Dobri izvori cinka u hrani

Dobri izvori cinka u hrani

Cink je neophodan za pravilan rad i funkcionisanje našeg organizma. On podstiče rast i razvoj i smatra se snažnim antioksidantom. Kao takav, on podiže imuni sistem i dobar je za prevenciju prehlade, gripa i hroničnih infekcija.

Koliko je važan za decu, isto tako važi i za odrasle, a neophodan dnevni unos cinka krece se od 2 do 12 miligrama u zavisnosti od starosnog doba, pola osobe i životnih okolnosti (trudnoća, dojenje).

Ostrige

Veličina porcije 50 grama.

Cink 8,3 miligrama.

DV% 55

Osim cinka, ostrige su bogate i proteinima, a najbolji deo je što povećavaju unos proteina bez povećanja potrošnje masti. Takođe su bogati vitaminom C jer jedna porcija pokriva oko 15 procenata vaše dnevne potrebe za ovim vitaminom. Vitamin C je odličan za imunitet dok proteini jačaju zdravlje mišića i ćelija.

Seme susama

Veličina porcije 100 grama.

Cink 7,8 miligrama.

DV% 52

Semenke susama su takođe sjajan izvor fitosterola, jedinjenja koja pomažu u snižavanju holesterola. Još jedno jedinjenje u semenkama, naziva sesamin, pomaže u balansiranju hormona i pojačava celokupno zdravlje. Seme je takođe bogato i proteinima.

Možete koristiti maslac od susama, umesto maslaca od kikirikija na tostu.

Semenke lana

Veličina porcije 168 grama.

Cink 7,3 miligrama.

DV% 49

Lanene semenke su takođe izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama i hranljivim materijama koje jačaju zdravlje srca i mozga pored toga što nude brojne druge dobrobiti. Seme takođe pomaže u lečenju artritisa i upalne bolesti creva.

Mlevene lanene semenke možete dodati u smutije za doručak ili salate. Takođe možete posipati semenke preko kuvanog povrća.

izvor cinka u hrani

Semenke bundeve

Veličina porcije 64 grama.

Cink 6,6 miligrama.

DV% 44

Semenke bundeve takođe su bogate fitoestrogenima koji poboljšavaju nivo holesterola kod žena u postmenopauzi. Seme je takođe bogato antioksidansima, koji jačaju vaš imuni sistem.

Ovas

Veličina porcije 156 grama.

Cink 6,2 miligrama.

DV% 41

Ovsene pahuljice su jedan od najpopularnijih izbora za doručak. Najvažnija komponenta ovsa je beta-glukan, moćno rastvorljivo vlakno. Ovo vlakno reguliše nivo holesterola i pojačava rast dobrih bakterija u crevima.

Kakao prah

Veličina porcije 86 grama.

Cink 5,9 miligrama.

DV% 39

Cink u kakau jača imunitet i s obzirom da je to nešto što svi volimo dobijanje adekvatnih količina cinka ne bi trebalo da predstavlja problem. Kakao prah je takođe bogat flavonoidima koji jačaju imunitet.

Dodajte kakao prah kafi ili čaju. Takođe možete koristiti nezaslađeni kakao prah u proteinskim kašama i toplim žitaricama.

Žumance

Veličina porcije 243 grama.

Cink 5,6 miligrama.

DV% 37

Žumance je takođe puno i drugih hranljivih sastojaka. Sadrži vitamine A, D, E i K. Žumance je bogato omega-3 masnim kiselinama. I što je još važnije, žumance sadrži antioksidante lutein i zeaksantin – jedinjenja koja jačaju zdravlje vida.

Cink ima vitalnu ulogu u odgovoru imunog sistema, zaceljivanju rana, sintezi proteina i DNK i mnogim drugim telesnim funkcijama.

Ljudsko telo ne skladišti cink, pa čovek mora da dobije dovoljno od svoje dnevne ishrane. Po potrebi mogu se uzimati i suplementi ali ako redovno unosite ove namirnice nećete nikada imati manjak ovog važnog minerala.


 

PREPORUČUJEMO: Zlatna pravila zdrave ishrane

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI