Citrus dijeta – detoksikujte organizam od nakupljenih toksina dok mršavite!

Citrus dijeta – detoksikujte organizam od nakupljenih toksina dok mršavite!

Citrus dijeta ima za cilj da pomogne telu da se detoksikuje od nakupljenih toksina. Istovremeno, agrumi neguju vaše telo vitaminima i mineralima koje treba da unosite svaki dan. Citrusno voće koje se uključuje u vašu detoks ishranu uključuje: limune, limete, pomoranže, grejpfrut, mandarine i klementine.

Pre nego što počnete sa ishranom, konsultujte se sa svojim lekarom o mogućim nutritivnim nedostacima koji se mogu pojaviti na ovoj dijeti.

Kako citrus dijeta čisti telo

U Master Cleanser, Stanlei Burroughs kaže da su većina bolesti koje utiču na vaše telo uzrokovane unutrašnjim nakupljanjem otpada, toksina i otrova. Prerađena hrana nema kvalitetnih i korisnih sastojaka, kao što su: minerali, vitamini i vlakna.

Umesto toga, prehrambeni proizvodi su pojačani štetnim jedinjenjima kao što su hemijski konzervansi, aditivi, veštačke arome i boje. U “Sirovoj Detoks Dijeti”, Natalie Rose izjavljuje da ishrana bogata prerađenom hranom nema hranljivih sastojaka i uzrokuje toksične nakupine koje oštećuju unutrašnjost tela. Konzumiranje samo sveže, neprerađene hrane, kao što su citrusi, vaše telo se hrani vitaminom C, B vitaminima, beta-karotenom i vlaknima.

Prednosti vlakana

Vlakna su esencijalni hranljivi sastojci koji se dobijaju u citrusnoj dijeti. Svi agrumi sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. U knjizi “The Complete Master Cleanse”, autor Tom Voloshin definiše vlakna kao neprobavljive ugljene hidrate koji deluju tako što omogućavaju pravilnu peristaltiku creva.

Peristaltika je kontrakcija mišića crevnog zida koja se dešava tokom varenja hrane. Ona mora pravilno funkcionisati da bi ste iskusili redovnu eliminaciju otpada i toksina iz debelog creva. Vlakna pomažu u sprečavanju: opstipacije, divertikulitisa, raka debelog creva i drugih probavnih problema.

citrus dijeta

Napomena

I citrus dijeta spada u red brzih dijeta koje su osmišljenje da za kratko vreme smanje telesnu težinu. U pitanju je najčešće gubitak zadržane vode ali ne i sala. Prelaskom na uobičajeni režim ishrane kilogrami se brzo vraćaju.

Funkcija enzima

U “Dijeti sa sirovom hranom”, Natalie Rose tvrdi da se živi enzimi nalaze u citrusima. Živi enzimi su proteini koji regulišu i pomažu u hemijskim reakcijama u vašem telu. Oni funkcionišu tako što stvaraju proteine iz amino kiselina. Enzimi takođe pomažu u razgradnji masti i toksina u celom telu. Da biste osigurali da dobijete najviše živih enzima, jedite ili pijte citrusno voće sveže i sirovo. Prema Natalie Rose, živi enzimi su veoma osetljivi i mogu biti uništeni toplotom, svetlošću i kiseonikom.

Funkcija vode

Smatra se da su agrumi hrana sa visokim sadržajem vode jer sadrže do 95% vode. Voda je potrebna za mnoge metaboličke funkcije, uključujući apsorpciju nutrijenata u vašem telu. Pravilna hidratacija je potrebna tokom čišćenja da bi se razgradio i uklonio otpad i toksini iz vašeg tela. Dehidracija usled nedovoljnog unosa vode može izazvati stres za vaše bubrege, izazvati glavobolje i podići krvni pritisak. Preporučuje se da se tokom dijete konzumira ekvivalent od 6 do 12 čaša vode (filtrirane vode ili iz izvora hrane kao što su citrusi).

Prednosti vitamina C

Čišćenje citrus dijetom pruža značajnu količinu vitamina C. Individualni zahtevi za vitaminom C mogu varirati u odnosu na težinu, količinu aktivnosti, brzinu metabolizma i starost. Prema “Nutricionističkom almanahu”, vašem telu je potrebno više vitamina C tokom perioda stresa kao što su anksioznost, infekcija, povrede, operacije, opekotine i umor.

Vitamin C se bori protiv infekcija tako što proizvodi bela krvna zrnca i podiže nivo interferona. Interferon je jedinjenje koje ima antikancerogena i antivirusna svojstva. Vitamin C takođe suzbija i bolesti srca, snižava nivo holesterola, deluje kao antioksidant i smanjuje krvni pritisak.

U cirtusnoj dijeti se prepročuje da jedete što više citrusa tokom celog dana, za sva tri obroka i užine. Pored citrusa možete jesti malu količinu proteina iz mesa (oko 100 g po obroku) sa povrćem. Nema peciva, slatkiša, brze hrane, grickalica, skorbnog povrća i svega onoga što nas čini gojaznim.


 

PREPORUČUJEMO: DASH dijeta

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI