržaavajte se toga. Vaša spavaća soba mora da bude mesto za odmor. Ušuškajte se pre spavanja, pročitajte nešto što će vas opustiti, spavajte dubokim snom koji će vam pomoći da ponovo uspostavite ravnotežu i povratite energiju.


 

PREPORUČUJEMO: Vreme za vežbanje

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI