Hrana za zdravu kožu

Hrana za zdravu kožu

Ako jedete ispravno, vaša koža će vam se zahvaliti. Da, hrana za zdravu kožu zaista postoji, a mi ćemo vam predstaviti neke od namirnica koje bi ste trebali da uvrstite u svoj jelovnik.

Znate da previše alkohola i pušenja mogu dehidrirati i oduzeti kiseonik iz vaše kože, rizikujući njeno zdravlje. Predugo sedenje na suncu može oštetiti vašu kožu. Ako nemate dovoljno odmora, opuštanja i vežbanja koža takođe može da pati. Da li ste takođe znali da ako ne jedete odgovarajuću hranu, možete oštetiti i svoju kožu?

Evo nekih namirnica koje vam mogu pomoći u održavanju zdrave kože i nahraniti oštećenu kožu.

Riba i ulja

Vitalna je uloga esencijalnih masnih kiselina i usko povezana sa starenjem kože, jer su EFA potrebne za održavanje elastičnosti kože. Nedostatak u organizmu “dobrih” masti, poput omega-3 masnih kiselina, može uzrokovati da se vaša koža prerano nabora. Dobri izvori EFA u vašoj ishrani su riba, naročito losos, i orašasti plodovi poput badema i suncokretovih semenki. Najbolji izvori EFA takođe su ulje semenki lana i kokosovo ulje.

Losos

Losos je pun omega-3 masnih kiselina, kao i A i C vitamina.Omega 3 kiseline su važne i u očuvanju kože, koje pomažu u borbi protiv starenja kože.

Badem

Bademi su puni vitamina E, koji je prirodni zaštitnik od sunca.Istovremeno hidrira kožu, neguje je i čini je zdravom. Ne treba zaboraviti bademe u ishrani, jer su oni odličan pokretač u stvaranju zdrave kože.

Suncokretove semenke

Semenke suncokreta sadrže vitamin E, proteine kao i prirodne minerale. Sve ovo čini odličan spoj protiv starenja kože ii vrlo dobro sredstvo za obnovu kože.

Laneno ulje

Laneno ulje ublažava simptome osetljivosti kože, jer je ono jedan od najvećih izvora omega -3 masnih kiselina. Čini kožu glatkom i pomaže hidraciji kože.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bogato antioksidansima, koja sadrže vitamine A, E i C koji pomažu u održavanju kože mladom. Isto tako kokosovo ulje pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija.

Povrće

Spanać  i drugo tamno zeleno povrće antioksidanti su koji mogu da smanje upale bubuljica, a narandžasto povrće kao što je šargarepa i paprika, sadrži  beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A u vašem telu kako bi zacelio oštećenu kožu.

Spanać

Spanać neguje vašu kožu spolja i iznutra. Veoma je zdrav, jer sadrži vitamine, vlakna, magnezijum, biljna vlakna kao i proteine.

Paprika

Paprika sadrži karoten koji sprečava pojavu bora. Karoten omogućuje bolji protok krvi u koži, što je čini mlađom i blistavijom.

hrana za zdravu kožu

Šargarepa

Šargarepa ima visok procenat vitamina A, koje štiti kožu od štetnog dejsta sunčenih zraka i obnavlja oštećeno tkivo.

Voće

Kupine, šljive, jagode, borovnice i suve šljive uključuju se u skupinu voća koja može pomoći koži da izgleda blistavo i zdravo.

Šljive

Šljive su pune luteina i zeaksantina koji štite kožu od UV zračenja.

Borovnica

Da bi koža izgledala zdravije i mlađe preporučuje se jedna šaka dnevno borovnica. Antioksidansi koji se nalaze u ovom voću pomažu da se smanji crvenilo kože i doprinose otklanjanju akni.

Kupina

Kupine su bogate vitaminima mineralima i vlaknima. Odličan su izbor elaginske kiseline, koja ima veliku ulogu u zaštiti kože od oštećenja od UV zraka. Velika količina vitamina C smanjuje pojavu bora.

Ćuretina i piletina

Ćuretina i piletina, ali samo belo meso,su odličan izbor proteina. Ćelije vaše kože ne mogu se popraviti bez proteina. Ukoliko ne jedete meso, odlična zamena za proteine mogu biti belanca ili neki od sojinih proizvoda.

Voda

Ako na svetu postoji supstanca koju vaše telo ne može dobiti dovoljno, to je voda. Sa obzirom da se telo sastoji od oko 80% vode, ima smisla da konzumirate dosta vode, posebno ako vežbate mnogo ili živite u suvoj klimi. Gazirana i kofeinska pića dehidriraju vašu kožu. Ako je pitka voda izazov, kriške krastavca ili pomorandže sa grančicama mente stvaraju osvežavajući spa napitak koji možete držati u frižideru ili napuniti svoju sportsku bocu kada ste u pokretu.

Treba da jedete dobro i kvalitetno, da bi živeli dobro i izgledali još bolje. Obavezno posetite lokalne pijace, gde mozete nabaviti organske proizvode, bez hormona i pesticida.


 

PREPORUČUJEMO: Akne na leđima

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI