Da li post utiče na vaš imuni sistem?

Da li post utiče na vaš imuni sistem?

Post je star koliko i ljudski rod. Post su praktikovali paganske religije, judaizam i hrišćanstvo.  Jasno je da se post smatrao važnim elementom verskog života, iako s drugačijom praksom i razumevanjem.

I danas, post postaje sve popularniji ne samo među vernicima. Možete čuti da neko upražnjava sa vremena na vreme “intermittent fasting” što nije ništa drugo već post, tačnije dobrovoljno suzdržavanje od hrane.

Prema studiji koju su uradili naučnici, post od tri dana može značajno poboljšati zdravlje vašeg tela. Šestomesečna studija obavljena je i na miševima i na ljudima, koji trenutno prolaze hemoterapiju i primetili su značajno poboljšanje njihovog zdravlja jer su bela krvna zrnca i drugi toksini u telu značajno sniženi u toku vremena posta.

“Kada gladujete, sistem pokušava da uštedi energiju, a jedna od stvari koja može da uštedi energiju je da reciklira mnogo imunih ćelija koje nisu potrebne, posebno one koje mogu biti oštećene”, rekao je visoko cenjeni Dr Longo sa Univerziteta u Kaliforniji. Takođe dodaje, “Ono što smo počeli da primećujemo i u našem ljudskom i u životinjskom modelu jeste da se broj belih krvnih zrnaca smanjuje sa dugotrajnim postom. Onda kada se ponovo počnete da jedete, krvne ćelije se vrate na normalan nivo ali ovog puta su podmlađene i bolje rade svoj posao.”.

U osnovi, kada postite tokom dužeg vremena, vaše telo koristi uskladištenu glukozu, masti i stvara ketonska tela koja su posebno dobra za vaš mozak, kako biste išli dalje i isprali sve što u vašem telu treba da se ispravi.

ishrana za vreme posta

Kada redovno jedete hranu bogatu toksinima u organizmu se takve materije deponuju u salo. Kada postite sve se to izbacuje napolje jer koristite masti kao izvor energije. To je poput preživljavanja najboljih, samo jakih preživljavaju. “I dobra vest je da se telo tokom posta oslobodi starih, nepotrebnih ćelija koje mogu biti samo opterćenje za organizam”, kaže Dr Longo. Kada pogledate telo koje je teško oštećeno hemoterapijom ili starenjem, ciklusi posta mogu, bukvalno, stvoriti novi imuni sistem.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo kako na regeneraciju matičnih ćelija utiče period posta.

Naravno, svako ko želi da počne sa postom koji je duži od 24 sata, mora biti pod nadzorom lekara, koji znaju da isprate ovo stanje i po potrebi intervenišu, određenom potpornom terapijom.


 

PREPORUČUJEMO: Makrobiotička ishrana

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI