Biljna mleka u ishrani i recepti

Biljna mleka u ishrani i recepti

Biljna mleka su izuzetno zdrava, a mi ćemo vam predstaviti sve blagodeti biljnog mleka i neodoljive recepte od kokosa, badema, kinoe, pirinča, indijskog oraha, soje i lešnika.

Na samom početku, treba napomenuti da su biljna mleka prvo postala neizostavna u ishrani dece i odraslih sa alergijom ili intolerancijom na laktozu ili druge komponente životinjskog, najčešće kravljeg mleka. Potom postaju važan deo ishrane vegana i vegetarijanaca, a u skorije vreme i sve šire populacije pobornika zdrave ishrane željnih novih ukusa.

Jedan od argumenata koji se često spominje kao glavni razlog za izbor biljnih mleka je što ona ne sadrže antiotike, pesticide, hormone koji se na žalost često mogu detektovati u kravljem mleku.

Ipak treba odmah reći da i biljna mleka mogu da imaju veštačke sastojke koji im poboljšavaju gustinu, ukus, produžavaju rok trajanja. Zato se ili oslonite na proverene proizvođače koji imaju sertifikate o kvalitetu svog proizvoda, ili se odlučite da biljna mleka pripremate sami, što je svakako i najekonomičnija varijanta.

Biljna mleka imaju još jednu važnu karakteristiku zašto postaju sve popularnija. Mnoga biljna mleka imaju znatno nižu kalorijsku vrednost u odnosu na kravlje mleko. Zato je vrlo jednostavan način da smanjite dnevni kalorijski unos da zamenite mleko u vašoj kafi sa manje kaloričnom opcijom. Na ovo bi posebno trebali da obrate pažnju svi oni koju uzimaju u razmatranje dijetu sa mlekom, takozvanu mlečnu dijetu.

Isto tako pravilna ishrana preporučuje konzumiranje jezgrastog voća 3x nedeljno. Šaka jezgrastog voća može značajno da doda kalorije i oteža gubitak kilograma. Ipak ako umesto jezgrastog voća odaberete mleko koje je dobijeno od jezgrastog voća, obezbedićete izvore mnogih važnih nutrijenata bez dodatnih kalorija.

Jedno od biljnih mleka koje je naročito postalo popularno sa konceptom keto ishrane je kokosovo mleko. Ovaj koncept tvrdi da možete većinu kalorija da unesete kroz masnoće a da i dalje gubite kilograme. Kokosovo mleko se koristi kao osnova za pripremanje keto deserata.

Biljna mleka se međusobno veoma razlikuju, imaju drugačiji sastav, drugačiju strukturu i drugačiju energetsku i nutritivnu vrednost.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je hranjiva namirnica niske kalorijske vrednosti.

Kao i većini biljnih mleka, bademovom mleku se dodaju pojedini vitamini i minerali kao što su kalcijum, vitamin B2, vitamin E i vitamin D, jer se na taj način dobija namirnica kompletnijeg nutritivnog profila.

Bademovo mleko se može kupiti već pripremljeno, ali su dostupni i recepti zahvaljujući kojima ga možete i sami pripremiti.

Ovo biljno mleko ima nekoliko sjajnih karakteristika zbog čega ga vole nutricionisti ali i pobornici zdrave ishrane. Mleko ima malu kalorijsku vrednost, nizak sadržaj ugljenih hidrata, nizak sadržaj fosfora, umeren sadržaj kalijuma. Sa druge strane bogato je vitaminom E, a vrlo često kupovno bademovo mleko predstavlja dobar izvor vitamina D i kalcijuma. Naravno bademovo mleko ne sadrži laktozu, kao jedan od glavnih alergena prisutnih u kravljem mleku.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko treba razlikovati od kokosove vode. Kokosova voda se prirodno nalazi u nezrelim zelenim kokosima i sadržaj vode je čak 94%.

Za razliku od kokosove vode, kokosovo mleko ne postoji u plodu. Kokosovo mleko se dobija kada se kokosovo meso zrelog ploda kokosa pomeša sa vodom, i tada se dobija ovo biljno mleko koje sadrži oko 50% vode. Razlika između kokosovog mleka i vode je u sadržaju masti i hranljivih materija.

Nutritivne karakteristike kokosovog mleka su poznate po tome da ima visoku kalorijsku vrednost, ali i visok sadržaj zasićenih masti. Od vitamina najviše su prisutni vitamin C i folati. Kokosovo mleko je odličan izvor brojnih minerala poput gvožđa, magnezijuma, kalijuma, cinka, mangana i selena.

Kontroverza oko kokosovog mleka je što je prvo postalo izuzetno popularno, a onda odjednom prograšeno nezdravim upravo zbog sadržaja zasićenih masnoća. Studije koje su se bavile uticajem masnoća iz kokosovog mleka na nivoe masnoća u krvi su utvrdile da je reakcija individualna.

Kod gotovo svih ispitanika se povećao nivo dobrog holesterola HDL, dok je nivo lošeg LDL holesterola kod dela ispitanika porastao, a kod dela ispitanika ne. Ipak neki generalni savet je da kokosove masnoće i kokosovo mleko uključite u ishranu zbog brojnih pozitivnih efekata na zdravlje, ali da to ne bude jedini izvor masnoća u vašoj ishrani.

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko se pravi od samlevenog pirinča i vode. Ovo biljno mleko ima najmanju verovatnoću da uzrokuje alergijske reakcije, što ga čini odličnim izborom za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu ili alergiju na mleko, soju ili orašaste plodove.

Pirinčano mleko sadrži najviše ugljenih hidrata među biljnim alternativama za mleko, a sadrži malo masti i proteina. I ovo mleko se može obogatiti kalcijumom, vitaminom A i vitaminom D. Što se tiče ukusa slađe je od ostalih biljnih opcija. Utvrđeno je da pirinač sadrži veći nivo neorganskog arsena, zbog čega se savetuje ograničeno konzumiranje kod beba i male dece.

Sojino mleko

Sojino mleko se pravi od soje i filtrirane vode. Najzastupljeniji makronutrijenti u sojinom mleku su proteini, ugljeni hidrati i masti (uglavnom nezasićene), sa tim što za razliku od proteina ugljeni hidrati i masti su otprike jednako zastupljeni, ali duplo manje u odnosu na saržaj proteina. Sojino mleko (ali i sva mleka ne životinjskog porekla) ne sadrže holesterol.

Takođe, zajedničko za sva biljna mleka je da to da ne sadrže laktozu. Obogaćeno sojino mleko je dobar izvor kalcijuma i kalijuma. Interesantno je da sojino mleko može biti fermentisano i onda je izvor probiotikskih bakterija.

Zbog značajnog sadržaja fito estrogena kod soje, razmatran je njen uticaj na endokrini sistem. Pretpostavlja se da fito estrogeni mogu da imaju kancerogeni potencijal, pogotovu u slučaju tumora dojke koji je često hormonski zavistan.

Soja je takođe uobičajeni alergen, tako da osobe koje imaju utvrđenu alergiju na soju ne bi trebalo da piju sojino mleko.

Kao i druga mleka na biljnoj osnovi, i sojino mleko može da sadrži zgušnjivače i druge dodatke za poboljšanje konzistentnosti i roka trajanja.

biljno mleko recepti

Ovseno mleko

Ovseno mleko se pravi od mešavine ovsa i vode. Ova alternativa životinjskom mleku je prirodno slatkog i blagog ukusa. Ovseno mleko sadrži sličan broj kalorija kao kravlje mleko, ali sadrži duplo veću količinu ugljenih hidrata i otprilike 50% manje proteina i masti.

Najvažnije nutritivne karakteristike ove biljne alternative su visok sadržaj biljnih vlakana i beta-glukana. Beta glukani su vrsta rastvorljivih dijetnih vlakana koja u crevima formiraju gusti gel. Gel upija deo holesterola i šećera iz miksa hrane u crevima i tako smanjuje količine koje se apsorpciju u organizam.

Zahvaljujući upijanju masnoća i šećera, ovseno mleko eliminiše činioce koji imaju veliku ulogu u nastanku najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja (dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti).

Prednost ovsenog mleka je u tome što se jednostavno i veoma ekonomično može napraviti kod kuće. Dok negativna strana kupovine je što industrijski proizvedeno mleko često sadrži veštačke sastojke, poput guma, ulja ili soli, koji se dodaju da bi popravili ukus, konzistenciju i teksturu.

Mleko od indijskog oraha

Mleko od indijskog oraha može da se pravi mešanjem ili mlevenog indijskog oraha ili putera od indijskog oraha sa vodom. Ovo mleko je omiljeno zbog bogatog, kremasto slatkog ukusa.

Nažalost postupak proizvodnje ovog, kao i drugih mleka od orašastih plodova, podrazumeva da se pulpa odvaja ceđenjem, zbog čega se gube dijetna vlakna, deo proteina, vitamina i minerala.

Mleko od indijskog oraha je niske kalorijske vrednosti, a najveći broj kalorija potiče iz masti. Ovo mleko nije dobar izvor proteina. Kod osoba koje ne unose namirnice životinjskog porekla, preporučuje se korišćenje biljnih mleka sa većim sadržajem proteina, kao što su sojino i ovseno mleko.

Zbog niske kalorijske vrednosti ovo mleko je idealna zamena za mleka životinjskog porekla, jer značajno smanjuje kalorijski unos. Osobama sa dijabetesom se ovo mleko preporučuje, može se konzumirati uz ovsene kaše, a glavna prednost je u njegovom niskom sadržaju ugljenih hidrata.

Mleko od lešnika

Još jedna opcija za ljubitelje biljnih mleka je mleko od lešnika. Mleko od lešnika ima veću kalorijsku vrednost od kravljeg mleka, zbog značajno većeg sadržaja masti. Sadržaj masti je čak četiri puta veći u odnosu na sadržaj ugljenih hidrata i proteina.

Najvažniji nutrijenti u lešnikovom mleku su vitamin E, vitamini B grupe (B1, B6, folati), magnezijum, fosfor, kalijum i izvori cinka. Ovo mleko sadrži kombinaciju omega 6 i omega 9 masnih kiselina.

Najznačajniji pozitivni efekti po zdravlje potiču od antioksidanasa kojima je lešnikovo mleko bogato. Kombinacija antioksidanasa sa zdravim masnoćama i ostalim nutrijentima, daje ovom mleku antikancerogeni potencijal, uticaj na smanjenje nivoa holesterola, uticaj na smanjenje zapaljenskih procesa, i uticaj na sniženje nivoa šećera u krvi.

Mleko od kinoe

I ova vrsta mleka se pravi od kombinacije vode i žitarice, tačnije kinoe jestivog semena koje se obično priprema i koristi kao zrno. Kinoa je poslednjih godina postala veoma popularna, pre svega zbog toga što sadrži visokvalitetne proteine a ne sadrži gluten.

Zapravo, mleko kinoe je prilično novo na tržištu. Ovo mleko ima orašast, blago sladak ukus koji se najbolje kombinuje sa žitaricama,a idealno je za pripremu ovsene kaše. Mleko od kinoe je manje kalorično od kravljeg mleka, a većina kalorija potiču iz ugljenih hidrata. Kinoa je jedna od žitarica sa najvećim sadržajem proteina, zašto je veoma zastupljena u ishrani vegetarijanaca i vegana.

biljno mleko bez šećera

Ideje i recepti za pripremu hrane sa biljnim mlekom

Za sve one koji bi voleli da probaju biljna mleka dajemo različite primere recepata. Imajte u vidu da biljna mleka možete menjati, te da nije ne pisano pravilo za navedene recepte da slepo moraju da budu pravljeni od biljnog mleka koje je navedeno. Na vama je da istražujete, kako biste došli do idealnog ukusa koji vam odgovara.

Takođe, imajte u vidu da kokosovo mleko ima znatno veći sadržaj masnoća, tako da njega možete zameniti sa bilo kojim drugim biljnim mlekom uz dodatak od 1 do 2 supene kašike putera od jezgrastog voća (puter od lešnika, badema, kikirikija).

Čia čokoladni puding

Sastojci

 • 1 šolja organskog kokosovog mleka
 • 1 supena kašika kakao praha
 • 1 kafena kašika čia semenki
 • 1 kafena kašika lanenog semena
 • 1 supena kašika kokosov maslaca ili putera od badema, lešnika, kikirikija (po izboru)
 • od 2 do 3 supene kašike bundevinog proteina

Način pripreme

Pomešati sve sastojke i ostaviti u poklopljenoj posudi da odstoje oko 30 min

Puding sa mlekom badema

Sastojci

 • 1/2 zrelog avokada
 • 1/2 šolje mleka od badema
 • od 1 do 2 kašike putera od badema
 • od 2 do 3 supene kašike bundevinog proteina

Način pripreme

Izgnječiti avokado pa pomešati sa ostalim sastojcima

Kaša sa amarantom jabukama i kruškama

Sastojci

 • 1/4 šolje amaranta
 • 1/2 šolje lešnikovog mleka
 • 1 šolja vode
 • 1/4 šolje iseckanih zelenih jabuka
 •  1/4 šolje iseckanih krušaka
 • 1 kašičica cimeta
 • prstohvat muskatnog oraščića

Način pripreme

U šerpu sa vodom i mlekom dodati amarant, ostaviti da proključa, zatim smanjiti temperaturu. Pokriti šerpu i kuvati oko 20 min. Ukoliko vam se učini da je kaša previše gusta može se dodati malo vode ili mleka.

U odvojenu šerpu stavite oljuštene i iseckane jabuke, kruške, med i cimet. Kuvajte dok voće ne omekne (oko 10 minuta). Kada je voće skuvano dodati ga u šerpu sa amarantom, promešati i servirati.

Može se služiti sa orašastim plodovima poput lešnika, oraha, badema.

Supa od tikvica i kurkume

Sastojci (za 2 porcije)

 • 500 gr tikvica
 • 1 čen belog luka
 • 2 šolje supe od povrća (kocka)
 • 1/2 šolje punomasnog kokosovog mleka
 • 1/2 šolje luka
 • 1 kašika ulja
 • 1 kašičica kurkume
 • so, biber, peršun, limunov sok

Način pripreme

Propržiti crni i beli luk, pa dodati kurkumu ili kari. Potom dodati kockice tikvica, propržiti ih pa tek onda dodati supu od povrća. Kuvati sve zajedno oko 20 minuta.

Izblendirati u više tura, pa dodati kokosovo mleko i začine

Smuti od spanaća, kivija i čia semenki

Sastojci

 • 1 šolja biljnog mleka po izboru
 • 1 šolja spanaća
 • 1/4 zamrznutih kockica srednje banane
 • 1/2 kivija
 • 1/4 jabuke
 • sok od pola limuna
 • 1/2 supene kašike chia semenki
 • 1 mera proteinskog praha
 • 2 supene kašike meda

Način pripreme

Sjediniti sve sastojke u blenderu.

Kokos-Kari rižoto

Sastojci

 • 3 šolje iseckanog povrća (brokoli, šargarepa, karfiol)
 • 1/2 šolje punomasnog kokosovog mleka
 • 1 šolja supe od povrća
 • 1/2 šolje slatke paprike babure
 • 1/2 šolje praziluka
 • himalajska so, biber
 • sok od pola limuna (limete)
 • od 1 do 2 čena belog luka
 • 1/2 šolje kelja ili spanaća
 • 1 ipo supena kašika putera
 • 1 ipo kašičica kurkume

Način pripreme

U posudi srednje veličine pomešati supu od povrća, kokosovo mleko, kari, puter, kurkumu, limun, i beli luk. Kuvati sve zajedno oko 5 min. Potom dodati iseckano povrće i kuvati još nekih 10 minuta. Poslužiti preko skuvanog pirinča.


 

PREPORUČUJEMO: Pomoć kod urinarne infekcije

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI