8 saveta za zdravu i sjajnu kožu

8 saveta za zdravu i sjajnu kožu

Mnogi od nas nisu svesni koliko kvalitet kože igra važnu ulogu. Pored same želje da nam koža bude zdrava i sjajna, da izgleda mladoliko, moramo nešto i da uradimo kako bismo je zaštitili od štetnih efekata u našem okruženju.

Evo osam osnovnih saveta za zdravu kožu, kojih ako se pridržavate sigurno ste na pravom putu da vam koža opet zablista!

Pijte vodu

Voda se već dugo smatra najučinkovitijim prirodnim tretmanom ili gotovo besplatnim tretmanom za bilo koje stanje kože, jer je alkalna, sa pH 7,3. Sprečava dehidraciju koja je u stanju da proizvede sebum ili ulje iz lojnih žlezda. Vašoj koži je potrebna voda da bi najbolje funkcionisala, tako da doktori i nutricionisti predlažu da je dnevni unos između 6 do 8 čaša vode dnevno dovoljan.

Pazite na ishranu

Hrana takođe igra vitalnu ulogu u zdravlju kože. Za specifične namirnice poput  kisele hrane i mlečnih proizvoda veruje se da su efikasne u izazivanju alergijske reakcije kod nekih ljudi. Takođe, jedna od široko diskutabilnih tema u oblasti hrane danas su čokolade. Neki kažu da čokolada utiče na stanje kože, dok drugi kažu da ne. Kakav god rezultat bio, najbolji savet je samo slediti hranljivu ishranu koja sadrži mnogo svežeg voća i zeleno-lisnatog povrća, kao i vlakna. Ne treba zaboraviti da lepota kože dolazi iznutra.

Razmislite o zdravoj rutini za negu lica

Kada je u pitanju nega kože lica, ulazak u zdravu rutinu lepote je “čista desetka”. Većina lekara danas preporučuje da dva puta dnevno očistite, hidrirate i tonirate kožu. Prilikom čišćenja, ne zaboravite da očistite područje na vratu, uključujući vaše lice. Nakon toga nanesite hidratantnu kremu ili kremu za vrat.

Pre odlaska u krevet noću, uvek imajte na umu da uklonite svu šminku. Očistite kožu pre spavanja, bez obzira na to koliko se osećate umorno. Otkriveno je da tokom noći koža prolazi kroz proces eliminacije i ne može pravilno disati ako je začepljena šminkom. Takođe ćete možda saznati i da će spavanje sa šminkom uzrokovati da vam se koža zbrčka pre vremena.

Negujte stopala

Kada je u pitanju nega kože, stopala su često zapostavljena. Dakle, ako niste našli vremena za profesionalnog pedikira, pokušajte da to uradite sami, sa malo tople vode i dodatkom svog omiljenog esecijalnog ulja. Potopite noge oko petnaestak minuta. Zatim ih osušite i nanesite na njih grubo sredstvo za uklanjanje kože. Isperite to i dobro osušite stopala. Namažite stopala kremom, koja je namenjena za njh i obucite pamučne čarape.

zdrava i sjajna koža

Izbegavajte previse izlaganja suncu

Jedna od najčešćih mera predostrožnosti kada je u pitanju nega kože je izbegavanje previše izlaganja suncu. Kao što možda znate, prekomerno izlaganje suncu uzrokuje opekotine od sunca. Vitamin D je svima potreban, ali ne bismo smeli biti izloženi suncu više od 10 do 15 minuta dnevno. Ako je moguće koristite odeću, koja vas uvek štiti od negativnog uticaja sunca.

Vežbajte

Pored razmatranja zdrave ishrane, vežbanje tela takođe pomaže u održavanju zdrave kože. Imajte na umu da pravilna vežba ne održava samo telo pomoću regulacije kiseonika, već takođe poboljšava sjaj kože. Vežbanje podstiče cirkulaciju, a samim tim i bolju prokrvljenost kože i razmenu materija u kožnim ćelijama. Pojačana cirkulacija pomoći će u oslobađanju ćelije kože od toksina i slobodnih radikala i na taj način čisti kožu iznutra.

Više se odmarajte

Kvalitetan san i odmor je uzuzetno važan za izgled vase kože. Spavajte 7-8 sati. Dok spavamo ćelije naše kože se obnavljaju. Ukoliko nemamo dovoljno sna, koža će vrlo brzo izgledati suvo, umorno i zbrčkano.

Stop pušenju

Ukoliko ne prestanete da pušite, vaša koža nikada neće izgledati sveže. Koža će vam postati suva i gubiće svežinu i boju. Okoreli pušači izgledaju i do deset godina starije, nego što jesu. Pušenje ometa i proizvodnju kolagena koji kožu održava elastičnom. Zato možemo reći da je prestanak pušenja,početak lepe i zdrave kože.


 

PREPORUČUJEMO: Hrana za zdravu kožu

Naše društvene mreže: Instagram | Facebook | Twitter

ZATVORI