Hrono dijeta – pravila za početnike

Hrono dijeta – pravila za početnike

Ako ste odlučili da želite da izgubite težinu i počnete hrono dijetu, ovde su najvažnija početna pravila. Hrono dijeta je postala veoma popularna tokom proteklih nekoliko godina. Napravljena je od strane francuskog doktora Alana Delabosa koji je program pokrenuo još 1986. godine.

Danas ima nekoliko podtipova hrono ishrane: ograničenje, vegetarijanski i trajni program.

Ograničenje se zasniva na snižavanju ugljenih hidrata i šećera u krvi na minimum i podizanje proteina. Jedan period ograničenja ima 28 dana, kada se vaše telo prilagođava novom programu ishrane. Pijte limunadu da bi zaustavili drhtanje tela ako se javi kojim slučajem u ovom periodu prilagođavanja. Hrono nije toliko baziran na količini već na kvalitetu i vremenu kada se hrana unosi. Pod ovim se podrazumeva da vaši obroci moraju da budu u pravilnom redosledu i vremenu, a možete jesti dok ne budete siti (ne uzimajte ovo zdravo za gotovo).

Kako izgubiti težinu

Postoje tri dnevna obroka tokom dana, a razmak između njih mora biti između 4 do 6 sati. Takođe je zabranjeno konzumiranje tečnosti 30 minuta pre i posle obroka, kako se ne bi razređivala kiselina u želucu jer tako vaša hrana može biti bolje obrađena. Grickanje je nepoznata tema u hrono dijeti, i slatki napici, sve vrste slatkiša, pa čak i kokice.

Možete piti gaziranu vodu do dve čaše dnevno.

Kafa je druga tema.

Svi imamo svoj način uživanja i uz hrono dijetu možete piti kafu samo sa domaćim bademovim mlekom i možete ga zasladiti stevijom, sve druge vrste zaslađivača nisu dozvoljene u hronu.

Takođe, još jedna zanimljiva tema je voće. Osim limuna i avokada, u restrikcijskom programu nema voća. Nekima je sigurno veoma teško odustati od voća ali ako ste dosledni, morate to učiniti.

Pravila za početnike

Kod nas je ustaljeno da ljudi jedu puno hleba i peciva, međutim na hrono ishrani običan hleba je zamenjen hlebom od raži, heljde, ječma i ovsa.

Tonus je hleb koji ne sadrži brašno, napravljen je od celih zrna pšenice sa malo ili nimalo kvasca. Na hrono dijeti sirće se zamenjuje limunovim sokom. Ovde nema pasulja, grašaka, kukuruza, krompira, pirinča i soje. Još jedna popularna tema je alkohol u dijetama. Uz hrono, možete konzumirati do 4 čaše nedeljno suvog crnog vina. Svi voćni čajevi su ograničeni.

hrono dijeta pravila

Doručak

Omiljeno doba dana za sve one koji vole da jedu ujutro je doručak.

Dan počinje čašom limunade. Limunada je odličan dan za početak, zato što “topi” masnoću. Nakon pola sata možete pojesti doručak. Ako pušite, prva cigareta dolazi nakon što završite sa doručkom. Hleb (Tonus) možete jesti samo za doručak.

Ako pravite sopstveni hleb, on mora biti napravljen od: raži, heljde, ječma i ovsa. Takođe možete napraviti palačinke, vafle ili šta god volite od gore navedenih sastojaka. Ovladavanje tehnikom za lep hleb nije lako, zato nemojte biti razočarani ako ne napravite veliki hleb ili kolače prvi put. Nakon što odlučite da li ćete jesti hleb ili palačinke, vreme je da dodate neke sastojke da biste napravili lep doručak.

Možete dodati mlečne proizvode kao što su mocarela i kiselo mleko. Takođe, ne možete da imate dva mlečna proizvoda u isto vreme. Možete da jedete gore navedene mlečne proizvode do 4 puta nedeljno.

Dodajte jaja (kuvana ili pržena) ali onda ne možete da jedete mlečne proizvode. Mešanje dva proteina zajedno dozvoljeno je samo za doručak. Margarin je ograničen, samo maslac i humus. Možete dodati suvo meso, pršut ili slaninu. Preporučuje se doručak sa salatom.

Ručak

Hrono ručak uključuje meso i salatu. Možete pojesti malo masnog mesa ili ako želite nešto lakše, možete jesti ribu, piletinu ili jaje.

Važno je da ne mešate dva različita tipa proteina, možete da jedete samo jednu vrstu proteina po obroku!

Preporučuje se da meso koje jedete bude sveže, možete jesti svinjetinu, piletinu, ćuretinu, jagnjetinu ili govedinu. Možete jesti sve vrste ribe i morskih plodova. Možete jesti i pečurke.

Takođe, salata je važan deo ručka, pa se pobrinite da jedete dovoljno. Možete jesti sve vrste povrća, samo ih nemojte mešati sa drugim proteinima osim vašeg obroka ili mlečnih proizvoda.

Večera

Večera je obično najteža jer je prate često dosadna jela. Hrono je vrlo ograničen u konzumiranju hrane u večernjim satima. Vaš obrok treba da sadrži lake proteine kao što su piletina, belance od jaja, ćuretina, bela riba ili pečurke. Kao i druga dva obroka, vaša večera treba da sadrži i salatu. Preporučuje se da se jede zeleno povrće ali nije neophodno strogo se pridržavati ovog pravila.


 

PREPORUČUJEMO: Tuna dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI