Da li su acai bobice korisne za zdravlje?

Da li su acai bobice korisne za zdravlje?

Acai (ah-sigh-ee) bobice postoje već hiljadama godina i tek su 1990-ih uvedene i u zapadni svet. Otkriveno je da acai bobica poseduje ogromna zdravstvena svojstva. Acai bobicu su prva plemena amazonske džungle koristila kao lek protiv raznih bolesti. Procenjuje se, da su domorodačka plemena rutinski koristila do 2000 od 3000 poznatih plodova prašume u lekovite svrhe.

Amazon je najveća prašuma na svetu u kojoj živi trećina svih životinjskih i biljnih vrsta. Acai bobica je samo jedna od plodova koja je otkrivena u ovoj ogromnoj regiji. Plemena Shuar su jedna od amazonskih plemena koja su vekovima, kroz tradiciju, koristila acai bobice u lekovite svrhe.

Acai bobica obiluje antioksidansima, koji mogu biti veoma korisni u svakodnevnoj ishrani.

Kliničari često govore ljudima koji se brinu za zarastanje rana, o važnosti dobre ishrane za brzi oporavak. Dobijanje dovoljno proteina, vitamina i minerala od suštinskog je značaja za razvoj novog tkiva. Antioksidansi naročito mogu pomoći u zatvaranju rana i jačanju imunološkog sistema, kako bi se odbacili štetni napadači. Jedno istraživanje otkrilo je da za organizam velike koristi imaju upravo acai bobice.

Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, bobica acai obiluje antioksidansima, hemikalijama koje pomažu da čuvaju organizam od oštećenja izazvanih oksidacijom. Neki istraživači veruju da je acai veći izvor antioksidanata od druge popularne hrane, uključujući brusnice, borovnice, kupine i jagode.

Antioksidanti su važni za oporavak rana jer podržavaju jaku imunološku funkciju, što je od suštinskog značaja za odbranu od infekcije rane.

Acai bobica je takođe bogata vlaknima, što je posebno korisno osobama obolelim od dijabetesa jer dijetalna vlakna pomažu u ravnoteži nivoa glukoze u krvi. Zbog toga ove bobice ima potencijal da obezbede bolji protok krvi do ekstremiteta i na taj način smanjuju rizik od ulkus crurusa.

Ova bobica, koja podseća na grožđe, potiče od stabla palme acai, poreklom iz Južne Amerike i obično se ne nalazi u supermarketima. Umesto toga, ova superhrana je uglavnom dostupna u obliku soka. Sirovu acai bobicu možete kupiti u prodavnici zdrave ili gurmanske hrane, a obično se meša u smutije, žele i druge tečne oblike. Takođe se može uzeti kao tableta.

Acai bobice i srodni proizvodi, uključujući i dodatke ishrani koji se mogu kupiti na internetu, slabo su regulisani po pitanju jačinu koncentracije aktivnog sastojka. Zato je najbolje jesti celu hranu, a ne proizvode za koje niste sigurni koliko bobica zaista i sadrže.

Ljudi koriste acai za osteoartritis, visok holesterol, erektilnu disfunkciju, gubitak težine i gojaznost, “detoksikaciju”, i za poboljšanje opšteg zdravlja.

Acai bobice su stekle popularnost u Severnoj Americi nakon što je dr Nicholas Perricone promovisao u kategoriji ”Superhrana za lepotu koja usporava starenje” u emisiji Opre Vinfri.

akai bobice

Kako radi acai bobica?

Acai sadrži hemikalije koje su antioksidanti. Smatra se da antioksidanti štite ćelije tela od štetnih efekata hemijskih reakcija sa kiseonikom (oksidacija). Otuda i najveći izvor korisnih svojstava ovih bobica – to je jak antioksidativni efekat.

Doziranje

Odgovarajuća doza acai bobica zavisi od nekoliko faktora kao što je starosno doba i zdravstveno stanje. U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se tačno odredio odgovarajući raspon doza za acai. Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvek bezbedni i doziranje može biti važno. Obavezno sledite odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultujte svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika.

Napomena

Velike doze acai bobica mogu uticati na rezultate MRI skeniranja. Ako ćete imati MRI test, važno je obavestiti lekara da li jedete acai bobice.

Takođe je važno naglasiti i da nije dokazana korist ovih bobica kada je u pitanju gubitak kilograma.

Nijedna nezavisna studija nije objavljena u časopisima sa recenzijom, koji potvrđuju tvrdnju da dodaci acai promovišu brzi gubitak kilograma. Istraživači koji su istraživali bezbednosni profil soka obogaćenog acai-om kod životinja, primetili su da nije došlo do promene telesne težine u poređenju sa kontrolnim grupama.

Nema dovoljno informacija da se zna da li je acai bezbedan. Ako ste trudni ili dojite, najbolje je da ostanete na sigurnoj strani i da izbegavate njihovu upotrebu.


 

PREPORUČUJEMO: Kefir dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI