Dijeta sa bananama – odakle nam dolazi i šta sve podrazumeva

Dijeta sa bananama – odakle nam dolazi i šta sve podrazumeva

Spremite se za banane! Naravno, to nije sve što ćete jesti na ovom planu ishrane.

Banana doručak poznat je i kao Asa-Banana dijeta, dolazi nam od bračnog para iz Japana,  Sumiko Vatanabe je stručnjak za farmaceutsku i preventivnu medicinu, a njen suprug Hamachi, studirao je tradicionalnu kinesku medicinu i bio je savetnik u Japan Bodi Akademiji.

Banana dijeta vas podstiče da jedete voće, postanete svesni nivoa gladi i sitosti. Možete jesti hranu do 8 sati uveče. Ne postoje druga stroga pravila ili brojanje kalorija. Za ručak i večeru ćete jesti ono što uvek i jedete ali biće poželjno da prestanete kada osetite da ste siti oko 80%. Desert nakon večere se ne preporučuje.

Plan takođe preporučuje da idete u krevet do ponoći i naglašava važnost dobrog noćnog sna, kao i vođenje dnevnika o ishrani.

Možete izgubiti težinu samo zato što jedete manje kalorija. Osim svedočenja onih koji su pokušali ovakav plan ishrane, nema dokaza da ova dijeta funkcioniše.

Šta možete da jedete a šta treba da izbegavate

Postoje različite verzije dijete ali manje-više sve su slične.

Za doručak ćete jesti banane i piti vodu sobne temperature. Banane moraju biti sirove, nikada kuvane ili zamrznute. Za doručak možete pojesti koliko god želite banana.

Jedete normalno za ručak i večeru. Dijeta kaže da možete jesti šta god želite ali preporučuje japansku hranu, posebno kuvani pirinač za ručak.

Svakog dana u popodnevnim satima dozvoljena je jedna užina što je ujedno i jedino vreme kada su slatkiši dozvoljeni (oko 15h).

Dijeta takođe preporučuje izbegavanje mlečnih proizvoda i sladoleda kad god je to moguće.

Plan je dovoljno fleksibilan za vegetarijance i ljude koji imaju bilo kakva ograničenja u ishrani.

dijeta sa bananama

Šta biste još trebali da znate?

Nema ništa magično u tome da ne jedete hranu posle osam sati. Ali ako sada jedete kasno, ovo ograničenje će verovatno smanjiti kalorije koje unosite svaki dan. Ako prestanete da jedete kada ste 80% siti, to će takođe pomoći.

Nekoliko drugih dijetnih programa se fokusira na spavanje jer brojne studije pokazuju da ljudi koji spavaju 7 do 8 sati noću imaju manju telesnu težinu. Kada ste umorni veća je verovatnoća da ćete se prejedati i jesti nezdravu hranu, zato je okrepljujuć odmor jako bitan.

Ako niste spremni za velike promene, ova dijeta bi trebala da vam bude privlačna jer je to više postepeni prelaz na zdraviju ishranu i gubitak težine.

Banana dijeta može da bude dobar uvod ka zdravijoj ishrani i gubitku težine. Čak i mali gubitak težine za nekoga može biti podsticaj da usvoji zdravije životne navike, koje će rezultirati ne samo vitkijom figurom već i zdravijim životom.


 

PREPORUČUJEMO: Volumetriks dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI