Dijeta sa kokicama – kao ultimativna dijeta

Dijeta sa kokicama – kao ultimativna dijeta

Da li su kokice nova “ultimativna dijetna hrana”?

Pa, pre svega moramo priznati da je gojaznost epidemija u 21. veku, a dijete su preuzele dimenzije nacionalne opsesije. Google pretraga reči “dijeta” daje 595 miliona mogućih rezultata. Svakog dana (verovatno nekoliko puta dnevno) objavljuje se nova knjiga o ishrani dok mnoge dijete dolaze i odlaze sa godišnjim dobima. Šta bi onda osoba trebala učiniti? Kupovina puno kokica i traganje od jedne do druge hir dijete, očigledno nije odgovor.

Kokice bi uskoro mogle postati nova dijetalna ishrana ali stara pravila i dalje važe. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, ishrana bogata kukuruzom dovela je do epidemije pelagre u Sjedinjenim Državama. Znaci i simptomi uključuju dermatitis, dijareju, demenciju i smrt.

To nije izazvano samo jedenjem kukuruza, već odsustva niacina u ishrani koji se desio kada su ljudi jeli kukuruz (koji je bio jeftin i visok u kalorijskoj vrednosti) i malo čega drugog. Niacin (nikotinska kiselina) je vitamin B koji vaše telo koristi za pretvaranje ugljenih hidrata u energiju. Rezultat je bilo više od 100000 slučajeva pelagre i hiljada smrtnih slučajeva.

Pitanje je dakle, šta možemo da jedemo da bi održali dobro zdravlje i izbegli prekomernu ishranu i gojaznost. Odgovor zdravog razuma je uravnotežena ishrana. Odgovarajuća kombinacija proteina, ugljenih hidrata, masti, šećera, vitamina i drugih hranljivih materija u ishrani sastavljenoj od voća, povrća i kompletnih proteinskih izvora (meso, jaja, sir, riba, pasulj) je neophodna za održavanje dobrog zdravlja.

kokice dijeta

Postavlja se pitanje kako dobiti neophodne hranjive sastojke, a da ipak kontrolišemo telesnu težinu?

Da biste izgubili na težini, morate redovno konzumirati manje kalorija. Da biste održali svoju težinu, ne morate više jesti. Proteini, ugljeni hidrati i šećeri sadrže 4 kalorije po gramu (kal/gm), masti sadrže 9 (cal/gm) i alkohol 7 (cal/gm). Vežbanje može pomoći (hodanje/trčanje sagoreva oko 90 kalorija na milju).

Dijeta sa kokicama preporučuje da tokom dana smanjite unos kalorija na oko 1500, što je vrlo restriktivno, tako što ćete jesti povrće, bezmasne proteine i voće, a jedan glavni obrok ćete zameniti kokicama.

Naučite da jedete ispravno svaki dan. Nemojte podleći svemu što se plasira kao revolucionarno i brzo rešenje. Nemojte misliti da možete da izgubite težinu preko noći, a zatim da prekinete “dijetu”. Vaša ishrana je ono što jedete svaki dan, iz dana u dan, za ceo život. Jedite i vežbajte umereno. Ovaj savet nije popularan ili lak. To je jednostavno istina.


 

PREPORUČUJEMO: Danska dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI