Akne na leđima

Akne na leđima

Akne na leđima dolaze u svim veličinama i oblicima, u rasponu od blagih oblika poput beloglavca do ozbiljnih oblika, uključujući cistične bubuljice.

Akne se mogu sastojati od prištića, pustula i mitisera. Leđne akne mogu se naći na bilo kom delu tela i ne moraju biti na leđima osobe. Mogu biti vrlo ozbiljne sa velikim lezijama i bolnim cistama. Leđne akne pogađaju ljude u dobi od deset do četrdeset godina ili starije. Razumevanje uzroka akni u leđima i dostupne opcije lečenja, veoma su važni za lečenje i sprečavanje stanja. Da bi izbegli ova stanja na leđima, moramo da se držimo nekih osnovnih pravila, koji će nam pomoći da izbegnemo ove situacije.

Održavanje higijene

Redovno tuširanje spraće nastale mrtve ćelije kože, koje mogu da izazovu upalne procese na leđima.Kombinacija mrtvih ćelija, znojenje i prljavština su idealan spoj za pojavu akni. Posebno se podrazumeva da posle treninga svoje telo izložite jednim dobrim tuširanju. Ne upotrebljavati agresivne proizvode. Menjanje posteljine na svakih pet do sedam dana bi bilo idealno, jer se telo tokom spavanja znoji, a taj znoj dopire u našu posteljinu. Tim putem razvijaju se mikroorganizmi koji vrlo lako dospevaju na kožu leđa.

Nezdrava hrana

Ishranu bazirajte na voću, povrću i pijenju dosta vode. Unos vitamina A i C je vrlo važan, jer su oni ključni za zdravu kožu bez bubuljica. Izbegavati gazirana pića. Treba piti što više vode i čajeva tokom dana i koža će uvek biti hidrirana. Masna i pržena jela treba svakako izbegavati, jer takva jela su pravi okidač za akne.

Odeća

Ne imati ništa u kontaktu s leđima nije logičan korak prevencije, jer svi moramo sedeti i svi moramo nositi odeću. Zato je najbolje da nosimo odeću od pamuka i bambusa. Ovi materijali omogućuju koži da diše. Maksimalno izbegavati preteranu upotrebu omekšivača, jer se teže ispiraju i mogu da izazovu iritaciju kože.

Međutim, i pored dobre prevencije mogu se javiti akne na leđima. Postoji niz razloga za tu pojavu.Krenimo od genetike. To je nasledan faktor, na koji ne možemo da utičemo, i velike su šanse da ih dobijemo ukoliko su i naši roditelji imali takvih problema.

Lekovi mogu uticati na pojavu akni, jer mogu dovesti do promena na koži. Posebno treba obratiti pažnju na upotrebu steroida.

bubuljice na leđima

Akne su usko povezane sa hormonima. Androgeni iz grupe hormona, koji se nalaze i kod žena i muškaraca, dobijaju preaktivan aktivan efekat, što zauzvrat izaziva reakciju u uljnim žlezdama, koje stvaraju dodatno ulje. Uljne žlezde nalaze se odmah ispod površine kože. Uljne žlezde neprestano proizvode i izlučuju ulje kroz pore na koži. Kada se proizvede previše ulja, pore i folikuli dlake se začepljuju. Ovo privlači bakterije, zbog čega nastaju akne.

Stres, to je bolest modernog čoveka. O njemu znamo skoro sve, ali opet, on je stalno prisutan u našem životu i skoro je nemoguće živeti bez stresa. Kada smo pod stresom, možemo poremetiti metabolizam. Posledice su sledeće:problemi sa varenjem, sa spavanjem, pojava depresije .Posle nekog vremena počinju promene na našoj koži u vidu crvenila i svraba i na kraju pojavljuju se akne. Svaka osoba bi trebalo da nađe svoj put u borbi protiv stresa. Da li je to teretana, izlazak sa prijateljima, čitanje knjige ili nešto drugo, to zavisi samo od vas.

Uvek se preporučuje korišćenje prirodnih preparata za probleme akni na leđima, jer hemijski preparati deluju previše agresivno na vašu kožu. Uzimanje nekih lekova bez recepta može da leči akne na leđima u uslovima koji nisu složeni. Dermatolozi treba da leče teške oblike akni na leđima, kao što su cistične akne. Većina jednostavnijih oblika akni može nestati svakodnevnim rutinama pranja i čišćenja, ali ako cistične akne prodru duboko u kožu mogu prouzrokovati trajne ožiljke, trebalo bi joj pružiti ozbiljniju medicinsku pomoć.

Obavezno razgovarajte sa svojim dermatologom o tretmanu pre nego što pokrenete program lečenja zaostalih akni. Nikada ne pokušavajte da lečite jake akne sami ili da koristite prekobrojne proizvode bez konsultacije sa stručnjakom.


 

PREPORUČUJEMO: Blistav osmeh i zdravi zubi

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI