Akne ili bubuljice

Akne ili bubuljice

Akne ili bubuljice su možda najveci problem kod adolescenata, ali ih mogu imati i osobe u srednjim godinama i šire. Akne pogađaju oba pola, pa se zato smatraju univerzalnim poremećajem kože. Kao oblik kožne bolesti, dobra vest je da akne nisu prenosive.

Iako akne nisu zarazne od osobe do osobe, mogu se proširiti na celo lice i mogu ozbiljno uticati na sva kožna tkiva koja imaju pilosebaceasne jedinice. Nije tačno da akne utiču samo na one koji prolaze pubertet. Čak i novorođenčad ili pojedinci koji su možda preko četrdesetih godina mogu razviti ovaj poremećaj kože. Acne infantilis je termin koji se koristi za akne koje rastu na novorođenčadi, a sa druge strane rozacea od akni je povezana sa ljudima srednjih godina.

Akne su vrlo cesto nocna mora sa nizom simptoma kao što su prištići i mitiseri. To je stanje gde se pore na koži začepljuju i vrlo cesto dodje do upale i samim tim do promene na koži.

Šta je uzrok svih začepljenja?

Prilično je teško odrediti šta je moglo da izazove vašu infekciju aknama jer se razlozi razlikuju od slučaja do slučaja. Studije pokazuju da kožni poremećaj može biti posledica mnogih faktora, uključujući lošu ishranu, stres, vremenske elemente, promene hormona ili može biti nasleđe, kao i upotreba određene vrste šminke.

Većina blagih slučajeva akni može se lečiti bez lekova. To su uglavnom lekovi za lokalnu upotrebu koje nanosite na kožu za lečenje akni. Mogu se dobiti u obliku sapuna, losiona, gelova i krema. Suprotno tome, sistematski lekovi protiv akni se uzimaju oralno. Najčešći od njih su antibiotici Ne mešajte tretmane, koristite samo jedan po jedan jer mogu izazvati neželjenu reakciju ako se mešaju zajedno.

Nasleđe

Nasledni factor može biti jedan od razloga za akne. Genetske akne imaju tendenciju da se javljaju u porodicama, to je nasledna mana vaših pora. Ako su oba roditelja imala akne, troje od četvoro vaše braće i sestara takođe će je dobiti.

Promenite šminku

Kod žena šminka je glavni faktor kod epidemije akni, posebno proizvoda na bazi ulja. Ulje je uzrok problema. Ulje je obično derivat masnih kiselina koje su jače od vaših masnih kiselina. Ako ste skloni aknama, koristite šminku bez ulja. Svaku veče temeljno skinite šminku. Koristite blagi sapun dva puta dnevno i pripazite da ga u potpunosti isperite s lica. Isperite šest ili sedam puta svežom vodom.Koristite manje šminke. Bez obzira na šminku koju koristite, pokušajte da smanjite kolicinu koju stavljate.

bubuljice ili akne

Ne istiskujte prištće ili belo

Prištić je upala, a upalu biste mogli pogoršati stiskom, što može dovesti do infekcije. Bubuljica će uvek otići za jednu do četiri nedelje ako ih ostavite na miru.

Kada istisnuti bubuljicu

Većinu bubuljica je najbolje ostaviti samu, ali postoji jedna vrsta koju možete i stisnuti kako biste je se rešili. Ako bubuljica ima malo središnje žute glave gnoja u sebi, nežno stiskanje učiniće da se jako otvori. Jednom kada gnoj iskoči, bubuljica će brže zaceliti.Takođe se možete rešiti i crnih mitisera tako što ćete ih stisnuti. Mitiseri su vrlo blokirane pore, a nežno stiskanje pomoći će da se ovo stanje popravi.

Saznanje da niste jedini koji imaju neku aknu u nekom životnom trenutku pomaže u tome da će uvek biti novih istraživanja i novih proizvoda koji će pomoći da se izborite sa ovim problemom.


 

PREPORUČUJEMO: Kućno lečenje protiv akni

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI