Da li su ovsene kaše dobre za dijabetičare?

Da li su ovsene kaše dobre za dijabetičare?

Osobe sa dijabetesom imaju poteškoće sa proizvodnjom i upotrebom insulina i zato treba da poze kada je u pitanju unos ugljenih hidrata putem ishrane. Ovsena kaša od celog zrna može biti koristan dodatak ishrani nekoga sa dijabetesom.

Ovsena kaša ima nizak glikemijski indeks (GI), rastvorljiva vlakna i korisna jedinjenja koja mogu pomoći ljudima da kontrolišu markere dijabetesa. Postoji veliki broj načina da se u ishranu doda ovas.

Glikemijski indeks (GI) je način procene kojom brzinom neka hrana podiže glukozu u krvi. Što je broj veći, hrana brže povećava glukozu u krvi.

Hrana sa nižim GI indeksom idealna je za očuvanje stabilnog šećera u krvi. Ove namirnice obično neće povisiti glukozu u krvi toliko brzo ili jednako brzo kao hrana visokog GI (prerađene, rafinisane žitarice).

Ovsena hrana ima niski GI, sa rezultatom ispod 55. Za poređenje, ostale žitarice poput ekspandiranog pirinča ili kukuruznih pahuljica, imaju GI iznad 70.

Vlakna igraju važnu ulogu u varenju, posebno kod osoba sa dijabetesom. Prehrambena vlakna mogu pomoći usporavanju razgradnje šećera u telu. Ovo može pomoći u sprečavanju skokova nivoa glukoze u krvi i insulina. Zato jedenje hrane bogate vlaknima poput ovsene kaše tokom dana, može pomoći osobama obolelim od dijabetesa da očuvaju stabilnost šećera u krvi.

Američka fondacija za dijabetes napominje, da bi odrasli ljudi trebali da jedu najmanje 25 do 30 grama vlakana svaki dan ali većina odraslih uopšte ne dolazi ni blizu ovog broja.

Porcija ovsene kaše daje 8 grama vlakana u ishranu, što olakšava postizanje preporuka.

Ovas je poseban po tome što sadrži posebne vrste vlakana koja se nazivaju beta glukani.

Sistematski pregled objavljen u časopisu Nutricion Hospitalaria ustanovio je da je jedenje beta glukana dovoljno da se smanji nivo glukoze u krvi kod osoba sa dijabetesom.

U pregledu je uočeno da to da ovas neće pomoći da nivo glukoze sam po sebi dostigne normalan nivo, ali može biti koristan dodatak ishrani.

ovsena kaša za dijabetičare

Napomena

Ovas može biti koristan redovan dodatak ishrani osobama sa dijabetesom. Naravno, kad god planirate promenu načina ishrane, obavezno se prvo konsultujte sa svojim izabranim lekarom!

Osobe sa dijabetesom moraju da kontrolišu i visok holesterol u krvi koji predstavlja veliki faktor rizika za razvoj srčanih bolesti koje su u dijabetesu mnogo češće.

Ovas je ovde posebno koristan zahvaljujući zdravim beta glukanima.

Prema istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, dodavanje tri ili više grama beta glukana iz ovsa u ishranu, pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola, a istovremeno zadržava dobri holesterol na zdravim granicama.

Hrana bogata vlaknima poput ovsene kaše, takođe može pomoći da se telo duže oseća sito, što može olakšati izbegavanje grickanja tokom dana i pomoći u ukupnoj ravnoteži šećera u krvi.

Osećaj sitosti takođe može pomoći nekim ljudima da smanje svoje ukupne dnevne kalorije i održe idealnu težinu ili izgube višak kilograma.

Konzumiranje ovsa takođe može pomoći poboljšanju osetljivosti na insulin.

U sistematskom pregledu objavljenom u časopisu Nutrients uočeno je da je osoba obolela od dijabetesa tipa 2 koja je jela obrok od ovsene kaše, imala bolji nivo glukoze i insulina od osobe koja je jela sličan kontrolni obrok (ali bez ovsa).

Prema Nacionalnoj bazi podataka hranljivih sastojaka Ministarstva za poljoprivredu (USDA), tipična količina porcije od 1/2 šolje ovsa, sadrži sledeći profil hranljivih sastojaka:

Kalorija: 304

Protein: 13 grama.

Masti: 5 grama.

Ugljeni hidrati: 52 grama.

Ukupno vlakana: 8 grama.

Ovas takođe sadrži korisne minerale, kao što su:

Kalcijum: 42 miligrama (mg).

Gvožđe: 4 miligrama.

Magnezijum: 138 miligrama.

Fosfor: 408 miligrama.

Kalijum: 335 miligrama.

Cink: 3 miligrama.


 

PREPORUČUJEMO: Hrana koja snižava holesterol

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI