Kada vam hajdučka trava može pomoći

Kada vam hajdučka trava može pomoći

Hajdučka trava je višegodišnja biljka naučno poznata kao Achillea millefolium, a skoro svaki deo biljke je koristan sa medicinskog stanovišta. Izvorno u mnogim oblastima na severnoj hemisferi, upotreba ove biljke datira još hiljadama godina unazad.

Listovi imaju miris koji je blago začinski ili paprikast, naročito kada se melju radi oslobađanja njihovih aromatičnih jedinjenja. Indijanci i stari Britanci intenzivno su koristili ovu biljku, a prisutna je i u kineskoj tradicionalnoj medicini, uglavnom kao adstrigentna supstanca. Međutim, ona ostaje jedna od  najsvestranijih biljaka u prirodnom lečenju širom sveta.

Hajdučka trava sadrži razne flavonoide, rutin i tanine, kao i kumarine, saponin, cineol, laktone, egenol, terpineol i druge antioksidante. Pored toga, ova biljka može da obezbedi gvožđe, fosfor i sumpor iz svojih listova.

Mnogobrojne zdravstvene koristi uključuju sledeće:

Brže zaceljivanje rana.

Zgrušavanje krvi.

Održavanje redovne mestruacije.

Smanjenje upale.

Snižavanje visokog krvnog pritiska.

Regulisanje astmatičnih simptoma.

Smanjenje anksioznosti.

Zarastanje rana

Poznato je da hajdučka trava zaceljuje sve Ahilove rane u grčkom mitu jer je ova biljka poznata po tome što ubrzava proces zarastanja akutnih rana.

Zgrušavanje krvi

Ova biljka može da stimuliše zgrušavanje krvi, što je čini veoma vrednom za akutne povrede. Međutim, u prekomernom korišćenju ova biljka može delovati kao razređivač u krvi, pa treba biti oprezan.

Amenoreja

Ako se borite sa održavanjem redovnog perioda, upotreba ove biljke, posebno u obliku čaja, može pomoći u povećanju pravilnosti i zaštiti vašeg reproduktivnog zdravlja.

hajdučka trava kao lek

Napomena

Budući da hajdučka trava može usporiti zgrušavanje krvi u nekim slučajevima, za one koji imaju poremećaje krvarenja može biti opasno, kao i za one koji su podvrgnuti operaciji. Takođe se mogu javiti negativne interakcije sa lekovima koji izazivaju pospanost, leče visoki krvni pritisak, smanjuju želudačnu kiselinu ili razređuju krv, pa razgovarajte sa lekarom pre nego što dodate ovaj biljni lek u vaš zdravstveni režim.

Anksioznost

Od davnina, ova biljka je korišćena za snižavanje hormona stresa i izazivanje osećaja smirenosti u telu i umu.

Mastitis

Ako vaše grudi proizvode previše mleka, do trenutka kada je stanje bolno, poznato je da lokalna ili oralna primena ove biljke uklanja simptome.

Upala

Ova biljka dugo se koristi za smanjenje upale u raznim delovima tela, uključujući simptome artritisa, gihta i sindroma iritabilnog creva. I lokalna i oralna upotreba mogu pomoći u otklanjanju ovih problema.

Gastrointestinalno zdravlje

Poznato je da hajdučka trava podstiče oslobađanje želučanih enzima i žuči, što može ubrzati probavni proces i umanjiti simptome opstipacije, nadimanja, grčeva i proliva.

Hipertenzija

Istraživanje je otkrilo da redovna upotreba hajdučke trave može pomoći u modulaciji krvnog pritiska, što može umanjiti rizik od ateroskleroze, srčanih udara, moždanog udara i koronarnih srčanih bolesti.


 

PREPORUČUJEMO: Važna hrana za razvoj deteta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI